PİRHA – HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Malatya’da Alevilerin yoğun yaşadığı Akçadağ ilçesinin Dedeyazı Mahallesi’nde yapılan maden ocağına ilişkin Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a Malatya Akçadağ İlçesi’nin Dedeyazı Mahallesi’nde yapılan maden ocağını sordu.
Malatya’nın Akçadağ ilçesinde Alevilerin yoğunlukta yaşadığı Dedeyazı Mahallesi’nin Kolan mezrasının 100 metre yakınına maden ocağı yapılıyor.
KÖYLÜLER KAYGILI
Yapılmak istenen maden ocağının bölgede yaşayanlar tarafından tepkiyle karşılandığını belirten Toğrul, daha önce de aynı bölgede olan bir maden ocağının mahalle sakinlerinin tepkisi üzerine 2013 yılında kapatıldığı ve şimdi tekrardan başka bir şirket tarafından aynı yerde maden ocağı kurulmak istenmekte olduğunu söyledi.
Toğrul, kurulması düşünülen maden ocağının, hem mahallenin içme suyu kaynağı yanında hem de köylülerinin arazilerini sulamak için kullandıkları sulama suyunun yakınına kurulmuş olmasından kaynaklı köylülerin oldukça kaygılandığını belirtti.
“İÇME VE SULAMA SUYUNA ZARAR VERECEK”
Su kaynaklarının çok yakınındaki madende yapılacak dinamit patlatmalarının, içme suyu ve sulama suyuna ciddi zarar vereceğini söyleyen Mahmut Toğrul, “Dedeyazı Mahallesi’nde yapılmak istenen maden ocağına tepki gösteren mahalleli, tarım arazilerinin tozdan ve susuzluktan verim alınamayacak hale gelmesinden çekinmektedir. Bundan kaynaklı da çoğunluğu kadınlardan oluşan çok sayıda mahalleli, yapımına başlanan maden ocağı çalışmalarını durdurmak için iş makinelerinin önüne geçerek tepkilerini ortaya koymuşlardır” dedi.
Toğrul, bu bağlamda Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a şu soruları yöneltti.
- Dedeyazı Mahallesi’nde yaşayanlar söz konusu madenin köylerine yapılmasını istememektedirler. Bu konuda bakanlığınız nasıl bir karar almayı düşünmektedir?
- Hükümetiniz sürekli ‘Milli İrade’ söyleminden bahsetmektedir. Dedeyazı Mahallesi’nde yaşayanlar köylerine Maden ocağı yapılmasını istememektedirler. Dedeyazılıların düşüncesi size göre ‘Milli İrade’ değil midir?
- Dedeyazı bölgesine yapılan Maden Ocağının işletmesi kime verilmiştir? Maden Ocağı kaç yıllığına söz konusu şirkete verilmiştir?
- Maden ocağı mahallelinin içme suyunu zarar verdiğinde, köylünün içme suyu ihtiyacı nasıl karşılanacaktır? Madendeki dinamit patlamaları yeraltı kaynaklarına ne gibi zararlar verecektir?
- Maden ocağı yüzünden, su kaynakları tüketilen ve toprağı verimsizleştirilen köylüler üstü kapalı olarak bölgeden kovulmak mı isteniyor?
- Hükümetiniz bazı enerji yatırımlarını yaparken özellikle kendisine muhalif gördüğü (Kürt, Alevi ve demokrat) kesimlerin yaşam yerlerini tercih etmesinin nedeni nedir? (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.