PİRHA- Halkların Demokratik Partisi Antep Milletvekili Mahmut Toğrul 13 Temmuz 2017 tarihinde DİHABER muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’ın haber takibi için gittikleri Hatay-Antep sınır hattında gözaltına alınmalarını meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun cevaplaması için soru önergesi veren Toğrul, Anayasa’nın 26. ve 28. maddelerinde belirtildiği gibi tarafsız haber alma ve haber verme özgürlüğü bireyin ve gazetecinin en temel anayasal hakkı olduğunu ifade etti.
Anayasa’nın 26. Maddesine göre, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahip olduğunu belirten HDP Antep Milletvekili Toğrul şunları ifade etti:
“ÇOK SAYIDA GAZETECİ GAZETECİLİK FAALİYETLERİNDEN DOLAYI TUTUKLU”
Toğrul, “Türkiye cezaevlerinde çok sayıda gazeteci, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı gözaltına alınıp tutuklanmaktadır. 13 Temmuz 2017 tarihinde DİHABER muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman haber takibi için gittikleri Hatay-Antep sınır hattında gözaltına alındılar. “Makul şüphe” gerekçesi ile gözaltına alınan DİHABER muhabirleri 8 gündür hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltında tutulmaktadır. Alınan bilgilere göre; gazetecilerin dosyalarında gizlilik kararı olduğu ve iki gazeteci hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlandıkları iddia edilmektedir. Öte yandan, gazetecilerle ilgili ailelere ve ilgili kişilere herhangi bir bilgi verilmezken, devletin resmi ajansı olan Anadolu Ajansı (AA) ve Doğan Haber Ajansı (DHA) iki gazeteciyi “Hatay’da aranan PKK üyeleri Gaziantep’te yakalandı” şeklindeki haberlerle gazetecileri hedef göstermiştir” şeklinde konuştu.
BU GAZETECİLER İÇİN HERHANGİ BİR TUTUKLAMA KARARI VAR MIYDI?
HDP Antep Milletekili Mahmut Toğrul tutuklu ve gözaltında olan gazeteciler için meclise İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için şu soru önergesini verdi:
-Haber takibi sırasında “makul şüphe”yle gözaltına alınan DİHABER muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman 8 gündür gözaltında tutulmasının gerekçesi nedir? Neden hala savcılığa çıkarılmamaktadır?
-Gazetecilik mesleğinin en temel ilkesi olan halkın doğru ve objektif haber alma hakkı, gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasıyla engellenmiş olmuyor mu?
-Bu gazeteciler hakkında çıkarılmış herhangi bir yakalama kararı var mıdır? Gazeteciler, ifade vermek için Emniyet’e çağrılmış mıdır?
-Habercilik dışında başka hiçbir faaliyeti olmadığı gayet iyi bilinen DİHABER muhabirleri Erdoğan Alayumat ve Nuri Akman’ın dava dosyasına gizlilik kararı konmasının nedeni nedir? Türkiye’de bugün itibariyle kaç gazeteci tutukludur? Bu gazetecilerin içeride tutulmalarının gerekçesi nedir?
Yoruma kapalı.