Alevi Haber Ajansi

‘Halkı kümesteki kaz misali yolan sisteme artık yeter diyoruz’ – Video

PİRHA – Büro Emekçileri Sendikası, vergi haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki gelir vergisinin son 10 yıl ortalaması alındığında toplanan verginin yüzde 92’si emekçilerin ödediği vergilerden oluşmaktadır.” dedi.

Maliye Bakanlığı tarafından 30 yıldır her yıl kutlanan Vergi Haftası bugün itibariyle başladı. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası da (BES) basına yaptığı açıklamada bakanlığın yapacağı etkinliklerde bulunmayacağını belirtip “Türkiye, OECD ülkeleri arasında dolaylı vergilerde birinci sırada yer almaktadır” dedi. Açıklamayı okuyan BES Genel Başkanı Serpil Akpınar şöyle devam etti:

“Türkiye’de toplanan gelir vergisinin son 10 yıl ortalaması alındığında toplanan verginin %92’si emekçilerin ödediği vergilerden oluşmaktadır. Türkiye’de vergi sistemi ağırlıklı olarak harcamalar üzerinden alınan dolaylı vergilerden oluşmakta olup, dolaylı vergilerin toplam vergi gelirleri içerisindeki oranı %70 seviyesindedir. Kişilerin gelir düzeyine bakılmaksızın herkesten aynı oranda alınan, hem vergi hem de gelir dağılımı adaletsizliğine yol açan dolaylı vergilerde, Türkiye OECD ülkeleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Emekçilerin zorunlu olarak tüketmek zorunda oldukları mal ve hizmetler için peşin olarak ödedikleri KDV ve ÖTV başta olmak üzere dolaylı vergiler de doğal olarak vergi haftasının amaç ve kapsamı dışında kalmaktadır.”

“VERGİ SOYGUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ”

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın emekçiler üzerinde vergi gelirlerini arttırmaya çalıştığına da vurgu yapan Akpınar şöyle devam etti:

“Sermaye çevrelerine tanınan muafiyet ve istisnaların ortadan kaldırılması başta olmak üzere, bir defaya mahsus konulacak bir servet vergisi ve sonrasında herkesin kazançları üzerinden vergilendirileceği bir zeminin oluşturulması ihtiyaç iken, siyasi iktidarın tercihi sebebi ile emekçiler ve yoksul halkımız vergi yükü altında ezilmeye devam etmektedir. Bir litre benzinin %55’i, bir cep telefonunun %41’i, bir otomobil fiyatının %77’si vergilerden oluşurken, elektrik ve su faturalarında dörder, beşer kalem vergi ile karşı karşıya kalıyoruz. Başta gıda olmak üzere eğitim, sağlık, giyim vb. zorunlu mal ve hizmet alımlarında KDV, ÖTV vb. dolaylı vergileri peşin olarak ödüyoruz. Ortalama bir hesaplama ile asgari ücretin 1/3’ünün vergilere gittiği bir vergi soygunu ile karşı karşıyayız.

“KAYNAKLAR ASKERİ HARCAMALARA AYRILIYOR”

Maliye Bakanlığı’na “Ödediğimiz vergiler nereye harcanıyor?” sorusunu da yönelten Akpınar, açıklamasına şu cümlelerle devam etti:

“Vergi, kamu hizmetlerinden faydalanmanın karşılığı olarak tanımlanırken, içinde bulunduğumuz dönemde verginin tanımı da değişmiş durumdadır. Neredeyse kamu hizmetlerinin tamamı piyasaya açılırken, eğitim, sağlık, yol ve köprü geçişlerinin paralı hale geldiği devlet tarafından yapılması gereken yatırımların yap-işlet-devret modeli ile fahiş fiyatlarla özel sektöre devredildiği ve bunun bedelinin kullanıp kullanılmadığına bakılmaksızın yurttaşlarımıza ödetildiği bir sistemde yaşıyoruz. Sözde vergilerimizle verilen elektrik, su vb. hizmetlerinin karşılığında ödenen faturalarda, tüketim bedeli dışında tekrar vergilerle karşı karşıya kalıyoruz. İçinde bunduğumuz ekonomik kriz koşullarında oluşan hayat pahalılığı karşısında Cumhurbaşkanın yaptığı bir konuşmada ‘Ne diyorlar? Domates, patlıcan, patates, sivri biber diyorlar. Düşünün, bir merminin fiyatı nedir?’ sözleri ülke kaynaklarının nereye harcandığının göstergelerinden biridir. Türkiye, ülkede, bölgede ve dünyada barışı ilke edinmesi gerekirken, kaynaklarını askeri harcamalara ayırmaktadır. Ülke kaynaklarını vergi alması gereken kesimlerden aldıkları borçlar karşısında ödedikleri faize, israf ekonomisine, yolsuzluklara harcanmaktadır.”

FAZLA MESAİ KARŞILIĞI İZİN DEĞİL, MESAİ ÜCRETİ VERİLMELİ”

Vergide adalet için mücadele edeceklerini de söyleyen Akpınar, BES olarak şu talepleri sıraladı:

“-Milyon dolarlar kazanan futbolcuların gelir vergisi dilimini %15’lik dilimle sabitlerken, yoksulluk sınırı altında maaş ve ücretleri %20 ve daha üzeri vergi dilimine sokulmasına;

-Sinekten yağ çıkarırcasına emekçilerden vergi alırken, sermaye çevrelerine getirdiği istisna ve muafiyetlerle Türkiye’yi vergi cennetine çeviren anlayışa,

-Olağan hale gelen ve periyodik olarak çıkarılan vergi afları ile yükümlülüklerini yerine getirmeyen mükelleflerin ödüllendirilmesine;

-Maaş ve ücretlerinden vergileri peşin olarak kesilen, attığı her adımda ödediği dolaylı vergilerin yükü altında ezilen emekçileri, kümesteki kaz misali yolmaya çalışan bu sisteme artık yeter diyoruz!”

“Çalışma hayatında elde edilen her türlü ek ödeme emekli aylığına yansıtılmalıdır” diyen Akpınar, “Memur/uzman, merkez uzman/uzman arasındaki ücret adaletsizlikleri giderilmeli, uzmanlık kadrolarının iş tanımı yapılmalıdır” diyerek şöyle devam etti:

“Görevde yükselme sınavlarında mülakat uygulamasına son verilmeli ya da yapılan sınavlar objektif kriterlere dayandırılmalıdır. Af dönemlerinde fazla çalışma yapmak zorunda kalan maliye emekçilerine fazla mesai karşılığı izin değil mesai ücreti verilmelidir. BES olarak kuruluşumuzdan bu yana adil bir vergi sistemi talebi ve emekçilerin vergi yolu ile yoksullaştırılmasına karşı mücadele ediyoruz, bu yüzden göstermelik vergi haftası kutlamalarına karşı olduk. Buradan bir kez daha, tüm maliye emekçilerini, göstermelik vergi haftası etkinliklerinin figüranı olmamaya, sendikamızın yapacağı eylem ve etkinliklere katılmaya davet ediyoruz!”

PİRHA/ANKARA

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak