Alevi Haber Ajansi

İlgezdi: Sağlıkçılar için verilen sözler uçtu, geride kuru bir alkış kaldı!

PİRHA-Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, sağlık çalışanlarının, özlük hakları için eylem yapmaları sebebiyle gözaltına alınmasına sert tepki gösterdi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, özlük hakları için alana inen sağlık çalışanlarının gözaltına alınmasını eleştirdi.

Kabine üyelerinin pandemi sürecinde sık sık ekranlara çıkarak, “sağlık çalışanları için balkonlardan moral alkışı” istediğini anımsatan Akkuş İlgezdi, “Aradan 10 ay geçti. Sağlıkçılara verilen sözlerin hiçbiri tutulmadı. ‘Ek ödeme verilecek’ denildi, çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldı. ‘Covid-19 Meslek Hastalığı sayılacak’ denildi. ‘İlliyet bağı’ şart koşuldu. ‘3600 Ek gösterge verilecek’ denildi, ‘6 bin liradan düşük maaş alan sağlıkçı mı var?’ algısı yaratıldı. Oysa bugüne kadar doktorundan, teknisyenine, sağlık işçisinden güvenlik görevlisine tam 356 sağlık emekçisi kovid-19 mücadelesine hayatını kaybetti. Görünen o ki, verilen sözler uçtu, geride kuru bir alkış kaldı” dedi.

“7 YILDA SADECE 18 TANI!”

Türkiye’deki çarpık sosyal güvenlik sistemi nedeniyle sağlık sektöründe çalışan bir kişinin meslek hastalığına yakalanmasının neredeyse imkansız olduğuna işaret eden CHP’li Akkuş İlgezdi, “SGK verileri ortada. Geçtiğimiz 7 senede tüm iş kollarında meslek hastalığına yakalanan kişi sayısı 4 bin 775. Bunlardan sadece 18’i sağlık çalışanı. İktidara göre 2013 ve 2014’te 1’er, 2015 ve 2017’de 2’şer, 2016’da 3, 2018’de 5 ve 2019’da 4 sağlık çalışanı meslek hastalığına yakalanmış. İktidarın meslek hastalığı bağlamında neden ‘illiyet bağı aramakta’ ısrar ettiği açıkça anlaşılıyor. Sağlık çalışanları ölüyor, yaşamları tehlikeye giriyor ama mevzuat ve sistem onları hasta olarak görmüyor, kabul etmiyor” açıklamasını yaptı.

“RİSK VAR, HASTALIK YOK”

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının, Adalet ve Kalkınma Partisi döneminde çalışma koşullarının giderek ağırlaştığını söyleyen Gamze Akkuş İlgezdi, “Tüm dünyada meslek hastalıklarının kapsamı genişletiliyor. Hak temelli bir sosyal güvenlik sistemi inşa ediliyor. Pandemi sürecinde risk altında çalışan sağlık çalışanları da güvenlik şemsiyesinin altına alınıyor. Oysa Türkiye’de iktidar pratiği tam tersi istikamette ilerliyor. Detaylı bürokratik işlemler nedeniyle, bir sağlık çalışanının bütün risklere karşın meslek hastalığına yakalanması neredeyse imkansız. İktidar, illiyet bağı ararken açıkçası sağlık çalışanına eziyet ediyor” diye konuştu.

“41 BİN 695 SAĞLIK EMEKÇİSİ İŞ KAZASI GEÇİRDİ”

“Sağlık emekçilerinin yaptıkları iş nedeniyle yaralanması veya hastalanması iş kazası veya meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir” diyen CHP’li Akkuş İlgezdi, “2013-2019 yılları arasında sağlık sektöründe meydana gelen iş kazalarında yüzde bin 115 artış yaşandı. Toplam 41 bin 695 sağlık emekçisi iş kazası geçirdi. 44 sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Vaka var, ölüm var, yaralanma var ama meslek hastalığına yakalanan yok! Bu düzen çürümüştür” dedi.

“SİSTEM TÜKETİYOR”

Sağlıkta dönüşüm ve performans sisteminin sağlık sektörünü tükettiğini ifade eden Genel Başkan Yardımcısı Akkuş İlgezdi, “Haftada 115 sağlık emekçisinin iş kazası geçirdiği bir ülkede, sistemin sağlıklı işlediğini ve kamu sağlığının eksiksiz biçimde korunduğunu söylemek mümkün değil. Tüm iş kazalarının yüzde 2’si sağlık sektöründe yaşanıyor. Bu gelişmiş bir ülke için kabul edilebilir değil” dedi.

“İKTİDAR OYALIYOR!”

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin pandemi sürecini yönetmekte sınıfta kaldığını ve sağlık çalışanlarını boş vaatlerle oyaladığını belirten CHP’li Akkuş İlgezdi, “TBMM’de Kovid-19’un meslek hastalığı sayılmasına ilişkin tüm partiler arasında bir mutabakat sağlanıyor. Sayın Sağlık Bakanı, ‘Elbette bu hak verilecek’ diyor. Sağlıkçılar umutlanıyor. Ancak kabinenin bir diğer üyesi; Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, ‘Ancak illiyet bağı oluşursa, meslek hastalığı sayarız’ diyor. Oysa ifade ettiğim gibi, Türkiye’de bundan önce hangi sağlık çalışanı meslek hastalığına yakalanmış sayılmış ki, pandemi döneminde sayılsın. Şimdi sağlık emekçisi kime inansın?” diye sordu.

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak