Alevi Haber Ajansi

Hel Dağı bölgesinde krom madeni işletilmesi için ÇED başvurusu yapıldı-VİDEO

PİRHA-Dersim’in Pülümür ilçesinin Hel Dağı bölgesi ve Karagöz Köyü mevkiinde Dimin Madencilik şirketince, maden kanunu çerçevesinde 4. grup madencilik krom madencilik projesine yönelik bir ÇED projesi başvurusu yapıldığı tespit edildi. Hel Dağı bölgesinde krom madeni işletilmesi için ÇED başvurusu yapıldığını ifade eden Avukat Barış Yıldırım, “Bu doğa tahribatına karşı Pülümür halkı ve köy halkıyla birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Pülümür ilçesi Hel Dağı bölgesi ve Karagöz Köyü mevkiinde Dimin Madencilik şirketince, maden kanunu çerçevesinde 4. grup madencilik krom madencilik projesine yönelik bir ÇED projesi başvurusu yapıldığı tespit edildi.

“DOĞA TAHRİBATINA KARŞI BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ”

Hel Dağı bölgesinde krom madeni işletilmesi için ÇED başvurusu yapıldığını ifade eden Avukat Barış Yıldırım, “Bu doğa tahribatına karşı Pülümür halkı ve köy halkıyla birlikte sonuna kadar mücadele edeceğiz. Projenin yürütülmek istendiği Hel Dağları bölgesinde ayrıntılı bir flora çalışması yapılmamış. Yaban Keçisi, Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi, Boz Ayı, Tilki ve çeşitli kuş türleri ve diğer memeli canlı türleri ve yine koruma altında olan Vaşak, Yaban Domuzu gibi türlerin habitat kurduğu Pülümür, yani bu bölge Türkiye ekolojisinin ekosisteminin en nadir alanlarından bir tanesidir. Hal böyle iken bölgede yeterli envanter izlemesi yapılmadı. Yıllar önce tutulan envanterlerden yararlanılarak proje tanıtım dosyasının hazırlanması yasa dışıdır” dedi.

“MADENCİLİK PROJESİNİN UYGULANMASI FACİADIR”

Üretime yönelik faaliyetlerde bulunulması ve organik ürünler üzerinde çalışma yapılması üzerine faaliyet sürdürürken madenlerle karşı karşıya gelmenin orayı bitirmek anlamına geldiğini belirten Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, “Burası Fırat’ı besleyen ana havzalardan da biridir. Bir taraftan Ovacık Munzur Vadisi diğer tarafta Pülümür Vadisi’dir. En büyük kaynaklar Hel Dağlarıdır. Bunun ile ilgili mera yasasının uygulanmamasından dolayı zaten tahribat olmuşken bir de madencilik projesinin uygulanması faciadır” şeklinde konuştu.

“BURAYI BÜYÜK BİR HASSASİYETLE KORUMAMIZ GEREKİYOR”

Bu soruya makul bir cevap bulmaları gerektiğini dile getiren CHP Dersim İl Başkanı Ali Mustafa Çelik, “Munzur havzası doğal güzelliğiyle, endemik bitki çeşitliliğiyle çok zengin bir havza. Bu özellikleri ön plana çıkarıp, sorunu buradan çözmemiz gerekiyor. Bazı argümanlar ortaya koymamız gerekiyor. Bir karşılaştırma olarak bunu yapabiliriz. Tunceli’nin en önemli faaliyetleri aracılık ve hayvancılıktır. Ekonomik bir alt yapı hazırlarsak, acaba madenler mi karlı, arıcılık ve hayvancılık mı karlı? Munzur’un alternatifi yok, onun için bizim burayı büyük bir hassasiyetle korumamız gerekiyor” diye belirtti.

“BİRLİKTE HAREKET ETMEMİZ GEREKİYOR”

Sermaye gruplarının ülkede yer altı ve yer üstü kaynaklarını kendi kasalarına aktarmak için yağmaladıklarını vurgulayan Emek Partisi (EMEP) Doğa ve Çevre Komitesi üyesi Hıdır Demir, “Bu uluslararası sermayeye karşı birlikte mücadelenin kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz. Bizim bu tür durumlara karşı deneyimlerimiz var, bu deneyimlerden yararlanmalıyız. Dersimlilerin kendi doğasını ve çevresini korumasını, halk kitlelerinin gücünü ve birliğini sağlamalıyız. Buna ihtiyaç vardır. Bir tarafıyla hukuksal boyutunu sağlamalı, el atmalıyız ama esas olarak bunun altını da doldurmak üzere halkın birlikte hareket etmesi çalışmalarını yapmamız gerekiyor” diye konuştu.

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak