Alevi Haber Ajansi

İklim değişikliğinden yoksul ülkeler etkileniyor

Germanwatch Küresel Risk İndeksi 2017’e göre, dünya çapında 1996 ile 2015 yılları arasında 11 bin iklim değişikliği kaynaklı aşırı iklim olayları meydana geldi. Bu olaylarda 530 bin kişi hayatını kaybetti.

Fas Marakeş’te devam eden İklim Zirvesi’nde dün Germanwatch Küresel Risk İndeksi 2017 açıklandı.

İndekse göre, dünya çapında 1996 ile 2015 yılları arasında 11 bin iklim kaynaklı aşırı iklim olayları meydana geldi. Bu olaylarda 530 bin kişi hayatını kaybetti. 3.3 trilyon dolarlık (Satın alma paritesi) hasara yol açtı.
500-391

Rapora göre, ilgili dönemde en çok hasar gören ülkeler Honduras, Myammar ve Haiti.

2015 yılında en çok yağış, sel ve toprak kayması yaşandı. Bu yıl İklim Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Afrika kıtası geçen yıl özellikle sellere maruz kaldı.

12 kez yayınlanan Küresel İklim İndeksine göre, aşırı hava olaylarından en çok etkilenen ilk 10 ülkeden dördü Afrika kıtasından. Mozambik (1.) , Malawi (3.) , Gana ve Madagaskar (iki ülke de 8.)

Etkilenen 10 ülkeden 9’u yoksul

GermanWatch’tan Sönke Kreft şöyle konuştu:

“Küresel düzeydeki aşırı hava olaylarının 20 yıllık analizi, iklim kaynaklı afetlerin dağılımının adil olmadığını da ortaya koyuyor. Aşırı hava olaylarından etkilenen ilk 10 ülkenin 9’u az gelişmiş ve düşük gelirli ülkelerden. Bu ülkeler aynı zamanda düşük emisyonlu ülkeler ve iklim değişikliğinde en az rolü olan coğrafyalar.”

“Türkiye asıl bundan sonra etkilenecek”

Rapora göre Türkiye’de 1996 2015 yılları arasında aşırı iklim olayları 347 bin dolar (Satın alma paritesi) hasara yol açtı.

Ekoloji Kolektifi’nden Cem Gündoğan, “Raporda Türkiye henüz inanılmaz etkilenmiş gözükmüyor. Bu çok normal çünkü etkilenen ükelerin hepsi okyanus kıyısındaki ülkeler. Ancak Akdeniz Havzası’nda yer alan Türkiye aşırı iklim olaylarının yıkıcı etkisini asıl bundan sonra yani 2020-2030’dan sonra yaşayacak” dedi. (NV)

* Germanwatch Küresel Risk İndeksi 2017, MunichRE NatCatService tarafından sağlanan veriler ile IMF Dünya Ekonomik Görünümü tarafından sağlanan sosyo ekonomik veriler ışığında hazırlanıyor.

** Germanwatch, Almanya’da faaliyet gösteren bağımsız bir kalkınma ve çevre kuruluşu. Germanwatch özellikle Kuzey-Güney eşitliği ve çevre ile iklim adaleti konularında çalışmalar yürütüyor.

Nilay Vardar

/Bianet

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak