PİRHA-HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul, Malatya ve Manisa’da yaşanan ev işaretlemelerine dikkat çekerek, “Provakasyonlara baktığımızda yöntemler eskidir. Maraş’ta evler işaretlendi. Bize bunun üzerinden mesajlar veriliyor. Türkiye Ortadoğu’da sıkıştı, dünyada sıkıştı, terörle anılır oldu. Kürt karşıtı, Alevi karşıtı politikalarındaki ısrarda devam ediyor. Birileri hala ırkçılığı yükseltmenin mesajlarını bu şekilde vermeye çalışıyor” şeklinde konuştu.
Haber Videosu
HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul’a Maraş Katliamı’nın 39. Yıldönümü vesilesiyle Strasbourg’ta Avrupa Konseyi önünde yapılan “Maraş’tan Roboski’ye katliamları unutturmayacağız” mitingi öncesi mikrofonumuzu uzattık.
Cumhuriyet tarihinin katliamlar tarihi olduğuna vurgu yapan Toğrul, “Biz bunlarla yüzleşmeyi bir türlü becerebilmiş bir toplum olamadık. Maraş’ta hala acılar yaşanıyor. Biz bu katliamlarla yüzleşmiş olsaydık, bu katliamların arka planlarını çözmüş olsaydık, belki bugün yaşadıklarımızı yaşamamış olacaktık“ diye konuştu.
“FARKLILIKLAR DÜŞMAN OLARAK GÖRÜLMEYE DEVAM EDİYOR”
Devletin tekçi anlayışını eleştiren Toğrul, “Devletin temel sorunu tekçi, ırkçı asimilasyoncu yaklaşımıdır. Kuruluş paradigmasında var. Her günümüz bir katliamla anılır oldu. Sadece Aralık ayında, cezaevi, Roboski, Maraş katliamları yaşandı. Öncesinde Pazarcık, Elbistan, Malatya’da yaşanan hep bu tekçiliğin bizi getirdiği boyuttur. Türkiye aynı ırkçı asimilasyon politikalarında devam ediyor. Hala farklılıklarımızı zenginlik olarak gören bir anlayışa erişemedik. Farklılıklar düşman olarak görülmeye devam ediyor“ dedi.
“IRKÇILIĞI YÜKSELTMENİN MESAJLARI VERİLİYOR”
Son günlerde Malatya ve Manisa’da yaşanan ev işaretlemelerine de değinen Toğrul, “Provakasyonlara baktığımızda yöntemler eskidir. Maraş’ta evler işaretlendi. Bize bunun üzerinden mesajlar veriliyor. Türkiye Ortadoğu’da sıkıştı, Dünyada sıkıştı, terörle anılır oldu. Kürt karşıtı, Alevi karşıtı politikalarındaki ısrarda devam ediyor. Birileri hala ırkçılığı yükseltmenin mesajlarını bu şekilde vermeye çalışıyor“ şeklinde konuştu.
Türkiye’deki mezar taşlarına saldırıların yeni olmadığına vurgu yapan Toğrul, daha önce de Kürt illerindeki mezarlara saldırıların olduğunu hatırlattı.
“IŞİD’LİLER TÜRKİYE’DE YARGILANMAYACAKLARINI BİLİYORLAR”
AKP’nin karşıtlıklar üzerinden politika yaptığına dikkat çeken Toğrul, şöyle devam etti:
“Biz farklılıklar olarak ortak bir platformda kendimizi örgütlememiz gerekiyor. Bence çıkış yolu burada aranmalı. Devletin ne yapmak istediği açıktır.
Açıkçası son dönemlerde Türkiye hem Kürt meselesinin çözülmesini engelledi, hem de Suriye’de, Irak’ta kendilerine ait bir statüsü olmasını bir beka meselesi olarak algıladı. Bu anlamda Türkiye beka meselesi olarak algılatmak istediği için tecavüzcü ordusu IŞİD gibi, El Nusra, Ahrar el Şam gibi örgütlerle bir çok ilişki geliştirdi. Bu ilişkilerini hala da sürdürüyor. Kendisinin uzun vadede bir etnik temizlik, inançsal temizlik yaşam alanlarını dağıtmak, yaşam alanlarını başka unsurlarla doldurarak o toprakları bir şekilde yandaşlarına terk etmek istiyorlar. IŞİD’liler hala Türkiye’de bir şekilde korunduklarını biliyorlar. Avusturyalı, Iraklı kendi memleketinde yargılanmak istemiyor. Çünkü orada bu yargılanmalar sonucu bedelini ödemek durumunda olduklarını görüyorlar. Türkiye onlara sınırlarını açtı, silah yardımları yaptı. Sınırlarını kevgir gibi kullandı. Özellikle Antep-Kilis hattını yol geçen hanı gibi kullandılar.
Bunu bildikleri için ısrarla Türkiye’ye gelmek istiyorlar. Türkiye’de korunduklarına dahil bir algıları var.Bu gerçek bir algıdır.IŞİD’in hedefinde Kürtler, Aleviler, Ezidiler olduğu açıkça ifade ediyorlardı. IŞİD’in saldırılarına baktığımızda mevcut iktidarın muhaliflerine karşı da olduğunu görüyorsunuz. Aslında ideolojik olarak böyle bir ortaklaşma yaşadıklarını gösteriyor bize. Halkımızın kendilerini örgütlemeleri ve bu şekilde kendilerini koruyacaklarını düşünüyorum.”
“TEŞHİR ETMELİ, HESAP SORMALIYIZ”
Maraş’ta yapılacak anmanın yasaklanmasını da eleştiren Toğrul, katliam olduğundan bu yana kınama etkinliklerinin yasaklandığını ve devletin anlayışının, “Bunları görmezlikten gelin” şeklinde olduğunu söyledi.
“Anmaları da bir meseleyi kaşıma olarak algılatıyor” diyen Toğrul, “Bunları teşhir eden, bunlardan hesap soran bir noktadan olduğumuzu göstermemiz gerekiyor. Tüm farklılıklar bu tehlikeyi yaşıyor. Bir daha yaşanmaması için neler yapmamız gerektiğini tartışmamız gerekir. Maraşlılar kendi acılarına sahip çıkmalı ve kendilerini örgütlemeleri gerekir. Biz Maraş’ın hesabını sorsaydık, Sivas, Sivas’ı sorsaydık bölgedeki yıkım savaşları, Roboski yaşanmayacaktı“ dedi.
Elif SONZAMANCI/STRASBOURG
Yoruma kapalı.