PİRHA – Hozat Kültür ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ali Haydar Çavuş, Hozat Belediye Başkanlığı aday adaylığına ilişkin PİRHA’ya konuştu. Çavuş, “Ötekileştirilmeye çalışılmış, sistemin dışına itilmeye çalışılmış, sürekli baskı gören kesimlerin aday adayıyım” diyerek birlik çağrısında bulundu.
Dersim’in Hozat ilçesinin belediye başkanlığı için aday adayı olduğunu duyuran Hozat Kültür ve Kalkınma Derneği Başkanı Ali Haydar Çavuş, “Hozat’ta Demokratik Güç Birliği çalışmaları, görüşmeleri devam ediyor. Birlik adına adaylık için başvurumu yapmış vaziyetteyim. Şu anda aday adayı durumundayım. Demokratik güç birliği Sosyalist Meclisler Federasyonu, ÖDP, HDP, EMEP, Partizan ve birçok kurum var. Ötekileştirilmeye çalışılmış, sistemin dışına itilmeye çalışılmış, sürekli baskı gören kesimlerin aday adayıyım” dedi.
ÜRETİME DAYALI HALKÇI BELEDİYECİLİK
Şu ana kadar klasik belediyecilik anlayışıyla gelindiğini belirten Çavuş, şunları kaydetti:
“Temizlik yapmaktır, kaldırım yapmaktır, kanalizasyonları düzenlemektir. Bunun dışında çok fazla bir şey yapılmadı. Ama Ovacık’ta bu ciddi bir şekilde aşılmaya çalışıldı. Onun dışında diğer Kürt illerindeki belediyelerde de çok ciddi farklılıklar yaşandı. Ama bizim Dersim’de temel sorunumuz ekonomiktir. Belediyeyi ekonomiden ayrı düşünmemizin mümkünatı yok. Çünkü üreticilerimiz ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Ciddi bir şekilde arkasında destek ve motivasyonu olması lazım. Bunu da yapabilecek güç belediyedir. Üreticiye katkısı olmayan, üreticilerle birlikte çalışmayan bir belediyenin çok fazla hizmet edeceğini sanmıyorum. Klasik belediyecilikte yapılan ufak tefek şeyler geleceğe bir şey taşımaz. Halkla birlikte yönetebileceğimiz temel olarak üretime dayalı halkçı bir belediyecilik sistemi olması gerekir.”
“HALK MECLİSLERİ KURMAMIZ LAZIM”
Hozat’ın ve Dersim’in bir bütün olarak gerçekten zor bir yer olduğunu ifade eden Çavuş, “Sistemin ciddi bir baskısı var şu an. Bu baskıyı bir biçimde kırmamız lazım. Ötekileştirmeler var, kamplaşmalar var, kutuplaşmalar var, kimin kim olduğu belli olmayan bir atmosfer yaratılmaya çalışılıyor” diyerek birlik ve dayanışmaya ilişkin şöyle konuştu:
“Bu doğrultuda baktığımızda bizim öncelikle yapmamız gereken şey aramızdaki kırılma noktalarını onarıp belli bir güç oluşturmamız lazım. Birlikte hareket etmenin koşullarını yaratmamız lazım. O parti, o görüş, o aşiret gibi şeyler olmasına rağmen bizim bunları ortadan kaldıracak bir halk iradesini ortaya çıkarmamız lazım. Herhangi bir ayrım gözetmeksizin Hozat halkını, Dersim’deki diğer alanları içerisine alacak olan halk meclisleri kurmamız lazım. Her kesimden, kanaat önderlerinden, siyasi parti temsilcilerinden, belli kesimlerden insanların içinde yer aldığı halk meclisleri oluşturup bunları tartışma, üretme ve yönetme süreçlerine dahil ettiğimiz zaman orada birlik atmosferi oluşur.
KOLLEKTİF ÜRETİME GEÇİLMESİ
İkinci adım olarak Dersim ve Hozat’taki ekonomik duruma değinen Çavuş, kollektif üretim aşamalarını şöyle aktardı:
“Ovacık deneyimi bizim önümüzde bir örnek. Hozat’ta da üretim için ciddi aşamalar kat ettik. Bir kooperatifimiz kuruldu. Oluşturulan kooperatifle birlikte üreticilerimiz için elimizden gelen çabayı göstermemiz lazım. Üreticilerimizi aktif hale getirip kooperatifle birlikte kollektif bir üretim aşamasına ilerlettikten sonra zaten orada insanlarımız kendi ayakları üzerinde durma noktasına gelecektir. Kimseye el açacak pozisyonda olmayacaktır.”
YOZLAŞMA KÜLTÜRÜNE KARŞI, SANATSAL, İNANÇSAL, KÜLTÜREL PROJELER
“Üçüncü adım olarak da; çok ciddi uyuşturucu ve yozlaşma kültürü yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bu bilinçli olarak yapılmaya çalışılıyor. Bunun önüne geçmek için sanatsal, kültürel, inanç ve dil üzerine ciddi projeler yapmamız lazım. Tiyatrolarımız, sinemalarımız, sanatsal etkinliklerimiz, konserler, paneller, söyleşilerimiz olur, halk sağlığı ile ilgili taramalarımız olur” diye konuşan Çavuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İş için insanların belli bir alanda etkinleşip sertifika alıp işlerini kurmaları için kurslar düzenlenebilir. Bunların hepsi belediyenin bünyesinde yapılabilecek şeylerdir. İnsanlara belli bir anlamda yaşamını sürdürebilecekleri olanaklar yarattığımız zaman bu işin üstesinden geliriz.”
“EROZYONA UĞRATILMAYA ÇALIŞILAN DEĞERLERİMİZ İÇİN KENETLENMELİYİZ”
Çavuş, “Öncelikle birlik dayanışma, ikincisi üretim, üçüncüsü bizi yozlaşmadan ya da kötü noktalara taşıma projelerine karşı göstereceğimiz birlik beraberlik noktasında gerekli aşamayı katettiğimiz zaman Dersim yeniden ayakları üzerine dikilecektir diye düşünüyorum” dedi.
“BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ, ÜRETECEĞİZ, KAZANACAĞIZ”
Çavuş, ortaklaşma çağrısı yaptı:
“Biz bu toplum için, Hozat için, Dersim için bir şeyler yapmaya çalıştıkça birileri buna engel olmaya çalışacaktır bunun da farkındayız. Biz toplumumuz için, kutsal değerlerimiz için, üretim için bir şeyler yapmaya çalışacağız. Artık olmazsa olmazımızdır; sistem tarafından ötekileştirilen, üzerinde baskı politikası olan bütün kesimlerin bir araya gelip değerler üzerinde ortaklaşmaları gerekir. Bu, yaşam için bir zorunluluktur. Yeter ki kendimize inanalım, güvenelim ve o birlik atmosferini sağlayalım. Ahlaki, vicdani değerler için, kutsal değerler için bugüne kadar erozyona uğratılmaya çalışılan değerlerimiz için kenetlenirsek yapamayacağımız şey yoktur. Buna olan inancım tamdır ve biz başaracağız bu işi diye düşünüyorum. Hozat’ta adaylarımız epeyce fazla. Bunu negatif olarak görmemek lazım. Çünkü adaylar ne kadar fazla olursa insanların o kadar içerisinde ya da bizim içimizde bu sorunlara karşı mücadele etme isteği ve azminin fazla olduğunun göstergesidir. Biz birlikte çalışacağız, birlikte yapacağız, birlikte üreteceğiz, birlikte kazanacağız diye düşünüyorum.”
Hüseyin Yaşar SEZGİN/DERSİM
Yoruma kapalı.