Alevi Haber Ajansi

Her 10 çocuktan biri çalışmak zorunda bırakılıyor

Bugün, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü. Dünya genelinde her 10 çocuktan biri çalışmak zorunda bırakılırken, Türkiye’deki tablo da paralel. İSİG’in açıklamasına göre Türkiye’deki çocukların, 2018’de işgücüne katılım oranı yüzde 21’e yükseldi.

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla açıklanan verilere göre, dünya genelinde 18 yaş altındaki bireylerin işgücüne katılımı azalma kaydetse de Türkiye’de durum tam tersi.

Peki, dünya genelinde ve Türkiye’deki veriler ve durum ne halde?

UNICEF: DÜNYA ÜZERİNDE HER 10 ÇOCUKTAN BİRİ ÇALIŞIYOR 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından açıklanan son verilere göre, dünya genelinde 152 milyon çocuk çalışmak zorunda bırakılıyor.

Yani bu, her 10 çocuktan birinin çalıştığını ortaya koyuyor.

Çalışmak zorunda bırakılan çocukların yarıya yakınının (yaklaşık 73 milyon) tehlikeli çalışma koşullarıyla karşı karşıya bulunduğuna ya da emek istismarına maruz kaldığına işaret ediliyor.

UNICEF, hükümetlere, işletmelere ve sivil toplum kuruluşlarına ‘çocuk işçiliği’ ile etkin mücadele çağrısında bulunuyor.

Açıklamada çocukların işgücüne katılımında geçen yıllara göre azalma kaydedildiği ancak yine de istenilen düzeyde olmadığı da belirtiliyor.

UNICEF’in açıklamasına göre, 2000 yılında 246 milyon çocuk çalışmak zorundaydı. Son yıllarda rakamların yavaş bir düşüş eğilimi sergilediğine işaret edilen açıklamada, “Bu hızla giderse 2025 yılında 121 milyon çocuk işçi olacak” ifadesine yer verildi.

TÜRKİYE’DE DURUM NASIL?

Türkiye’de ise çocukların, 2018’de işgücüne katılım oranı yüzde 21’e yükselmiş durumda.

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), “’Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı’ ilan edilen 2018’de çocuk işçi sayısı 7 bin arttı ve Türkiye’de, en çok çocuk iş cinayetinin yaşandığı yıl oldu” dedi.

Çocuk yaşta çalışanların çok geniş bir kesimi ise tarım sektöründe çalışmakta. İSİG Meclisi’ne göre tarım sektöründeki çocukların hepsi kayıt dışı.

“Gezici mevsimlik tarım işçiliği ise tarım işçiliğinden de farklı olarak özellikle çocuk işçiler için pek çok risk barındırmaktadır. Güneşe maruz kalma, böcek ısırması, tarım kimyasallarıyla temas etme, eğilerek çalışma, ağır yük taşıma gibi risklerin yanı sıra gezici mevsimlik tarım işçisi çocuklar naylon çadırlarda yaşama, yeterli beslenememe, temiz suya ulaşamama, okula gidememe… gibi pek çok riskle de karşı karşıyadır.”

İSİG Meclisi’nin açıklamasında, Türkiye’de yaşayan yaklaşık 5 milyon göçmen/mültecinin yarısının çocuk olduğu ve özellikle Suriyeli çocukların, emek piyasasında daha kötü koşullarda ve düşük ücretlerle çalıştığı ve ayrımcılığa maruz bırakıldığı vurgulandı.

Ayrıca İSİG Meclisi’nin verilerine göre, 2018 yılında 67 çocuk ve 2019 yılının ilk 5 ayında ise en az 26 çocuk iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

2019’da meydana gelen iş cinayetinde yaşamını yitiren çocukların dokuzu ise 14 yaş ve altında.

Hayatını kaybeden çocukların isimleri şöyle:

Arda Kaan Keskin, İsa Boğa, Ali Soyer, Ferhat Arslan, Burak Türker, Nurullah Karakuş, Emrullah Alptekin, Yakup Çetin, Diyar Bilen, Tevfik Fukra Erikli, Ahmed El Ahmed, Asiye Torun, Ahmet D., Nergiz Kinno, Göksal Çolak, Ömer Demet, Gökhan Özkan, Berivan Karakeçili, Ahmet Çiftçi, Abdul Şükür Türkmen, Hakan Güneş, Yakup Yıldız, Muhammed Emin, Zinnur Tomay, İbrahim Halil Oruç, Ramazan Uysal.   (HABER MERKEZİ)    

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak