Alevi Haber Ajansi

İHD Mersin Şubesi Çerkeslere yapılan soykırımın tanınmasını talep etti- VİDEO

PİRHA- İHD Mersin Şubesi, Çerkeslerin uğradığı soykırım ve sürgünün yıldönümü sebebiyle başta Türkiye olmak üzere tüm dünya ülkelerinin iktidarlarına seslenerek, Çerkes soykırımının tanınmasını talep etti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi, 21 Mayıs 1864’te Çerkeslerin uğradığı soykırım ve sürgünün yıldönümü sebebiyle şube binasında basın açıklaması yaptı.

Açıklamadan önce konuşma yapan İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci, Çerkeslerin yaşadığı soykırımın ve sürgünün modern Avrupa tarihinde yaşanan ilk etnik soykırım olduğuna ve Çerkes soykırımdan sonra bu zihniyetin kendini geliştirerek, ideoloji oluşturarak farklı etnik soykırımlar gerçekleştirmeye devam ettiğine dikkat çekti.

Ardından  Şube Sekreteri Bekir Sıtkı Keçeci, basın metnini okuyarak katliamın tarihçesine değindi.

ASİMİLASYON VE SÜRGÜN EDİLME DAYATILDI

Keçeci, Kafkasya Bölgesinin yerli halkı olan Çerkesler Çarlık Rusya’sının topraklarını işgal girişimlerine karşı 300 yıla yakın bir direniş sergilediğini, sonunda 21 Mayıs 1864 tarihinde Çarlık Rusya’sının direnişçilerin tamamını katlettiğini belirtti.

Sonraki yıllarda soykırım suçunun zorunlu sürgünle devam ettiğini söyleyen Keçeci, “Tarihi kayıtlara göre 2 milyona yakın Çerkes nüfus anayurtları olan Kuzey Kafkasya’dan zorunlu sürgüne tabi tutulmuşlardır. Yerlerinde kalmak isteyenlere dil, kültür ve inançlarını değiştirme; asimilasyon ve Çarlık toprakları içerisinde sürgün edilme dayatılmıştır” dedi.

Keçeci, sonraki yıllarda yaşanan Ermeni, Kürt ve Yahudi soykırımlarında Çerkes soykırımı ve sürgününün izlerinin görüldüğünü ifade etti.

İKTİDARLARA ‘SOYKIRIMI TANIYIN’ ÇAĞRISI

İHD olarak, Çerkes halkına yönelik yapılan soykırımın tanınması için dünya iktidarlarına çağrıda bulunduklarını dile getiren Keçeci, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:

“Türkiye ve diğer devletler tarafından ‘Çerkes Soykırım ve Sürgünü’ tanınmalıdır. Çerkes halkının soykırım nedeniyle yaşadıkları kayıpları tazmin edilmelidir. Toplumsal barışın inşası için Türkiye’de yaşayan tüm farklı kimliklerle beraber Çerkeslerin de dillerini, kültürlerini, kimliklerini yaşatabilmesi adına tüm kolektif hakları tanınmalı ve var olan yasal engeller kaldırılmalıdır. Engellerin kaldırılmasına ek olarak, Çerkes dili ve kültürünün gelişmesi için özel önlemler alınmalıdır.”

PİRHA/ MERSİN

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak