PİRHA – Hükümetin ikinci 100 günlük programında yer alan “Yeni Bir İnsan Hakları Eylem Planının Hazırlanması’ kararı ardından İnsan hakları ve meslek örgütleri harekete geçti. 27 sayfalık rapor hazırladıklarını belirten Öztürk Türkdoğan “Görüş ve önerilerimizin takipçisi olup barışı hatırlatmayı sürdüreceğiz” dedi.
İnsan hakları ve meslek örgütleri, Adalet Bakanlığı’na bağlı İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın 14 Şubat 2019’da düzenlediği “Yeni İnsan Hakları Eylem Planı” toplantısına dair görüş ve önerilerini açıkladı. 27 Sayfalık raporda dört temel başlıkta önerilerini sunduklarını söyleyen İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Türkiye demokratik yoldan çıkmıştır diyerek” şöyle devam etti:
“Öncelikle çatışmasızlık ortamı sağlanarak demokratik yöntemlere kavuşulması gerekir. Türkiye raydan çıktı artık. Yeni bir insan hakları eylem planı hazırlamak isteyen siyasi iktidar, şu anki anayasal model ile antidemokratik sürecin içerisindedir. Çünkü bu anayasa tek bir kişiye dayanmaktadır.”
“KHK YASALARI MUTLAKA GERİ ALINMALI”
“Cezaevleri tıka basa doluyken, siyasiler baskı altında iken, beyin göçü söz konusuyken nasıl bir insan hakkı eylem planı yapılacak?” diyen Türkdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:
“15 Temmuz 2016 tarihli darbe kalkışması 16 Temmuz 2016’da bastırılmış olmasına ve şiddet hareketlerinin önlenmesine rağmen 20 Temmuz 2016’da OHAL ilan edilmiştir. Türkiye OHAL rejimi altında 2 yıl boyuncu yönetilmiştir. Bu süre içerisinde 32 adet OHAL KHK’sı çıkarılmış ve bunların tamamı yasalaştırılmıştır. OHAL KHK’larının yüzlerce temel kanunda, binlerce kanun maddesinde kalıcı değişiklikler yaptığı bilinmektedir. Başta cezasızlık olmak üzere hak ve özgürlükleri sınırlayan KHK yasalarının mutlaka değiştirilmesi ve geri alınması gerekmektedir.”
“ÇATIŞMALI SÜREÇ DURDURULMALI”
Türkdoğan, Kürt sorununun bir an önce çözülmesi gerektiği vurgusunu da yaptı. “Türkiye gerçek bir barış sürecine girmeli” diyen İHD başkanı, sözlerine şu cümlelerle devam etti:
“Türkiye’nin içerisinde bulunduğu siyasi ortamı değerlendirdiğimizde Kürt sorununun çözümsüzlüğünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. BM Genel Kurulunun 2006 yılında kabul ettiği ve daha sonra güncellenen ilkeler çerçevesinde Türkiye’nin gerçek bir çözüm süreci yaşaması gerekmektedir. Dolayısıyla temel sorunların çözümü noktasında bir siyasi iradenin ortaya konması ve Türkiye’nin gerçek bir barış sürecine girmesinin önemli olduğunu belirtmek isteriz. Türkiye’nin demokratikleşebilmesi ve insan hakları sorunlarını en aza indirebilmesinin yolunun devam eden çatışmalı süreci durdurması ve sorunları barışçıl ve diyalog yolu ile çözecek yeni politikalara ihtiyacı bulunmaktadır. Başta ifade ve örgütlenme özgürlüğüne yönelik yasalarda değişiklik yapılması ve özgürlük kısıtlamalarının sona ermesi gerekmektedir. Halen hapishanelerdeki aşırı yoğunluk, tecritten kaynaklı sorunlar ve diğer hak ihlali iddiaları göz önüne alındığında özellikle infaz kanununda esaslı değişiklikler yapılması gerektiği görüşündeyiz.”
Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Selma Güngör de hak ihlallerinin yoğun yaşandığı sürece işaret ederek “OHAL’den sonra halen normal hayata geçildiği söylenemez. Türkiye artık bilim üretemeyip kendi içine kapanmış durumda. Herkes kendi içinde düşünüyor. Böylesi bir geleceği çocuklarımıza layık görmek mümkün değil. Umarız raporumuz dikkate alınır.”
“Yeni İnsan Hakları Eylem Planı” hakkında Adalet Bakanlığı’na sunulan 27 sayfalık raporda İnsan Hakları Derneği, Hafıza Merkezi, Eşit Haklar için İzleme Derneği, Yurttaşlık Derneği, Diyarbakır Barosu, Türk Tabipleri Birliği ve Hak İnisiyatifi Derneği’nin imzası yer alıyor.
PİRHA /ANKARA
Yoruma kapalı.