PİRHA – CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Çekerek Irmağı ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM’ye soru önergesi verdi.
CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz, Çekerek Irmağı ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Durmaz, “Çekerek Irmağı aynı zamanda tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan bölge halkının su kaynağıdır. Tarım ve hayvancılığın devam etmesinin ana kaynağı ırmak suyudur” dedi.
Bu projelerin yapımına başlandığı günden beri bölgede çok sayıda ağacın yok edildiği doğal ve tarihi yapının ise tahribe uğradığını belirtti.
Çekerek Irmağı üzerine yapılacak olan 8 HES ile ilgili Başbakan Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle yöneltiği sorular ise şöyle.
- Çekerek ırmağı üzerinde bulunan köylerde, kamulaştırma olmamasına rağmen köylünün arazisindeki ağaçların kesildiği doğru mudur? Bu konuda bir denetim yapılmış mıdır?
- Bölgede Kayıp Roma Kenti bulunduğunu biliyor musunuz?
- Kayıp kent için acil kazı çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır. Bölgedeki HES çalışmalarını durdurmayı düşünüyor musunuz?
- Çekerek ırmağı üzerindeki HES projelerinin devam etmesiyle bölgede tarım ve hayvancılık yapılamayacaktır. Bölge halkının geçimini nasıl sağlayacağı konusunda bir ön görünüz var mıdır?
- Tarım ve hayvancılığı bitirecek, bölgenin tarihi ve doğal yapısını bozacak projelere ÇED olumlu raporu verilmesinin nedeni nedir?
- HES projeleri bölgede yaşayan halkın özel yaşam alanlarını da yok etmektedir. HES projeleriyle kaldırılacak olan mesire yerleri ve piknik alanları hangileridir?
- Bölgede acele kamulaştırma yapılmasının nedeni nedir?
- Çekerek ırmağı; önemli bir sit alanı, halkın geçimini sağladığı tarım arazisi ve bölge halkının sosyal yaşam alanı olması özelliğiyle HES projelerine uygun değildir. Buna rağmen ÇED olumlu raporu çıkmasının nedeni nedir? ÇED raporları düzenlenirken yeterli ön inceleme yapıldığını düşünüyor musunuz?
- ÇED raporlarının iptaline dair davalar sonuçlanana kadar projeleri durdurmayı düşünüyor musunuz?
- Bölgede birçok ağaç kesilmiş ve doğal yapı tahrip edilmişken, 2017 Haziran ayında proje değişikliği yapılmasının nedeni nedir?”
Yoruma kapalı.