PİRHA-HDP, Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan ve depremzedelerle dayanışma amacıyla yardımların toplandığı Hasankoca Cemevi Yardım Merkezi’ne el konulmasına ve yardım faaliyetlerinin engellenmesine ilişkin suç duyurusunda bulundu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, depremin merkez üssü Maraş’ın Pazarcık ilçesinde bulunan ve depremzedelerle dayanışma amacıyla yardımların toplandığı Hasankoca Cemevi Yardım Merkezi’ne el konmasına ilişkin suç duyurusunda bulundu.
HDP, yardım faaliyetlerinin engellenmesi nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Maraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Pazarcık Kaymakamı Mustafa Hamit Kıyıcı ve Jandarma komutanı ile konuya ilişkin talimat veren veya suç eylemine dahil olan tüm yetkililer hakkında “görevi kötüye kullanma”, “kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi” bakımından suç duyurusunda bulundu.
“9’UNCU GÜNDE YARDIMLARA EL KOYDUKLARINI SÖYLEDİLER”
Suç duyurusunda şu ifadelere yer verildi:
“Deprem dayanışma evi kamunun, valiliğin, kaymakamlığın da bilgisi dahilinde depremin ilk gününden itibaren ülkenin her yanından yardımlar gelmiş, bu yardımlar gönüllülerin ortak çalışması ile tasnif edilip ihtiyaca göre köylere, ilçelere dağıtılmaktaydı. Günde 35-40 köye özellikle ulaşımın zor olduğu ilçe ve köylere ulaştırılmıştır. Hiçbir asayiş probleminin yaşanmadığı, bilinçli bir organizasyonla yardımların en efektif dağıtıldığı yardım merkezlerinden olması nedeni ile de afetzede halkın yaşamsal ihtiyaçları karşılayabilen, kamuoyunda oluşan bu güven nedeni ile de insanların çokça yardım gönderdiği yerlerden idi.
15 Şubat tarihinde, dayanışma merkezinin çalışmalarının 9’uncu gününde, Pazarcık kaymakamı beraberinde uzun namlulu yüzlerce silahlı asker ile bu dayanışma alanına gitmiş, yardımlara ve binaya el koyduklarını söylemiştir.
“ŞÜPHELİLER HAKKINDA ETKİLİ SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMELİ”
Kaymakam, girişleri engelleyici tedbir alarak buraya 6 kişilik yönetim atayacaklarını belirtmiş ve TIR dahil tüm yardım malzemelerine el koymuştur. Kaymakam yazılı hiçbir talimat göstermediği gibi el koyma işleminin dayanağına dair de hiçbir açıklama yapmamıştır. Askerler deprem bölgesinde zaten var olan korku ve kaygıyı arttıracak şekilde silahlarını göstermek sureti ile dayanışma alanına gelmişlerdir.
El koyma işlemi sonrası yardımların olduğu kamyonlardaki malzemeler moloz döker gibi araçlardan dökülmek sureti ile çıkartılmış ve zarar verilmiştir.
Suçlar ve devam eden, tespit edilecek benzer suçlar açısından suçları işleyen şüphelilerin, kamu görevlilerinin ve kişilerin ayrı ayrı tespit edilerek haklarında ivedilikle soruşturma açılmasını, delil tespiti ile ifade alma işlemlerinin hızlıca yapılmasını, görevi kötüye kullanma (5237 sayılı yasa, m.257) kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi (5237 sayılı yasa, m. 113) ve resen belirlenecek suçlardan şüpheliler hakkında etkili soruşturma yürütülmesini ve haklarında kamu davası açılması talebiyle iddianame hazırlanmasını talep ederiz.”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.