Alevi Haber Ajansi

İHD: Çerkes soykırımı tanınmalı ve tazminat süreci başlatılmalı

PİRHA- İHD, Çerkes soykırımının tanınması gerektiğini belirterek, “Çerkes halkının yaşadığı kayıplar için tazminat süreci başlatılmalı; Çerkeslerin dili, kültürü ve kimliklerini yaşatmaları için kolektif haklar tanınarak yasal engeller kaldırılmalı ve pozitif destek sağlanmalıdır” dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), 21 Mayıs 1864 tarihinde yaşanan Çerkes Soykırımı ve Sürgünü’nün yıl dönümünde bir açıklama yayımlayarak, Çerkes halkının yaşadığı büyük acıların tanınması ve bu suçun etkilerini giderecek adımların atılması çağrısında bulundu.

Açıklamada, Çerkeslerin Kuzey Kafkasya’daki anayurtlarında 300 yıl süren bir direnişin ardından Çarlık Rusyası tarafından soykırıma uğratıldığı, ardından milyonlarca insanın zorla sürgün edildiği vurgulandı. İHD, bu sürecin insanlığa karşı işlenen ağır bir suç olduğunu belirtti.

“2 MİLYONA YAKIN ÇERKES SÜRGÜN EDİLDİ”

İHD yaptığı açıklamada, tarihi kayıtların 2 milyona yakın Çerkes’in anayurtlarından koparıldığını; dil, inanç ve kültürlerinin baskı altına alınarak zorla asimilasyona tabi tutulduğunu ifade etti. Osmanlı topraklarına ulaşmaya çalışan on binlerce kişinin Karadeniz’de hayatını kaybettiği, sağ kalabilen binlercesinin ise salgın hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

İHD, 1864 yılında gerçekleşen Çerkes Soykırımı’nın modern Avrupa tarihindeki ilk büyük etnik temizlik örneklerinden biri olduğuna dikkat çekerek, bu olayın sonraki yıllarda yaşanan Ermeni, Kürt ve Yahudi soykırımlarına da bir zemin oluşturduğunu dile getirdi.

Birleşmiş Milletler’in Soykırım Suçunun Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi’ne atıf yapan İHD, Çerkeslere uygulanan politikaların bu tanıma birebir uyduğunu ve soykırım suçlarında zamanaşımının olmadığını vurguladı.

TALEPLER DİLE GETİRİLDİ

İnsan Hakları Derneği, açıklamasında şu çağrılarda bulundu:

“Türkiye Cumhuriyeti başta olmak üzere tüm devletler, Çerkes soykırımını ve sürgününü tanımalıdır.

Çerkes halkının yaşadığı kayıplar için tazminat süreci başlatılmalıdır.

Çerkeslerin dili, kültürü ve kimliklerini yaşatmaları için kolektif haklar tanınmalı; yasal engeller kaldırılmalı ve pozitif destek sağlanmalıdır.”

(HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.