PİRHA-Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ekoloji Komisyonu, orman yangınlarına karşı yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.
Küresel orman gözlemi yapan Global Forest Watch’un 2022 yılında yayınladığı bir rapora göre dünyada yanan ağaç örtüsü miktarı son 20 yılda neredeyse iki katına çıktı.
İklim değişikliği nedeniyle küresel çapta sıcaklıklar arttı ve kuraklık daha da belirgin hale geldi.
Türkiye’de 2022 yılında yaşanan yoğun orman yangınlarının tekrarlanmaması adına HDP Ekoloji Komisyonu, yetkilileri uyardı. İklim krizinin daha şiddetli geçtiğini vurgulayan komisyon, “Dünya Meteoroloji Örgütü, 2023 Temmuz ayı sıcaklık artışları ve sıcak hava dalgalarının ani sıcaklık değişikliklerine ilişkin ciddi uyarılarda bulunuyor.” dedi
“EKOLOJİK KRİZ, ORMANLARI KORUMASIZ HALE GETİRDİ”
HDP Ekoloji Komisyonu, sıcak hava dalgalarının en büyük etkisinin orman yangınları olduğunu belirterek, “11-16 Temmuz dünya genelinde etkili olan ve Afrika Sıcak Hava Dalgası olarak adlandırılan dalganın Türkiye ve Kürdistan’ı da etkisi altına alacağı, sıcaklıkların 5-10 derece mevsim normali üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Türkiye’deki 16 Meteoroloji Bölge Müdürlüğü ve Suriye’deki meteorolojik ölçüm tahminleri de bu uyarıları doğruluyor. Buna karşın Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve bağlı bölge müdürlükleri uyarıları ve yerel yönetimlerin alması gereken önlemler yetersizdir. Yerel yönetimlerin alması gereken tedbirlere ilişkin Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün uyarıları da neredeyse yok denecek kadar azdır. Türkiye ve Kürdistan’daki orman varlıkları yeterince nemi olmayan, bakımsız ve korunmayan ormanlardır. Ekolojik varlıklara saldırılar, madencilik faaliyetleri, enerji yatırımı faaliyetleri ekolojik kriz içindeki ormanları korumasız hale getirmiştir” denildi.
“HAREKETE GEÇMELİ”
Yapılan açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sıcak hava dalgası sebebi ile yerellere ciddi uyarılar yapmadığı ve gerekli tedbirlerin de almadığı belirtilerek şöyle devam edildi:
“Gün ışığının yangına sebebiyet verecek kadar ısıtabileceği her bir orman varlığı bölgesinde, nemlendirme ve temizlik çalışmaları acil şekilde yapılmalıdır. Yangın söndürme uçakları yangın tehlikesine karşı ormanları nemlendirmek için orman varlıklarına su taşımada aktif kullanılmalıdır. Bu bölgelerdeki yerel yönetimler, uyarı beklemeden harekete geçmeli ve gereken tedbirleri almalıdır. Sıcak hava dalgaları kararsız hava olaylarının da habercisidir. Ekolojik varlıkları tahrip edilmiş, başta Karadeniz Bölgesi olmak üzere yanlış kentleşmenin bulunduğu bölgeler ciddi sel baskını tehlikesi altındadır. Serhat ve Botan bölgeleri için de sel baskını riski yüksektir. Kayyım belediyelerinin olduğu bölgelerde halkımızı bu tarihlerde gerekli tedbirli almaya çağırıyoruz.
Ani sıcaklık artışı canlı vücudunun dayanma sınırını zorlayacağı için gölgede kalmak ve yeterince su almak kritik öneme sahiptir. Başta yerel yönetimler olmak üzere yurttaşlarımızı sokak hayvanları için su bırakmaya ve gölgelik alanlar oluşturmaya çağırıyoruz.”
PİRHA/ANKARA
Yoruma kapalı.