Alevi Haber Ajansi

‘İnegöl’e ilk geldiğimizde ‘Aleviyiz’ diyemiyorduk’- VİDEO

PİRHA-Bursa İnegöl Cemevi’nin Kadın Kolları Başkanı olan Sultan Şahin, cemevinin kuruluş sürecine değinirken, “Buraya 1997-1999 gibi geldiğimizde “Aleviyiz” diyemiyorduk, korkuyorduk. Daha sonra 5-10 kişi bir araya gelerek, derneğimizi kurduk. İnegöl’de cemevi kurmak büyük bir adımdı. Kadınlar bunu başardı” dedi.

Alevi Kültür Dernekleri (AKD) İnegöl Cemevi, 2000 yılında Hacı Bektaş Kültür Derneği olarak kuruldu. Türkiye’nin farklı illerinden bölgeye gelen Alevilerin bir araya gelmesiyle kurulan cemevi bölge insanının birçok ihtiyacını karşılamaya devam ediyor. Özellikle kadınların aktif olarak hizmet verdiği cemevinde çeşitli kurslar da veriliyor. Depremden sonra bölgenin ihtiyaçlarına yönelik çalışmalara da katkı veren cemevinin şu anda bir servis bir de cenaze aracına ihtiyacı var.

Kadın Kolları Başkanı Sultan Şahin ile kadın kollarından Leyla Yıldırım, cemevinin kuruluşuna dair bilgiler verirken, yapılan faaliyetler ile sayılı günler kalan seçimlere ilişkin PİRHA‘ya değerlendirmelerde bulundular.

“BURAYA İLK GELDİĞİMİZDE “ALEVİYİZ” DİYEMİYORDUK”

Cemevinin, Hacı Bektaş Kültür Derneği olarak kurulduğu 2000 yılından itibaren kadın kolları başkanı olan Sultan Şahin, şunları söyledi:

“Buraya 1997-1999 gibi geldiğimizde “Aleviyiz” diyemiyorduk, korkuyorduk. Daha sonra 5-10 kişi bir araya gelerek, derneğimizi kurduk. Her hafta kadınlar olarak bir araya geliyoruz. Dernek olarak neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Yeni gelenler ile tanışıyoruz. Kurslarımız devam ediyor. Diksiyon kursu açtık. Kadınlar için dikiş kursu var. İlk yardım kursuna da başladık. İnegöl’de cemevi kurmak büyük bir adımdı. Kadınlar başardı bunu. Bölgedeki diğer dernekler ile de beraber hareket ediyoruz. Alevi kadınlar platformumuz var. Her ay bir cemevinde buluşuyoruz. Birliğimiz için bu toplantıları çok önemli görüyorum.”

BİR SERVİS VE CENAZE ARACI İHTİYACI

Bir servis bir de cenaze aracı almayı düşündüklerini söyleyen Şahin, “Bunlara ihtiyacımız var. Türkiye’nin birçok yerinden İnegöl’e gelenler var. Cenazelerini herkes memleketine götürüyor. Cemevlerinin değerini depremden sonra anladım. Ülkemiz büyük bir deprem yaşadı. Canlarımızın getirdiği ihtiyaç malzemelerini deprem bölgelerine götürdük. Yardım malzemeleri cemevleri üzerinden insanlara dağıtıldı. Yardımlarımız Kayseri Cemevi üzerinden hala devam ediyor” diye konuştu.

“KILIÇDAROĞLU’NUN CUMHURBAŞKANI OLMASINDAN GURUR DUYARIZ” 

Leyla Yıldırım ise cemevine dair “Kadın kollarında görev yapmaktayım. Dünyayı kadınlar kurtaracak. İnegöl gibi bir yerde cemevi yaptık. Bu bizim için çok önemli. Çünkü burada cemevi yapmak, “Aleviyim” demek çok zordu. Ama biz bunu başardık. Bütün hizmetlerimizi burada yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı Adayı, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” videosuna da değinerek, şunları kaydetti:

“Kılıçdaroğlu’nun “Alevi” videosundan dolayı gurur duyduk. Kılıçdaroğlu’nun daha önce “Aleviyim” demediğine yönelik baskılar çoktu. Açıklamasından sonra da bu kez Alevi olduğunu neden söylediği üzerinden tepki gösterdiler. Biz din, dil, ırk ayrımı gözetmeyiz. Herkesi bir tutarız. Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı olmasından gurur duyarız. 15 Mayıs’ta mutlu olacağız.”

Barış KOP-Devrim FINDIK/BURSA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak