Alevi Haber Ajansi

HDP Ekoloji Komisyonu üyesi Aksu: Ekolojik ilkelere göre üretim için çalışıyoruz

PİRHA – Dersim’in Peri Beldesinde, belediye öncülüğünde yapılan ‘kooperatifçilik’ paneli vesilesiyle yapılan çalışmalara katılan Halkların Demokratik Partisi Ekoloji Komisyonu üyesi Cemil Aksu, ekolojik alanda yapılan çalışmalar ve kooperatifleşmenin önemine ilişkin PİRHA’ya konuştu.

Dersim’in Peri beldesinde belediye öncülüğünde yapılan kooperatifçilik paneli ve ürün ekimine katılan HDP Ekoloji Komsiyonu üyesi Cemil Aksu, ekoloji alanında yapılan çalışmalara ve kooperatifçiliğe ilişkin PİRHA’ya aktarımlarda bulundu.

EKOLOJİK BAKIŞ AÇISIYLA ÜRETİM 

Ekoloji komisyonunun, HDP’nin merkezi komisyonlarından biri olduğunu ifade eden Aksu, “Komisyon, partimizin programı doğrultusundaki faaliyetlerinin ekolojik bakış açısıyla üretilmesi ve uygulanmasıyla ilgili sorumlu. Ekoloji hareketleriyle partinin ilişkilerini geliştirmesi hem de partinin yaşam politikalarında, yerel yönetim ve ekonomi politikalarının ekolojik bakış açısının göz önünde bulundurularak üretilmesini sağlamak amaçlı merkezi komisyondur” ifadelerini kullandı.

“BÜYÜK BİR GIDA KRİZİ İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”
Türkiye ve dünya olarak da 80’lerde yürürlüğe konulan neoliberal politikalarla tarım ve hayvancılığın bitirildiğini belirten Aksu, şunları kaydetti:
“Şuan büyük bir gıda krizi ile karşı karşıyayız. İktidar da bunun farkında ama kendi çıkarları halktan yana değil şirketlerden yanadır. Dolayısıyla şirketlerden yana çözümlerle krize müdahale etmeye çalışıyorlar. Hükümetin açıkladığı “Milli Tarım Projesi” de tarımın iflasının göstergesidir. Tarımdaki bütün her şeyi şirketlere devredecek bir sistem. Bu sistem yeni bir sistem değil; Irak’ta uygulandı, Suriye’de uygulanıyor, Latin Amerika’da uygulandı. Ve buralarda açlığın hat safhaya ulaştığı bir sonuç yarattı.”

“ÇİFTÇİ TOPRAĞINI TERK ETME DURUMUNDA”

Dersim coğrafyasındaki ekoloji mücadelesine değinen Aksu, “Dersim bölgesi açısından da; süren savaş koşulları hem zorunlu göç ettirme politikaları sonucu hem de neoliberal tarım politikaları yüzünden üreticinin işlerini kolaylaştırılan merkezi örgütlenmelerin dağıtılması, özelleştirmeler ve desteklemelerin bitirilmesinden dolayı çiftçi de toprağını terk etme durumunda. En temel gıda ürünleri bile ithal edilir duruma gelindi. Bu sorunlardan çıkmamız gelip geçici politikalarla olmaz; temel politikalar geliştirmek gerekiyor. Dersim’in en önemli tarım havzalarından bir yeri Peri. Burada şimdiye kadar olumsuz pratikleri aşacak bir kooperatifçilik geliştirilmesi için mazbatayı alır almaz da ilk adımı attık. Parti geçen dönemde de aslında çalışmalara başlamıştı. Mersin’de tarım çalıştayı yaptık. Önümüzdeki dönemde Kars, Van, Amed, Hakkari illerinde de, belki İzmir ve Trakya bölgesinde de çalıştaylar yapıp yerel tarım planlarımızı çıkaracağız. Sonrasında da bölgede pilot noktalarda özel çalışmalar yapılacak. Plan ve program doğrultusunda yürütülecek” dedi.

“TARIM POLİTİKALARI BELİRLEYİCİ HAMLEDİR”

HDP’nin ekoloji alanındaki çalışmalarına dikkat çeken Aksu, “Parti olarak şimdiye kadar etkin olamadık; baskı, tutuklamalar, gözaltılar ile tasfiye edilmeye çalışıldık. Bütün olumsuzluklara rağmen, kayyum siyasetine rağmen son seçim sonuçlarıyla yeni bir başlangıç yapıyoruz. Tarım politikaları bu bölgede belirleyici hamle noktası olacak. Sadece aldığımız belediyeler değil bölge genelinde; üreticilerin örgütlenmesi ve kooperatifleşme konusunda örgütlü olduğumuz il, ilçe ve köylerde böyle bir hamle için çalışacağız” diye konuştu.

ÜRETİCİNİN ÖZ GÜCÜNE DAYANAN KOOPERATİFÇİLİK

“Tarımdaki hem doğadan hem de çiftçiden yana gerçek dönüşümü elbette bir zaman planlamasına ihtiyaç olacak. En başta partimizden halkımızın yönetime getirdiği belediyelerden başlayarak tarım alanında bu dönüşümü sağlayacak örgütlenmenin geliştirilmesi gerekiyor” diye konuşan Aksu, şöyle devam etti:

“Kooperatifçiliğin Türkiye’deki olumsuz mirasından kurtaracak, yeni tipte halkın, üreticinin kendi öz gücüne dayanan yeni bir kooperatifçiliğin geliştirilmesi gerekiyor. Ekolojik ilkelere göre çalışan kooperatifçiliğinin geliştirilmesi için hem dünyada hem de bölgemizde önemli çalışmalar var. Aslında sıfırdan başlamıyoruz. Olumlu deneyimler de var. Bilgi açısından da bir sorunumuz yok. Bilginin toplumsallaştırılması için planlamalar yapılıyor.”

PİRHA/DERSİM

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak