PİRHA – PSAKD Diyarbakır Şubesi Eski Başkanı Av. Cafer Koluman, 69 Maddeden oluşan yeni İnfaz Yasası’nın toplumsal barışa hizmet etmediğini söyledi. MHP ve AKP tabanının hassasiyeti gözetilerek değişikliklerin yapıldığına dikkat çeken Koluman, “İnfaz Yasası’yla Sivas Katliamı hükümlülülerinin de serbest bırakılmasından kaygılıyız” dedi.
PSAKD Diyarbakır Şubesi Eski Başkanı Avukat Cafer Koluman İnfaz Yasası’na ilişkin PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu.
Ceza ve güvenlik tedbirlerinin infazı hakkında bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.
“SALGIN SÜRECİNDE BU YASA DEĞİŞİKLİĞİNİN ÇIKMASI FARKLI YERLERE HİZMETTİR”
69 maddeden oluşan yeni İnfaz Yasası’nın toplumsal barışa hizmet etmediğini ve toplumun vicdanını yaralayan bir değişiklik olduğunu söyleyen Avukat Koluman, “Koronavirüs salgınının yaygın olduğu ve insanların sokağa çıkamadığı, adli işlemlerin durdurulduğu, birçok resmi işlemlerin durdurulduğu böylesi bir süreçte bu yasanın bu değişikliğin seri bir şekilde, acelece görüşülerek çıkması farklı bir yerlere hizmettir” dedi.
“AKP VE MHP’NİN HASSASİYETLERİ GÖZETİLDİ”
İnfaz Yasası’nda yapılan değişikliklerin yapılan tahliyelerle kimlere hizmet ettiğinin kanıtı olduğunu belirten Koluman, toplumsal hassasiyetten ziyade MHP ve AKP tabanının hassasiyeti gözetilerek değişikliklerin yapıldığına dikkat çekti.
Siyasi suçların bu yasa kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen Koluman, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her şeyden önce toplumsal barışa hizmet adına, kamu barışına hizmet adına toplumun tüm tabakalarına yayılması gerekirdi. Toplumun tüm tabakalarının, sivil toplum örgütlerinden tutunda vakıfların, siyasi partilerin, mecliste bulunan muhalefet partilerinin, tümünün görüşü alınarak bir ortaklaşmaya gidilmesi gerekirken maalesef sadece Cumhur İttifakı’nın hassasiyeti gözetilerek böyle bir değişiklik yapılmıştır. Kime hizmet ettiği de apaçık ortadadır. Biz şunu söylemiştik: Gerçekten bir değişiklik yapılacaksa hukuk devleti adına, sosyal devlet adına, demokratik devlet adına bir değişiklik yapılacaksa öncelikle siyasi suçların bu kapsama dahil edilmesi gerekirdi.
Birtakım kriterlerinin olması gerekirdi. Tabii ki çocuğa karşı işlenen suçlar, cinsel saldırı suçları, kadına karşı şiddet suçları bu kapsam dışında tutulması kaçınılmaz bir durumdur ama siyasi suçların bu kapsama alınması demokratik bir tutum olurdu. Maalesef bu yapılmadı. Çünkü bugün devlet bir af yasası çıkartacaksa kendisine karşı işlenen suçlardan başlaması gerekirdi. Kendisine karşı işlenen suçlar nelerdir? İşte bu siyasi suçlar dediğimiz sinemacılar, belediye başkanları, milletvekilleri, siyasi partinin genel başkanları olmak üzere yüzbinlerce şu an tutsaktan bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle bir alana yönelik değişiklik yapılmış olsaydı gerçekten de toplumsal barışın sağlanması adına bir adım atılırdı. Ama bu maalesef yapılmadı. Toplumsal barışı sağlamaktan ziyade toplumsal ayrışmaya hizmet eden bir değişiklik olduğunu ifade etmek isterim.”
“SİVAS KATLİAMI DAVASI HÜKÜMLÜLERİNİN DE SERBEST BIRAKILMASINDAN KAYGILIYIZ”
Tahliyelerin başladığını hatırlatan Koluman, “Yapılan tahliyelere bakıldığında ‘suç örgütü ve yöneticisi kapsam dışıdır’ ama onlarca sabıkası olan, organize işe karışan, cinayete karışan Alaattin Çakıcı gibi şahısların tahliye olduğunu görünce kime hizmet ettiği apaçık ortadadır” ifadelerini kullandı.
Koluman, bu yasa ile Sivas Katliamı davasından dolayı halen içeride hükümlü olan kişilerin de aftan yararlanarak kısa sürede serbest bırakılması gibi kaygılarının olduğu söyledi.
Yapılan değişikliğin demokratik, hukuk ve eşitlik ilkesine aykırı olduğunu ifade eden Koluman, “Bu nedenle bu değişikliğin derhal iptal edilmesi, geri çekilmesi gerekir. Siyasi suçları kapsaması gerekir” dedi.
“ANAYASA MAHKEMESİ HUKUKA UYGUN İNCELEME YAPMALI”
Muhalefet partilerinin kısa sürede Anayasa Mahkemesi’ne başvurması gerektiğini ve bu değişikliğin derhal iptal edilmesi gerektiğinin altını çizen Koluman, “Anayasa Mahkemesi tabii ki bu iptal talebi önüne geldiği zaman gerçekten de kriterlerini iyi koymalıdır. Hukuka uygun bir şekilde bir inceleme yapmalı, vicdana uygun bir şekilde inceleme yapmalı. toplumsal barışa hizmet edecek şekilde bir inceleme yaparsa bunun iptal edilmesi kaçınılmazdır. Bizim de beklentimiz budur. Bu nedenle bu değişikliğin bir an önce iptal edilerek istediğimiz çerçevelerde toplumsal barışa, kamusal barışa hizmet edecek bir şekilde bir değişikliğin derhal olması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
PİRHA/DİYARBAKIR
Yoruma kapalı.