PİRHA-Halkların Demokratik Partisi, 2021 yılı boyunca devam edecek olan İş ve Aş Buluşmalarının dördüncüsünü; Ekonomi, Emek, Sağlık ve Sosyal Politikalar, Ekoloji Komisyonlarıyla birlikte Mersin’de 10-11-12 Mart tarihlerinde gerçekleştiriyor.
HDP heyeti 3 gün sürecek olan buluşmaların ikinci gününde Akdeniz ilçesinde bulunan Nakliyeciler Sitesini ziyaret ederek, nakliyeci ve şoförlerin sorunlarını dinledi, HDP’nin çözüm önerilerini aktardı.
Ekonomi Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Emek Komisyonu’ndan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Sağlık ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eş Sözcüsü Samet Mengüç ile milletvekilleri Necdet İpekyüz ve Rıdvan Turan’ın katıldığı buluşmada, nakliyecilerin boğuştuğu ekonomik sorunlar, mevzuattaki eksiklikler ve talepler konuşuldu.
NAKLİYECİLER: ANKARA’DAKİLER, BİZİ BAĞLAYAN YASAYI BİZE SORMADAN HAZIRLIYORLAR
Mevcut yasal düzenlemelerin uygulamadaki sorunları artırdığını belirten Mersin Nakliyeciler Derneği Başkanı Mehmet Bozkurt, “Sorunlarımızı bilmeden, bizlere danışmadan, Ankara’da oturdukları yerden yasa çıkarıyorlar. Bu kentin sorunlarını, biz nakliyecilerin sorunlarını bilmiyorlar, pek çok insani sorun da yaşıyoruz bizler meslekte, öğrenmek isteseler belki bizlerin yaşadığı problemler ortadan kalkacak. Ankara’dakiler, bizi bağlayan yasayı bize sormadan hazırlıyorlar” dedi.
Bozkurt, Hal Yasası’nın nakliyeciler ve şoförlerin görüşleri alınarak hazırlanmasını talep etti.
“10 YIL ÖNCE 600 LİRA OLAN ARABA LASTİĞİ 4 BİN LİRA OLDU”
Zamlardan yakınan ve nakliyeciliğin gittikçe zarara sürükleyen bir iş kolu haline geldiğini aktaran nakliyeciler, şunları kaydettiler:
“Bir kamyoncunun vergisi, lastiği, bandrolü, kaskosu, trafik sigortası bunlar ay bazında hesaplandığında, biz nakliyeciler ve şoförler borçlu çıkıyoruz. Biz neredeyse hiçbir şey kazanamıyoruz. 10 yıl önce 600 lira olan araba lastiği 4 bin lira oldu, biz bu sektörde hala 10 yıl önceki fiyata çalışıyoruz. 800 lira olan bandrolümüz 4.000 liraya yükseldi. Ekstradan ödediklerimiz, stopaj ve KDV’miz var. Devlet çözümsüzlük yaratan bir katiyet içinde, kurallar bunlar ister çalış ister çalışma diyor. Yasaların uygulanmasında uyumlaşma önemsenmiyor. Ceza yaptırımları olması gerektiğinden katı biçimde uygulanıyor. Oysa hepimiz bir darboğaz içindeyiz, şuradaki kamyoncuların araçlarına bakın ‘sıfır’ lastiği olan bulamazsınız.”
“HIRSIZLIK DÜZENİNDEN BIKTIK”
Hayat pahalılığı ve yoksulluktan yakınan nakliyeciler, “Burada, neredeyse hiçbirimiz ev sahibi değiliz, kirada oturuyoruz, ekmek teknemiz olan kamyonun lastiğini bile değiştirecek gücümüz kalmadı. Öte yandan Cumhurbaşkanı’nın maaşına bakıyoruz; sanki başka ülkelerde yaşıyoruz, bu hırsızlık düzeninden bıktık” diye konuştular.
PAYLAN: “BU YOLSUZLUK DÜZENİNE HEP BERABER SON VERECEĞİZ”
HDP’nin Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, “Cumhurbaşkanı asgari ücretlinin 40 katı maaş alıyor. Biz kaynakların halkımıza, esnafımıza, işçilere aktarılması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Sizin verdiğiniz vergiler, yandaş müteahhitlere aktarılıyor. Sizlere gelince bu iktidar “kaynak yok” diyor. Biz de diyoruz ki ‘kaynak var’, tercihler halktan yana değil ve kaynaklar size aktarılmıyor. Bizler bu yolsuzluk düzenine hep beraber, omuz omuza son vereceğiz” dedi.
Mersin Nakliyeciler Derneği üyesi nakliyeci ve şoförleri dinleyen HDP heyeti, nakliyecilik alanında yaşanan sorunları Meclis’e taşıyacaklarını, nakliyecilerin parlamentodaki sesi olmaya devam edeceklerini aktardı.
PİRHA/MERSİN
Yoruma kapalı.