PİRHA – HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, HDP Haklar ve İnançlar Komisyonu’na bağlı Alevi Masası’ndan İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ve Şırnak Milletvekili Nuran İmir’ den oluşan bir heyet (HBVAKV) Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, (PSAKD) Pir Sultan Abdal Genel Merkezi ve (ABF) Alevi Bektaşi Federasyonu’na bir ziyaret gerçekleştirdi.
HDP Parti Sözcüsü Saruhan Oluç, İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, Antalya Milletvekili Kemal Bülbül ve Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HBVAKV, PSAKD ve ABF’yi ziyaret etti.
Ziyarette, AKP iktidarından nasıl kurtulacağız düşüncesi ile yaklaşan yerel seçimlerle ilgili Alevi kurumlarından gerek yerellerde gerekse de merkezi yerlerde çalışmalara destek vermeleri gerektiği noktasında yapıldı.
DEMOKRASİ GÜÇLERİNE ORTAKLIK ÇAĞRISI
HDP Parti Sözcüsü Oluç, ziyarette şunları dile getirdi:
“Biz bu iktidardan nasıl kurtulacağız. Çalışmalarını sürdürüyoruz. Yerel seçimler de yaklaşıyor. Biz toplantı dizisine başladık. İstanbul’da çeşitli kurumlarla 2 toplantı yaptık. Çeşitli kurumlarla beraber ayrı Birincisi bu iktidara karşı nasıl bir mücadele edelim nasıl sürdürelim bu mücadeleyi hem genel anlamda hem de yerel anlamda hangi güç ve hangi politikalarla.
İkincisi ise yaklaşan yerel seçimlerle ilgili yerel yönetim anlayışımız nedir nasıl bir belediyecilik yapılması gerektiği, hizmet anlayışı nasıl olmalıdır. Bunları biraz konuşalım dedik. Bunları konuşmaya başladık ve şöyle bir sonuca vardık: Bu konuşmaları Türkiye’nin her tarafın,a yerele yayalım. Toplantılar yapalım ve her yerelin kendi özgün yanları var. Hem siyasi yapılar sivil kurumlar ve dernekler hem de oradaki insanların yaşam tarzları açısından her yer kendi özgünlüğü içinde bu tartışmaları yapsın. Sonra 1.5 ay içerisinde bunları tamamlayalım, yerellerde yapılmış olan toplantıları bir merkezi sonuç toplantısını gerçekleştirelim. Ankara’da veya İstanbul da bir toplantıyla herkes yine oraya katılsın görüşlerini belirtsinler.”
“Yerel seçimlere giderken ortaklıkları nasıl geliştirebiliniz işbirlikleri nasıl büyütülebilir, yerel seçimler açısından politikamız özellikle. Türkiye’nin batısı açısından baktığınızda bunu çok açık söyledik. AKP-MHP Koalisyonunu durduracak ve geriletecek her türlü ittifak işbirliği ortaklık demokratik bir meşruluk olarak bakıyoruz” diye konuşan Oluç, şöyle devam etti:
“Bu konuda çok açık bir tutumumuz oldu 24 Haziran sonuçlarına da baktığımızda gerçekten bir çok yerde bu gibi ortaklıklar kurulabilirse demokrasi güçleri arasında oralarda iktidardan yerel yönetimler büyük yerler de dahil almak mümkün, Adana, Mersin Antalya bir çok yerde sonuç almak mümkün, onu gördük. Kürt illerinde de esas hedefimiz kayyum atanmış olan 96 belediyemiz toplamda 102 belediyemizi olan kayyum atanmış olan yerleri tekrar kazanmak 24 Haziran seçimleri aşağı yukarı bunların olabileceğini gösterdi. 1-2 yerde ufak tefek sıkıntılar var. Bir de daha önceki seçimlerde kazanmadığımız 15 yer var ki 24 Haziran seçimleri oralarda da kazanma ihtimalinin olduğunu gösteriyor bize.”
YEREL TOPLANTILAR BAŞLAMADAN ÖNCE BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI
“Hem Kürt illerinde hem batıda mümkün olduğu kadar iktidarı geriye itecek yerellerden merkezi iktidarı kuşatabilecek adımları atmak istiyoruz. Politikamızı öyle belirledik. Bu yaptığım toplantılarda mümkün olduğu kadar ucu açık genişlemeye açık toplantılar kesinlikle daraltılmamasını şu veya bu partimin damgasını taşımasın istedik. Biz toplantıların çağırıcısı olduk ama bu bir HDP çalışması olarak devam etmesin adı verilen şu hem HDK bileşenleri var, Doğu ve Güney doğu Dernekler Federasyonu, Demokrasi için birlik Yurttaş girişimi, Halkevleri, Emep ve sivil toplum kuruluşları var. Yerel toplantılarına başlamadan öncede sizlere bilgileri vermek istedik, hem de destek istiyoruz” diyen Oluç, şöyle çağrıda bulundu:
“Elbette ki katkı istiyoruz. 2 türlü katkı bizim açımızdan önemli. Bir tanesi yerel toplantılar olurken, hem o yerel toplantılarına herkes kendi yerel örgütlerini bu çalışmaya katacak, aksi yönde telkinde bulunursa güçlü adımlar atılır diye düşünüyoruz. İkincisi özellikle Alevi kurumlarının çalışmanın içerisinde olması CHP’nin de çeşitli yerellerde çalışmalara katılmasının önünü açacaktır. Daha kolay olacaktır, yapıştırıcı kolaylaştırıcı bir etkisi olacaktır diye düşünüyoruz. Bir de merkezi yapacağımız 2 günlük konferansta birlikte bunu örgütlemek, konuşmacı olmak, katkı sağlamak, bu bir buçuk aydaki toplantıyı tamamladıktan sonra yerel seçimlere kadar mümkün olan en geniş demokrasi güçlerinin birliğini sağlayalım istiyoruz. Bu maksatla geldik.”
“VAR GÜCÜMÜZLE SAHADA OLURUZ, ÇALIŞIRIZ”
HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez ziyaret sırasında şunları belirtti:
“Böylesi bir çalışmayı biz de önemsiyoruz. Yerel seçimlerde güç birliği artık kaçınılmaz bir şeydir. Seçimlerde bazı öznellikle bir tarafa bırakarak en azından seküler laik demokrasi için bir noktaya gelebilmeleri, temel haklar noktasında biraraya gelebilmeli. Yerel anlamda tamda bunun zamanı.”
PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan ise “Yerel seçimlerin merkezi müdahalenin bu kadar aktif içinde olması mümkün değil. Çünkü yerel seçimlerde herkes kendi aday profili aday dağılımı çok olduğu için yerel seçimlerde sandık kontrolü daha üst düzeyde. Yerel seçimlerde kazanan ilçe belediyesi YSK’dan değiştirilmesi mümkün değil. Dolayısıyla yerel seçim zayıflatılması yönünde elinizde bir araç. Bu aracı tüm muhalif kesimler muhalefette olan partiler bunu iyi kullanmalıdır. Bu bir fırsattır. Biz hep diyoruz HDP’nin belediye başkanı çıkaracağı yerde diğer partiler çıkarmasın veya aday çıkarsın ama yüklenmesin. Özellikle biz geçen Dersimde gördük bu kayyum işini. Kayyum olan belediyelerin daha güçlü bir şekilde kesinlikle alınması gerekiyor. O kayyumda olan belediyenin kaybedilmesi hükümetin elinde ileri bir süreçte ciddi bir malzemedir. Bizleri alanda zayıflatacak olan söylem. İşte kayyum olarak biz geldik, biz daha iyi yönettik bunlar işi bilmiyor, maalesef bunu da çok iyi kullanan bir Cumhurbaşkanı var” ifadelerini kullanarak şöyle devam etti:
“HDP’nin yerelle ilgili politikalarını bu bölgelerde kayyum olan yerlerde yoğunlaştırması gerekir. Batıda ise belediye başkanlıklarını cumhur ittifakına kaptırmaktansa CHPli belediyelerin de orada olması bizim için daha uygundur. Buna dikkat edilmesi lazım. Biz de bu konuda var gücümüzle sahada oluruz, çalışırız, onda bir sıkıntı yok.”
ABF Genel Başkanı Hüseyin Güzelgül ise, “Ayağınıza sağlık ihtiyaç duyulan bir toplantı. Biraraya gelmek, cemal cemale gelip sohbet etmek var olan sisteme karşı ne şekilde ayakta durabiliriz onun mücadelesini vermek çok önemli. Zaten GYK toplantımızda da ABF olarak bu gündemle ilgili bazı kararlar almış bulunuyoruz bunların da yerelde DKÖ, STÖ bir araya gelip herkes kendi bölgesinde çalışmaları yürüteceğine dair kararlar aldık” dedi.
Cebrail ARSLAN/ANKARA
Yoruma kapalı.