Alevi Haber Ajansi

İktidarın bütçesinde kadına 38 kuruş! -VİDEO

PİRHA- Akdeniz Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Mutlu Aymaz, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinde aileye ayrılan bütçenin, kadına ayrılan bütçeyi neredeyse üçe katladığını söyleyerek, “Kadın başına düşen yıllık bütçe sadece 139 TL. Bu, günlük 38 kuruşa denk geliyor. Kadına dair bütçede kadın dışında her kaleme yüksek bütçeler ayrılmış” dedi.

2025 yılı için hazırlanan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesi, kadınların hak mücadelesine ve toplumsal eşitlik taleplerine kulak tıkayan eşitsiz sistemi bir kez daha gözler önüne serdi. ‘Ailenin korunması ve güçlendirilmesi’ için 16,6 milyar TL ayrılırken, ‘Kadının güçlenmesi’ için yalnızca 5,9 milyar TL ayrıldı. Bu, aileye ayrılan bütçenin, kadına ayrılan bütçeyi neredeyse üçe katladığını gösteriyor. Kadın başına düşen yıllık bütçe ise sadece 139 TL. Bu, günlük 38 kuruşa denk geliyor.

Özellikle dezavantajlı mahallelerdeki kadınlarla bire bir çalışıp, kadın yoksulluğuna dair saha çalışmaları yapan Akdeniz Belediyesi Kadın Politikaları Müdürü Mutlu Aymaz, konuya ilişkin PİRHA’ya değerlendirmelerde bulundu.

KADININ GÜÇLENMESİ SONDAN İKİNCİ

Bütçede belirlenen sekiz program arasında ‘Kadının güçlenmesi’ sondan ikinci sıradayken, ‘Ailenin korunması ve güçlendirilmesi’nin üst sıralarda yer aldığını vurgulayan Mutlu Aymaz, “Burada amaçlanan şey kadınların aile olmadan güçlenmesine engel olmak. Aileyi kutsayan, kadını aileye hapseden, herhangi bir hayat sürmeden, aile içinde tüm şiddet biçimlerine rağmen oradan çıkamayan bir bütçelendirme söz konusu. Yani kadınlar, yanlarında bir erkek olmadan bu bütçeden yeteri kadar faydalanamıyorlar” dedi.

67 programlık merkezi yönetim bütçesinde ise ‘Kadının güçlenmesi’nin 57. sırada yer alıyor aldığını belirten Aymaz, kadınların güçlenmesi için ayrılan payın, ‘Turizmin geliştirilmesi’ ve ‘Ölçme, seçme, yerleştirme’ gibi başlıkların dahi gerisinde olduğunu ifade etti.

“KADINLARA DANIŞILMALI”

Aymaz, “Her ne kadar belediyeler bu konuda hassas bir çalışma yürütse de bütçenin bu denli az olması, güç verilmemesi, kadınların bir şekilde sahipsiz bırakılması çok zorlayıcı” diyerek, kadına dair bütçelendirme yapan iktidara şu çağrıda bulundu:

“Kadınlara bütçe planlaması yapılırken muhakkak kadın örgütlerine, derneklere, sendikalara başvurulmalı. Kadına dair neler yapılabilir, ne çalışmalar yürütülebilir diye kadın derneklerinin fikirlerine başvurmalılar. Özellikle yoksul yerlerde yaşayan kadınlara, kız çocuklarına yönelik özel çalışma yürütmeleri gerekiyor. Bunların katılımıyla bir politika oluşturulmalı ve bunun doğrultusunda bütçeler hazırlanmalı.”

Fatoş SARIKAYA/ MERSİN

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak