Alevi Haber Ajansi

İktidara yakın medya hedef gösterdi, haklarında dava açıldı

PİRHA- İktidara yakın olan Milat Gazetesi’nin son bir yıldır ‘Şişli’de toplum merkezinde LGBT ve terör eğitimi veriliyor’ diyerek hedef gösterdiği Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği hakkında kapatma davası açıldı. Dernek söz konusu davayı kendilerini hedef gösteren iktidara yakın medyadan öğrendi.

15 yıldır İstanbul Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak için çalışmalar yürüten Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’ne (TTM) kapatılması istemiyle iki ayrı dava açıldı.

İktidara yakın olan Milat Gazetesi’nin son bir yıldır ‘Şişli’de toplum merkezinde LGBT ve terör eğitimi veriliyor’ diyerek hedef gösterdiği merkez, hakkında açılan davayı medyadan öğrendi. Söz konusu davanın ilk duruşması 14 Nisan Perşembe günü saat 11.45’te İstanbul 8. Sulh Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

Dernek yönetimi yaptıkları açıklamada, açılan davanın hukuksuz olduğunu vurgulayarak duyarlı kesimleri dayanışmaya çağırdı.

İKTİDARA YAKIN MEDYA HEDEF GÖSTERDİ, DENETİMLER BAŞLADI

Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nde (TTM), 27 Haziran 2021’de Kaos GL Derneği’nin ‘LGBTİ+ Öğrencileri Aile ve Okul Kıskacına Karşı Nasıl Korumalı?’ kılavuzunun konuşulacağı bir gönüllü etkinliği planladı. Söz konusu etkinlik iktidara yakın medya organları tarafından hedef gösterildi. Hedef göstermeler 9 Şubat 2022’ye kadar sistematik olarak devam etti ve yaygınlaştı.

Medyadaki hedef göstermelerin ardından 25 Haziran’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Beyoğlu İlçe Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi, derneği ziyaret etti. Bundan dört gün sonra İstanbul İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü denetimi başladı. Ne ziyaretle ne de denetimle ilgili derneğe herhangi bir sonuç ulaştırılmadı. Öte yandan 19 Temmuz’da Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ‘müstehcenlik suçu’ kapsamında yönetim kurulu başkanının ifadesini aldı. Soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. Dernek hakkında davalara sebep olan denetim ise 26 Temmuz-20 Ağustos 2021 tarihleri arasında İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri tarafından gerçekleştirildi.

TTM, KENDİLERİNE AÇILAN DAVAYI KENDİLERİNİ HEDEF GÖSTEREN MEDYADAN ÖĞRENDİ

TTM, denetleme sonuçlarına ilişkin bilgileri kendilerine açılan ‘yokluğun tespiti’ ve ‘derneğin feshi’ dava dosyalarına sunulan rapor ve eklerden öğrenebildi. Dernek hakkında açılan ilk dava ‘yokluğun tespiti’ davası. İstanbul Valiliğinin açtığı davanın ilk duruşması 14 Nisan Perşembe günü görülecek.

Dernek, açılan ikinci davadan ise ancak medya yoluyla haberdar olabildi. 9 Şubat’ta tüm hedef gösterme sürecini başlatan Milat Gazetesi’nin manşetinde yeni bir davadan bahsedilmesi üzerine dernek avukatları adliyeden bilgi alarak dernek hakkında bir de fesih davası açıldığını öğrendi. Davanın gerekçesinde ise, derneğin ‘kanuna ve ahlaka aykırı’ hale geldiğini öne sürüldü.

Fesih davası 18 Mayıs Çarşamba günü saat 10.45’te İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek.

DAVA SÜRECİNE GİDEN KRONOLOJİ PAYLAŞILDI

Dernek yaptığı açıklamada yaşadıkları hukuksuz sürecin kronolojisini paylaştı. Kronolojide şu bilgilere yer verildi:

“25.06.2021: Milat gazetesinde süreci başlatan karalama haberi yayınlandı ve Milat gazetesi muhabirinin sosyal medya paylaşımları başladı.

25.06.2021: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Beyoğlu İlçe Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Birimi tarafından dernek ziyaret edildi.

29.06.2021: İstanbul Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen denetim iki gün sürdü.

02.07.2021: A Haber televizyon yayınında ve internet sitesinde toplum merkezi hakkında haber yaptı: “Şişli’de toplum merkezinde LGBT ve terör eğitimi

19.07.2021: Dernek Yönetim Kurulu başkanının İstanbul Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından “müstehcenlik” iddiasıyla ifadesi alındı.

26.07.2021-20.08.2021: İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçileri denetimi gerçekleşti.

28.07.2021: Kolluk kuvvetlerinin mahalleyi ziyaret ettiği, dernek hakkında sorular sorduğu ve derneğin çocuklara “terör örgütü propagandası” yaptığına dair yorumlarda bulunduğu öğrenildi.

12.08.2021: Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından denetim yapıldı. Dernek Başkanı denetime dayanak olan yazıyı CİMER’e başvuruda bulunarak talep etti, ancak iç belge olduğu gerekçesiyle bilgi paylaşılmadı.

01.10.2021: Milat gazetesi muhabirinin sosyal medya paylaşımı: “…Dün de paylaşım yapmışlar. Çocuklara yönelik renkli eğitim ve PKK eğitimine devam ediyorlar. Yetkili makamlar suç unsuru bulamadı demek ki!!!”

26.10.2021: İstanbul Valiliği İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’nden derneğin amblem kullanımının mülki idare amirliğine bildirilmesi gerektiğine ilişkin bir uyarı yazısı alındı.

05.11.2021: Dernek mali kayıtlarına ilişkin hatalardan kaynaklı olarak idari para cezasını içeren Beyoğlu Kaymakamlığı İdari Yaptırım Kararı, İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden Yönetim Kurulu Başkanı tarafından teslim alındı.

20.11.2021: Milat gazetesi muhabiri, kendisinin TTM ile ilgili bir paylaşımı hakkında Twitter’ın şikâyetini paylaşıp “…İnşallah yakında tüm mecralarda bizimle karşılaşacaksınız… Aralık ayında malumlar için rüzgarlar ters esecek…” şeklinde doğrudan derneği hedef alan bir tehdit paylaşımı yaptı, daha sonra bu paylaşımı sildi.

29.11.2021: Derneğin yokluğunun tespiti davası Yönetim Kurulu başkanı ve başkan yardımcısına tebliğ edildi.

24.12.2021: Savcılıktaki müstehcenlik konulu soruşturmadan takipsizlik kararı çıktığı öğrenildi.

09.02.2022: Milat gazetesi manşet haberinde yeni bir davadan söz edildi: “…LGBT’nin odağı Tarlabaşı Toplum Merkezi’nin sözde eğitim verdiği çocuklara yönelik pedofili faaliyetlerinde bulunduğu ve PKK sempatizanlığı empoze ettiği için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Asliye Hukuk Mahkemesince faaliyetten alıkonulması ve derneğin feshi için önceki gün dava açılmasına rağmen CHP’li İBB’nin birkaç gün önce yayınladığı raporda sapkın merkeze övgüler yağdırıp iş birliği yaparak TTM’yi kurtarmaya çalıştığı ortaya çıktı.”

10.02.2022: Avukatlar adliyeden bilgi alarak derneğin feshi davasının açılmış olduğunu doğruladı. Bu sayede Dernek hakkında açılan davadan, Milat gazetesinin daha önce haberdar olduğu anlaşıldı.

21.02.2022: Derneğin feshi davasının görüldüğü İstanbul 18. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin savcılığın tedbir talebini kabul ederek derneğin faaliyetten alıkonmasına karar verdiği öğrenildi.

6.03.2022: İhtiyati tedbir kararına itirazın değerlendirildiği duruşmada tedbir kararına yapılan itiraz kabul edildi ve faaliyet durdurma kararı kaldırıldı.”

TARLABAŞI TOPLUM MERKEZİ NEDİR?

Tarlabaşı Toplum Merkezi, 2006 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi Göç Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Beyoğlu Tarlabaşı semtinde kente göçle gelenlerin kent yaşamına eşit katılımını desteklemek amacıyla oluşturulan bir pilot proje olarak başladı.

Haziran 2007 tarihinde ise Merkez’in çalışmalarının sürdürülebilmesi için Tarlabaşı Toplumunu Destekleme Derneği’nin kuruluşu gerçekleştirildi. TTM’nin faaliyetleri dernek tarafından yürütülüyor.

TTM, yoksulluk, ayrımcılık ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin en yoğun şekilde yaşandığı dezavantajlı kılınmış bölgelerden biri olan Beyoğlu-Tarlabaşı’nda, bir toplum merkezi modeli ile faaliyetlerini yürütüyor. Söz konusu sorunların çözümüne yönelik olarak çocuk ve kadınları önceliklendiriyorlar. TTM’nin amacı, çocukların ve kadınların tüm haklarına eşit bir şekilde erişebilmelerini desteklemek. Bu doğrultuda hak temelli yaklaşımla koruma, güçlenme ve savunuculuk faaliyetleri yürütüyor ve deneyimini yerelden genele yaygınlaştırmayı amaçlıyor. TTM 15 yıldır, Tarlabaşı’nda çocukların ve kadınların bir araya gelebilecekleri güvenli alanları kurmak ve dezavantajlı kılınmış, ayrımcılığa uğrayan tüm çocukların ve kadınların haklarını korumak için çalışıyor.

PİRHA/İSTANBUL

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak