Alevi Haber Ajansi

Harabe ev kolektif çalışmayla kütüphane yapıldı

Muğla’nın Bodrum ilçesi merkezine 15 km uzaklıktaki Peksimet köyünde terk edilmiş terk edilmiş bir evi onaran gönüllü yurttaşlar, evi çocukların kitap okuyarak keyifli zaman geçirebileceği bir kütüphaneye dönüştürdü. Atıl durumdaki terk edilmiş evi kütüphaneye çevirmek için gönüllüler tarafından kolektif bir çalışma yürütülürken, sosyal medyada başlatılan kampanya sayesinde 4 binden fazla çocuk ve hikaye kitabı toplandı. Kütüphaneye geçirdiği trafik kazası sonucu 17 gün süren yaşam mücadelesinin ardından hayatını kaybeden Ada Uz’un (10) adı verildi.

“İMECE USULÜ YAPILDI”

Duvarlarını ressam Mine Aslan’ın boyadığı kütüphanenin zemin fayansları ise mahalle sakinleri tarafından imece usulü yapıldı. Kütüphane için toplanan ihtiyaç fazlası kitaplar ise okulları ve kütüphaneleri yıkılan Kürtlerin yaşadığı kentlere gönderilecek.

Kütüphanenin açılmasında büyük emeği olan heykeltıraş Feridun Yıldız, “Kütüphanenin kolektif bir çalışma sonucu ortaya çıktığını, çocuklara ait olan bir kütüphanenin çocukları okumaya daha çok teşvik edecektir” dedi.

‘KİTAPLARIN BİR BÖLÜMÜ DİYARBAKIR VE MARDİN’E GİDECEK’

Kütüphane’nin yapımının ardından kitap kampanyası başlattıklarını söyleyen Yıldız, “Bodrum’da yaşayan sanatçımız Nejat İşler başta olmak üzere diğer sanatçılar kampanyanın büyümesini sağladı. Kısa sürede 4 bini aşkın kitap topladık.”

“Kütüphanemize toplanan kitapların bir bölümünü Diyarbakır ve Mardin gibi şehirlerimizdeki okulları ve kütüphanesi yıkılan çocuklarımıza göndereceğiz” diyen Yıldız “Yardımlar sadece kitap ile sınırlı kalmayacak kırtasiye ve okul malzemeleri de Kürtlerin yaşadığı illerindeki çocuklara ulaştıracağız” dedi.

“KİTAP SEVGİSİ AŞILANMALI”

Kütüphane açılmadan önce çocukların zamanlarının büyük bölümünü bilgisayar ve televizyon başında geçirdiğini söyleyen Yıldız, kütüphaneden sonra çocukların okuldan gelir gelmez kütüphaneye uğradığını söyledi. Yıldız, “Kütüphanenin sadece çocuklara hitap etmesi ve sürekli kendi akranları ile muhatap olmaları onlara kitap sevgisini aşılıyor. Çocuklar kendi kütüphane başkanlarını seçti. Kütüphanenin düzeni ve temizliğini kendileri yapıyor. Bu gibi işler çocuklara sorumluluk bilincini aşılıyor. Ada Uz’u da unutmayalım diye onun adına bir köşe yaptık. Bodrum, yatlardan ibaret değil, Bodrum’da yoksul aileler de var çocuklarına kitap alamayan tarlalarda yevmiye ile çalışan Kürt illerinden göçen insanlar da var.

Kütüphane projesi ile biz kimseye bir şey bahşetmedik diyen Yıldız “Bu proje birkaç burjuva entelinin kendisini tatmin ettiği bir çalışma değil, teknolojinin bu kadar hızlı ilerlemesi insanları kitaptan her geçen gün biraz daha uzaklaştırıyor. Kitap okuma alışkanlığını bir sonraki nesile aktarmak için mutlaka bireylere çocukluğundan itibaren kitap sevgisi aşılanmalı” diye konuştu.

‘KÜTÜPHANEMİZ OLDUĞU İÇİN MUTLUYUZ’

Kütüphaneye gelen 6. Sınıf öğrencisi Hatice Taş “Kütüphanemiz olmadan önce zamanımızın çoğunu boş geçiriyorduk. Kendimizden küçük kardeşlerimiz olduğu için evde ders çalışacağımız bir ortam yoktu. Kendi kütüphanemizde hem kitap okuyoruz hem ödevlerimizi yapıyoruz. Kütüphanemiz olduğu için mutluyuz” dedi.

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak