PİRHA – DEM Parti İBB Eş Başkan Adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni, CAN TV’nin konuğu oldu. Yerel yönetim anlayışlarında Alevilere yönelik politikalarını açıklayan adaylar, “20 milyonu Aşkın Alevi yurttaşının olduğu bir ülkede halen cemevlerine ibadethane statüsü verilmiyor. Bizim belediyemizde Aleviler doğrudan yönetimin içerisinden yer alacak. Kuracağımız inanç meclisleri ile kendisi için bir şey talep eden değil, doğrudan özne olacak biçimde bunu inşa edeceğiz” vurgusunu yaptı.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkan Adayları Meral Danış Beştaş ile Murat Çepni, CAN TV‘de Attila Taş‘ın sunduğu Yerel Seçim 2024 programında canlı yayınında yerel yönetime dair planlarını, projelerini anlattılar.
“20 MİLYON ALEVİ VAR AMA CEMEVLERİ YASAL DEĞİL”
Meral Danış Beştaş, Kürt meselesinin yanı sıra Alevi meselesinin de ülkenin en temel meselelerinden biri olduğunu vurguladı. Beştaş, açıklamalarında hükümetin Alevi sorununa bakışını eleştirerek şunları söyledi:
“Hükümetin, Alevilere, diğer inançlara yaklaşımı temel problem alanlarından biri. Türkiye’de inanç özgürlüğünün ve farklı kimliklerin özgürlüklerinin olmadığını, bu yaklaşımın demokrasiyi temelden ortadan kaldırıldığını söyleyebilirim. Geçmişle yüzleşmenin, mutlak suretle geleceği daha demokratik bir şekilde yaşamak açısından hayati buluyoruz. Bu ülkede Kürt kimliğinin halen dil haklarının bile kabul edilmediği, sadece seçim dönemlerinde hatırlandığı, kimliklerinin reddedildiği bir Türkiye demokratik olamaz. Ya da 20 milyonu Aşkın Alevi yurttaşının olduğu bir ülkede halen cemevlerine ibadethane statüsü verilmemesi, Aleviliğe sadece tırnak içerisinde söyleyelim, ekonomik olarak yaklaşılması, Kültür Bakanlığı içerisinde bir daire ile farklı bir statüde yer vermekle Türkiye’de tabii ki demokrasiden söz edemeyiz.”
“TALEPLERİMİZLE YÖNETİMDE YER ALMAYI BEKLİYORUZ”
İBB Eş Başkan Adayı Murat Çepni ise yaptığı açıklamalarda DEM Parti programının hayata geçirilmesi durumunda Alevilerin doğrudan belediye yönetiminde yer alacağını söyledi. Mahalle ve kent meclislerinin önemine dikkat çeken Çepni, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Biz ‘halkımızla birlikte yöneteceğiz’ dedik. Dolayısıyla yerel yönetimde bunu çok somut olarak vaat ediyoruz. Örneğin Alevi inancımız açısından da aynı şey söylenebilir. Aleviler yerel yönetimler açısından bir renk olarak kabul edilmeyi elbette istemiyorlar. Aynı şekilde Kürtler de bir renk olarak kabul edilmek istemiyorlar. Kendi inançları, kültürleri, tarihleri ve talepleri ile yönetimde var olmalılar. Örneğin bizim belediyemizde Alevi halkımız doğrudan yönetimin içerisinden yer alacak. Kuracağımız inanç meclisleri ile dolayısıyla orada sadece kendisi için bir şey talep eden değil, doğrudan özne olacak biçimde bunu inşa edeceğiz. Dolayısıyla farkımız bu. Ama şu an nasıl tartışılıyor bir bakın. Sanki siyaset bir iyi niyet, bir güler yüz meselesiymiş gibi değerlendiriliyor. Alevileri severiz Kürtleri severiz… Mesele bu değil. Dolayısıyla kimse kimseden iyi niyet, güler yüz falan beklemiyor. Ne bekliyoruz? Bizler doğrudan kendi taleplerimizle yönetimde yer almayı bekliyoruz. Dolayısıyla bizim çok mükemmel insanlar olduğunuz için değil, çok sevgi dolu olduğumuz için de değil, kimsenin buna da ihtiyacı yok. Kimse bize o açıdan sonsuz bir güven duymak zorunda da değil ama ne olması lazım? Bu meseleyi garanti altına alacak şey bu sistemi kurmaktır. İşte meclislerimiz bunun en temel araçlarıdır. Bu meclisler vasıtasıyla halkımız kendisini yerel yönetimde bulacaktır. Bizim demokratik yönetim, halkçı yönetim, yerel yönetimden kastettiğimiz kabaca bunlardır.”
Programın tamamını buradan izleyebilirsiniz.
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.