PİRHA-10 Aralık Mitingi öncesi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Alevi kurumları arasında yapılan toplantıya dair konuşan ABF Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, “Devletin, Alevi kanaat önderleriyle bir araya gelerek Aleviler nasıl istiyorsa sorunların o şekilde çözülmesi gerektiğini dile getirdik. Daha sonra salonda bulunan diğer kişilerin hemen hemen tamamı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na karşı olduklarını ve Alevilerin kendine özgü özerk yapı içerisinde temsil hakkının olduğunu dile getirdiler” dedi.
9 Alevi örgütünün ortak yapacağı açıklanan “‘Laik Eğitim, İnsanca Yaşam, Demokratik Türkiye’ mitingi” 10 Aralık’ta gerçekleşti. Ancak mitingin hemen öncesinde İstanbul Valisi Davut Gül’ün çağrısıyla 9 Aralık’ta yapılan bir toplantı yeni tartışmalara neden oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katıldığı toplantıya bütün Alevi örgüt temsilcileri de davet edildi.
Yapılan toplantının ardından Cem Vakfı, şubelerine mesaj göndererek mitinge katılmama kararını duyurdu. Cem Vakfı’nın kararına karşı duran Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan’ın vekili Hasan Sezgin görevden alındı. Sezgin ile birlikte Cem Vakfı’na bağlı birçok şube yöneticisi de 10 Aralık’ta miting meydanındaydı.
Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya, yapılan toplantıya dair PİRHA’ya konuştu.
“DEVLET HİÇBİR İNANCI BELİRLEME HAKKINA SAHİP DEĞİL”
İstanbul Valisi Davut Gül’ün 14 Aralık’ta İstanbul’daki cemevi başkanlarıyla toplantı yapmak istediği bilgisinin kendilerine verildiğini söyleyen İbrahim Karakaya, “Daha sonra yapılacak toplantının gününün değiştirilerek 9 Aralık’ta yapılacağı bilgisi verildi ve bize gelen davette toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın da katılacağı belirtilmişti ancak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na atanan Ali Rıza Özdemir’in katılacağı yönünde bize bilgi verilmemişti” dedi.
10 Aralık Mitingini organize eden kurumlar olarak toplantıya katılmak konusunda bir tartışma yürüttüklerini ifade eden Karakaya, “Federasyonumuza bağlı cemevlerinin sayısı çok az. İstanbul’da 100’ün üzerinde cemevi var ve hepsi toplantıya davet edilmişti. Dolayısıyla toplantıya katılıp söz söylemezsek veya toplantıda neler konuşulduğuna dair bilgi sahibi olmazsak Alevi mücadelesinde bazı şeyler eksik yaparız diye düşündük. Toplantıya cemevi başkanlarını yoğun katılımı vardı, Türkiye Caferileri lideri Selahattin Özgündüz ve İzzettin Doğan’ın kardeşi Eşref Doğan’da katılmıştı. Karacaahmet Sultan Dergahı ve Şahkulu Sultan Dergahı ve diğer cemevlerinin başkanları da katıldı”diye belirtti.
Basın mensuplarının toplantıdan çıktıktan sonra Cevdet Yılmaz’ın katılımcıları dinlemek istediklerini söylemesinin ardından söz aldığını dile getiren Karakaya, “Toplantıda yaptığım konuşmada ibadet yerlerinin içerisine cemevlerinin de konulursa sorunların kendiliğinden çözüleceğini söyledim ama devlet bunu yapmadı. Geçen sene çıkartılan torba yasada cemevlerine bazı kamusal haklar verildi ancak sorun tam olarak çözülmedi. Cemevleri ibadethane olarak kabul edilmediğinde birçok şeyin eksik kalacağını ve devletin hiçbir inancı belirleme hakkının olmadığını söyledim” diye belirtti.
“TOPLANTIYA KATILAN HERKES, CEMEVİ BAŞKANLIĞINA KARŞI OLDUKLARINI DİLE GETİDİLER”
Toplantıda Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Alevi kurumları açısından meşru bir kurum olmadığını belirttiklerini dile getiren İbrahim Karakaya, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
“Bizim tarafımızdan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı Alevi Diyanetidir ve bu başkanlık yaptığı çalışmalarda Alevileri Alevilere karşı bölmeye yönelik çalışma yürütüyor. Köylere kadar giderek insanları maaşa bağlayıp rüşvetler vererek kendisine bağlamaya çalışıyor. Bu durum çok tehlikeli bir şey hem Alevileri içerisindeki iç huzuru bozacağı gibi Türkiye’nin demokrasisi ve birliğine katkı sunmayacaktır. Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde devletin kucağına bomba bıraktığını eğer devlet bunu çözmezse ileride daha büyük sorunlarla karşı karşıya geleceğini ve Alevi kanaat önderleriyle bir araya gelerek Aleviler nasıl istiyorsa sorunların o şekilde çözülmesi gerektiğini dile getirdik.
Salonda bulunan diğer kişilerinde hemen hemen hepsi Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın yanlış bir uygulama olduğunu ve Alevilerin kendine özgü bir özerk yapı içerisinde temsil hakkının olduğu noktasında düşüncelerini dile getirdiler. En son Ali Rıza Özdemir söz hakkı aldı ve cemevlerinin ibadethane olarak görmediğini söyledi ve ben de hemen kendisine itiraz ettim ve bu şekilde konuşamayacağını ifade ettim. Cevdet Yılmaz da gerginlik olmaması için Ali Rıza Özdemir’den mikrofonu aldı ve kendisi konuştu. Toplantı bu şekilde sona erdi.”
“YAPILAN TOPLANTI, MİTİNGE KATILIMI AZALTMADI”
CAN TV’de yayınlanan programda Ali Kenanoğlu’nun toplantının mitinge katılımı azalttığına yönelik değerlendirmesine katılmadığını belirten Karakaya, “Aksine toplantıya katılan birçok cemevi başkanının hepsi o gün miting alanındaydı. O yüzden toplantı o anlamda bir etki yaratmadı çünkü o etkiyi yaratacak bir atmosferi biz onlara vermedik. Ben bu tür platformlara katılıp kendimizi ifade etmemizin çok değerli olduğunu düşünüyorum. Sorunlarımızın çözümünde devletle diyalog içerisinde olmak gibi bir zorunluluğumuz var. Sorunlarımızın çözümü dertlerimizi anlatmak ve taleplerimizi yüksek sesle dile getirmekten geçiyor. O yüzden toplantının verimli bir şekilde gerçekleştiğini söyleyebilirim” diye konuştu.
Cihan BERK-Devrim FINDIK/İSTANBUL
İLGİLİ HABERLER:
-Mustafa Aslan, 9 Aralık’taki toplantıya dair konuştu: AKP’nin her adımında bir sinsilik var-VİDEO
Yoruma kapalı.