PİRHA –İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan MHP’nin kamuoyunda “af teklifi” olarak bilinen bazı suçlarda ceza indirimine tepki gösterdi.
İnsan Hakları Derneği, MHP’nin şartlı indirimi içeren infaz teklifi ile ilgili basın toplantısı düzenledi. İHD Genel Başkanı Öztürk Türdoğan ceza mevzuatındaki adaletsizliklere ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.
MHP’nin kamuoyunda ‘af düzenlemesi’ olarak bilinen bazı suçlarda şartlı tahliye teklifinin değerlendiren Türkdoğan, MHP’nin şartlı indirimi içeren infaz ile ilgili teklifinin problemli olduğunu kaydetti.
Türkdoğan, “Türkiye’deki ceza mevzuatındaki problemli alanlara çözüm üretmemektedir. Basit bir örnek verecek olursak; MHP’nin teklifinde TCK 220. madde kapsam içindedir. Ancak TCK 314. madde kapsam dışındadır. Oysa uygulamada TCK 220/6-7 maddeler dolaysıyla TCK 314. maddeden sıklıkla ceza verilmektedir. Bu durumda adaletsizlik nasıl giderilecektir?
MHP’nin teklifi anlaşıldığı kadarıyla çeşitli suç örgütü yönetici ve üyelerine infaz indirimi getirerek salıverilmelerini amaçlayan bir tekliftir. Bilindiği gibi suç örgütleri de cebir ve şiddet kullanmaktadır. TMK kapsamında terör örgütü olarak kabul edilen örgütlerden tek farkı hükumet tarafından terör örgütü olarak kabul edilememeleridir. Hukuk tekniği bakımından suç örgütleri arasında ayrım yapmak anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Teklif bu yönüyle de oldukça problemlidir” ifadelerini kullandı.
“VENEDİK KOMİSYONU RAPORU DOĞRULTUSUNDA YENİDEN DÜZENLEME YAPILMALI”
Türkdoğan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “devlete karşı işlenen suçlar affedilebilir” cümlesini hatırlatarak önerilerinin dikkate alınmasını istedi. Türkdoğan, şu önerilerde bulundu:
- TCK’daki terör tanımı Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere uygun hale getirilmeli, BM Güvenlik Konseyi’nin 1566 sayılı kararında belirtilen hususları ihtiva edecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Bu nedenle mevcut TMK bütünüyle kaldırılmalıdır.
- TCK 220 ve 314. maddeler Venedik Komisyonu’nun görüşü ve AİHM kararları uyarınca yeniden düzenlenmelidir. Şiddete başvuran ile başvurmayan arasındaki ayrım kesin olarak belirtilmeli. Şiddete başvurmayanlar cezalandırılmamalıdır.
- Mevzuattaki ifade ve örgütlenme özgürlükleri ile siyaset yapma, toplantı ve gösteri özgürlüğü önündeki engeller kaldırılmalıdır.
- Özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri ve savcılıkları kapatılmalıdır. Sulh Ceza Hakimlikleri ile ilgili Venedik Komisyonu raporu doğrultusunda yeniden düzenlemeler yapılmalıdır.
- CMK 100/3. maddedeki katalog suçlar ile suçlanma halinde kolay tutuklamayı sağlayan hüküm kaldırılmalı, delillerin toplanması başta olmak üzere adil yargılanma hakkı önündeki engelleyici usul düzenlemeleri kaldırılmalıdır. OHAL KHK’ları ile yapılan düzenlemeler geri alınmalıdır.
- İnfaz kanunundaki ayrımcılık ortadan kaldırılmalı, tüm mahpusların infaz süreleri eşitlenmelidir.
- Denetimli serbestlikten yararlanmanın önündeki ayrımcılıklar kaldırılmalıdır.
- Hapishanelerdeki hasta mahpusların salıverilmelerinin önündeki yasal ve idari engeller kaldırılmalıdır.
- Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının ölünceye kadar infazından vazgeçilmeli, bu konudaki AİHM kararlarına uygun mahpusun yaşını gözetecek şekilde şartla salıverme süresi mutlaka belirlenmelidir.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.