PİRHA- Çocukluktan beri saz çalan ve birçok cemevinde ve Alevi kurumunda sözleşmeli bağlama öğretmenliği yapan Hakkı Şimşek, Alevi kültürünün daha çok yaygınlaşması ve herkesin daha hızlı bağlama öğrenmesi için ‘Bağlama Metodu’ isimli kitabı yazdı.
Bağlama öğretmeni Hakkı Şimşek, Alevi kültürünün daha çok yaygınlaşması ve herkesin daha hızlı bağlama öğrenmesi için yazdığı ‘Bağlama Metodu’ isimli kitaba ilişkin Pir Haber Ajansı’na konuştu.
Küçükken evlerine gelen dedelerin, pirlerin saz çalıp cem yapmasından etkilenerek saz çalmayı öğrenen ve ileriki yıllarda da bağlama öğretmenliği yapan Hakkı Şimşek, “Alevi inancını yaymak ve herkesin daha hızlı bağlama öğrenmesini sağlamak için ‘Bağlama Metodu’ isimli kitabı yazdı.
“BİRİKİMİMİ KİTABA AKTARMAK İSTEDİM”
Kartal Cemevi’nde bağlama eğitimi verdiğini belirten Şimşek, “Cemevinde sözleşmeli öğretmenim. Kartal Cemevi olmak üzere birçok cemevinde görev yaptım. Birikimimi kitaba aktarmak istedim. Kitabım da bir haftadır yayında. Ben yıllarca öğrendiğimi, bildiğimi öğrettim ve aktardım. Böylelikle daha çok bilgiye sahip oldum. Bu bilgilerin ben de gizli kalmasını istemedim ve paylaştıkça daha güzel olacağını düşündüm. Tüm bunların yetersiz kalacağını düşünerek bildiklerimi kitaba aktardım” dedi.
“BAĞLAMA HERKESİN ORTAK KÜLTÜRÜ”
Kitabı okuyan herkesin çok rahatlıkla bağlama çalabileceğini vurgulayan Şimşek, “Bağlama herkesin ortak kültürüdür. Sadece belli bir kesime ait bir müzik aleti değil. Ben de 8-9 yaşında öğrendim bağlama çalmayı. Bağlamayı kimi kulaktan çalıyor ama bir şeyin alt yapısının olması çok önemlidir. Akademik anlamda baktığımda daha güzel şeylerin olacağını düşünerek kitabı yazdım. Çünkü kitap üzerinde çalıştığınızda daha güzel ve eksiksiz olur” şeklinde konuştu.
“BAĞLAMA ALEVİLERİN TELLİ KURANI”
Alevilikte müzik aleti olarak bağlamanın çok önemli bir yerinin olduğunu dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:
“Bağlamanın inancımızda çok önemli bir yerinin olduğunu kitapta yazmışım. Bunu herkes biliyor. Ama tabi ki bağlama sadece Alevilere ait bir müzik aleti değil. Herkesin her toplumun sevdiği bir müzik aletidir. Bağlama biz Alevilerin telli kuranıdır. Çünkü biz ibatemizi bağlama ile yapıyoruz. Bağlamayı iyi günümüzde kötü günümüzde her zaman yanımızda taşırız. Ama ibadetimizde bizim için farklı bir yeri var.”
“KİTAPTA ALEVİ DEYİŞLERİ VE MERSİYELERİ YER ALIYOR”
‘Bağlama Metodu’ kitabı yazarı Hakkı Şimşek kitabın içeriğine ve bağlamaya olan ilgisinin nasıl başladığını ise şöyle aktarıyor:
“Küçükken dedelerimiz, pirlerimiz gelip dedemin küçük bir curası vardı onunla cem yapardı. Biz de oradan etkilenerek daha çok heveslendik bağlama çalmaya. Bu kültürün daha da çok yaygınlaşması ve çocuklarımızın daha rahat çalıp söylemesi için kitap bir kılavuzdur ellerinde. Kitapta Alevi toplumuna ait deyişler, mersiyeler ve semahlar var. Deyişlere ve semahlara kitaplarda az yer verildiği için özellikle bunlara önem verdim. Ve her yöreye ait türkülerimiz var.”
(İsmet SEFER / Sevim KAHRAMAN)
İSTANBUL
Nasıl alabiliriz kitabi
kartal cemevinde saz dersleri veriyor oraya ulaşıp alabilirsiz