PİRHA-Hollanda Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate ile beraberindeki heyet, 2 Temmuz Şehitler Müzesi’ne ziyarette bulundu. Weststrate, “Unutmamak çok önemli. Kuşaklar boyunca hatırlatılması gereken bir katliamdır” dedi.
2 Temmuz 1993’te faşist-gerici güçlerin yaptığı ve Hollanda vatandaşı Carina Cuanna’nın da aralarında olduğu 35 insanın yaşamını yitirdiği Sivas Madımak Katliamı davasına Hollanda Büyükelçiliği’nin de müdahil olması için yapılan girişimler sürüyor.
Katliamda yaşamını yitiren Gülsüm Karababa’nın ağabeyi Hüseyin Karababa, Hollanda Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ndeki (PSAKD) 2 Temmuz Şehitler Müzesi’ne davet etti. Weststrate beraberindeki heyet ile PSAKD’yi ziyaret etti.
Yapılan görüşmede Müze Komitesi Başkanı Alaattin Türkoğlu, Hüseyin Karababa, Avukat Coşkun Özgür Piroğlu, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ve MYK üyeleri, CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, DAD Ankara Şube Eş Başkanları ve yönetim kurulu üyeleri yer aldı.
Hollanda heyeti ile katılımcıların tanışmalarının ardından 2 Temmuzda katledilenler için oluşturulan müze ziyaret edildi.
Hüseyin Karababa, müze ziyaretinin ardından kısa bir konuşma yaparak, “Müze Komitemiz, önümüzdeki süreçte yaşamını yitirenlere ait ne kadar eser varsa gün ışığına çıkartacak. Amacımız bu” dedi.
“GERÇEKLERLE YÜZLEŞİLSİN”
CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka ise, “Her biri Türkiye’nin bir aydını. Kiminin kitabı var, kiminin kaseti, kiminin de yazmış olduğu şiirler var. Kimisi somut bir eser bırakamadıysa da yaşamsal olarak ciddi duruş sergilemiş canlarımız. Burada onların adlarını yaşatmak istiyoruz” dedi.
Nazlıaka, Sivas benzeri bir katliamın bir daha yaşanmaması adına gerçeklerle yüzleşilmesi gerektiğini söyleyerek “Biz istiyoruz ki bundan 100 yıl sonra da olsa bu tarihsel gerçekliği bilelim ve bir daha böylesi katliamlar olmasın. Ayrılığın, gayrılığın yaşandığı ortamlar olmasın. Barış içinde yaşayalım, tek amacımız bu” dedi.
“SİVAS’TA İNSANLIK YAKILDI”
CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise, “Sivas’ta katledilenler sadece Alevilerden oluşan bir topluluk değil” diyerek şunları ifade etti:
“Biraz önce Asaf Koçak’tan bahsettik. Kürt bir kardeşimizdi. Benim okul arkadaşımdı. Sivas Çetinkaya da öğretmenlik yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak karikatür sanatıyla ilgilendi. Mezarı Yozgat’ın Yerköy ilçesindedir. Orada yakılan aslında bir insanlıktır. İnsanlık tarihidir, sanattır, aydınlıktır. Dolayısıyla bunu yaşatmak ve geleceğe taşımak hepimize düşen bir görevdir.
TBMM’de bu konuyu gündeme taşıdım. Hollanda parlamentosunda da bir arkadaşımız gündeme taşıdı. Sizlerin bu konudaki meseleye yaklaşımınız Avrupa açısından da çok önemli olacak. Umarım daha iyisini, daha güzelini gelecek nesillere hep birlikte taşırız. Asaf Koçak hem benim sınıf arkadaşım, hem de öğretmen arkadaşım. Dolayısıyla buraya her geldiğimizde acılar bir kez daha tazeleniyor.”
“KUŞAKLAR BOYUNCA HATIRLATILMASI GEREKEN BİR KATLİAM”
Hollanda Ankara Büyükelçi Yardımcısı Erik Weststrate de, “Unutmamak çok önemli” diyerek başladığı konuşmasında şunları söyledi:
“Her ülkede böylesi, tarihinde unutulmayacak olaylar, tarihler var. Ben o zaman 18 yaşında bir gençtim ve Antalya’da turizm üzerine staj yapıyordum. Akşam haberlerinde televizyonda gördüm ve şok oldum. Hiç unutulmayacak ve tekrarını görmek istemediğimiz bir olay. Unutmamak çok önemli, kuşaklar gidiyor geliyor ama bu kuşaklar boyunca hatırlatılması gereken bir katliamdır. Onun için sizleri takdir ediyorum.”
“ORTAK KADER İÇERİSİNDE BULUŞMUŞ OLDUK”
Tekrar söz alan Aylin Nazlıaka da, “Sivas’ı sadece Türkiye’ye özgü bir katliam gibi de düşünmemeli” diyerek “Her türlü katliama karşı aslında dünyanın birlikte mücadele etmesi gerekir. Onun için de sizin bu sürece dâhil olmanız bizim için çok kıymetli. Zaten Türkiye Hollanda arasındaki ilişkinin 400 yıllık bir geçmişi var. O yüzden böylesi bir ortak kader içerisinde de tekrar buluşmuş olduk. Acılarda değil, kıvançlarda buluşalım” ifadelerini kullandı.
Nazlıaka, Sivas Katliamı müzesi için Çankaya Belediyesi’nin de bir katkısı olacağını söylemesi üzerine Hüseyin Karababa söz alarak “Hayır, müze kesinlikle burası olacak. Buradan çıkmayacağız” dedi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.