PİRHA- Hafta sonu kongresini yapan HDK’ye, HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti’nden hem eleştiri hem de öneriler geldi. Alevilerin, farklı halklar ve inançların önemli bir kısmıyla HDK sayesinde tanıştığını belirten Girişim, Alevilerin HDK tarafından daha fazla önemsenmek istediğini vurguladı. Ayrıca HDK’ye Halklar İnançlar Meclisi haricinde bir Alevi Meclisinin kurulması çalışmalarına hız vermesi de önerildi.
HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, “Aleviler ve HDK” başlığıyla hazırladığı bir raporu Halkların Demokratik Kongresi (HDK) kongresinde sundu. Raporda, Türkiye’de 12-15 milyon civarında Alevinin yaşadığı belirtilirken, “Selçuklu’dan Osmanlıya, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Aleviler, Devletin üzerinde toplum mühendisliği yaptığı ve her daim üzerinde politikalar ürettiği bir inançsal topluluktur” değerlendirmesinde bulunuldu.
“ALEVİLER HEP SÜNNİLEŞTİRİLMEK, ŞİİLEŞTİRİLMEK İSTENDİ”
Selçuklu düşman görüp katletmiş, Osmanlı bazen yedeklemeye çalışmış bazen katletmiş, Cumhuriyet ise güvenmeyip hep tehlikeli olarak görüp asimilasyonu yani Sünnileştirmeyi hedef olarak seçmiştir” ifadesini kullanan HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, şu hatırlatmalarda bulundu:
“Geleneksel örgütlü yapısı olan Ocak sistemi darmadağın edilip güya yurttaşlık payesiyle eşitlik verilmiştir. İbadethanesi yok sayılırken Camiye sokma hedefi benimsenmiştir. Hükumetler hatta Devletler değişse de Aleviyi Sünnileştirme, “hadi o olmadı bari Şiileştirelim” hedefi hiç değişmemiştir. Kanuni Süleyman döneminde başlayan ve diğer padişahlar döneminde de sürdürülen Alevi inanç merkezlerine Mescit – Cami yapma politikası Cumhuriyet döneminde kapsamlı bir hale sokulup tüm Alevi köylerine yönelik bir politika haline dönüştürülmüştür.
Köyden kente göç eden Alevi önce kendisini saklamış, fakat saklayamadığı cenazesini de camiye götürmek zorunda kalmıştır. Cemevlerinin şehirlerde inşaasıyla birlikte cenazeler camilerdeki uğradığı hakaretlerden kurtulmuş ama bu defa da Aleviliğin ifşasıyla yaşanan sorunlar baş göstermiştir.
İnançsal kimliğini saklamak zorunda kalmayan Alevi bu defa da Aleviliğinden kaynaklı yaşamın her alanında sorunlar yaşamaya başlamış, inançsal sorunun ötesinde aş, iş sorunlarıyla boğuşmaya başlamıştır.
“HDK PERSPEKTİFİ HALKLAR AÇISINDAN ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENMİŞTİR”
Alevi kurumlarının Alevilerin inançsal ve sosyal sorunlarına kafa yorarken Alevi bireyler açısından bir güvence durumuna gelemediğinin belirtildiği raporda,”Demokratik Alevi mücadelesi bizimle aynı kaderi paylaşan topluluklarla örgütsel mücadele anlamında da yan yana gelmemize vesile olmuştur. Halkların Demokratik Kongresi fikriyatı bu birlikteliğin ete kemiğe büründüğü bir yapı olarak karşımıza çıkmış ve kurumsal anlamda olmasa da bireysel temsiliyetlerle Alevi örgütleri önemli ölçüde HDK içerisinde yer almaya ve destek vermeye başlamışlardır. HDK perspektifi Türkiye Halkları ve politik kurumsallaşmaları açısından önemli bir boşluğu doldurma ve doğrudan demokrasi süreçlerini geliştirmek açısından önemli görevler üstlenmiştir” denildi.
“ALEVİLER FARKLI HALKLAR VE İNANÇLARLA HDK SAYESİNDE TANIŞTI”
Alevilerin farklı halklar ve inançların hepsiyle olmasa da önemli bir kısmıyla HDK sayesinde tanıştığının altını çizen HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, HDK içerisinden çıkan parti HDP ile yan yana, omuz omuza yürümekten imtina etmeyen Alevi kurumlarının bir çok bölgede parlamentoya girmek için de HDP çatısı altında adaylarını verdiğini hatırlattı.
Aleviler HDK’yi “çoklukta birlik” olarak tanımladığını ve her daim desteklerini esirgemeyeceklerini de beyan ettiklerini belirten HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, “Aleviler bu bilinçle HDK’ye yaklaşırken aynı sıcaklığı ve önemsenmeyi HDK ve HDK bileşeni HDP’den görememiştir” ifadesini kullandı.
“ELEŞTİREL YAKLAŞIMLARIMIZ DOĞRU ANLAŞILMALI”
HDK örgütlülüğüne mesafeli yaklaşımdan çok eleştirel yaklaşımlarımız doğru anlaşılmalıdır” diyen HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, şunları kaydetti:
“Bu kongre vesilesi ile HDK’nin geçmişteki hataları kenara koyarak yeni bir süreç başlatması Alevi kurum ve temsilcilerinin beklentisidir. HDK Alevi meclisi partisiz veya farklı siyasi partilerden Alevi aktivistlerinin buluşma yeri olabilecektir. Özellikle HDK’nin partisiz siyasetin platformu olması, içerisinde çok renkli siyasi eğilimleri barındıran Alevi örgütleri ve Alevi aktivistleri için önemli bir mücadele alanı olabilecektir. HDK bu yapılanmasıyla kuruluş felsefesine dönüşünde de önemli bir adım atmış olacaktır.”
HDK’YE ÖNERİLER
HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, HDK kongresine şu önerilerde bulundu:
- Halklar İnançlar Meclisi haricinde bir Alevi Meclisinin kurulması çalışmalarına hız verilmesi
- Mart 2015’de olduğu gibi Alevi temsiliyetleriyle bir çalıştay ve/veya konferans yapılıp gelinen süreçte değişen – gelişen Alevi sorun ve taleplerinin güncellenmesiyle çözüme yönelik bir politika gerçekleştirilmesidir.
HDK Alevi Meclisi Girişim Heyeti, ayrıca katliamı lanetlemek için 23 Maraş’a gideceklerini ve katliamda yaşamını yitiren canalrı anacaklarını belirterek, HDK’yi ve bileşenleri de anmaya davet etti.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.