Hayvan Hakları İzleme Merkezi’nin (HAKİM) hazırladığı rapora göre Türkiye’de 5 ayda hayvanlara yönelik 8 milyon 315 bin 234 yaşam hakkı ihlâli, 1444 işkence vakası, 155 terk etme vakası ve 1 cinsel şiddet vakası yaşandı. Hayvan hakları savunucuları yetkilileri bu ihlallere karşı yaptırım uygulanması çağrısı yaptı.
Evrensel’den Sinem Uğurlu’nun haberine göre Hayvan Hakları İzleme Merkezi, Türkiye’de Mart, Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yaşanan hayvan hakları ihlâllerini raporlaştırdı ve kamuoyuyla paylaştı. Aynalıgeçit Etkinlik Mekanı’nda düzenlenen basın toplantısına CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, CHP eski milletvekili Melda Onur, Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu İstanbul Koordinatörü Barış Şengül, Hayvan Hakları Koruma ve Geliştirme Derneği’nden Neşe Akbaş ve Hayvan Hakları İzleme Merkezi Koordinatörü Burak Özgüner katıldı.
HAKİM tarafından açıklanan rapora göre; toplamda 8 milyon 315 bin 234 yaşam hakkı ihlâli, 1444 işkence vakası, 2769 özgürlüğü kısıtlama vakası, 112 beden dokunulmazlığını ihlâl, 161 cana kasıt vakası, 40 bin 155 zorunlu göçe tâbi tutma, 155 terk etme vakası ve 1 cinsel şiddet vakası yaşandı.
Toplantıda konuşan Burak Özgüner, hayvanlara yönelik hak ihlâllerinin yaptırımla karşılık bulması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nı göreve davet etti.
‘SOKAK HAYVANLARI TOPLU KATLİMA UĞRUYOR’
Özgüner toplantıda, sokak hayvanlarına yönelik yasadışı, keyfî ve usulsüz bir şekilde sürdürülen toplamalara değinerek, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun sokak hayvanlarını korumaktan dahi aciz durumda olduğunu ifade etti. Kanuna göre sokak hayvanlarının öldürülmesi kesinlikle yasak iken, Özgüner il il sokak hayvanlarının toplu katliama uğradığı haberlerini videolarıyla birlikte paylaştı.
Yönetmeliğe göre; sokaklardan toplanan hayvanların, alındıkları yerlere bırakılması gerekiyor. Ancak rapora göre; belediyelerin sokak köpeklerini farklı mahallelere, asla yaşayamayacakları bölgelere, ormanlara, taş ocaklarına, çöplüklere terk ettiğini tespit ettiklerini söyleyen Hayvan Hakları Koruma ve Geliştirme Derneği’nden Neşe Akbaş, “Raporlama yaptığımız beş aylık süre zarfında; İstanbul’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, sokak hayvanlarının usulsüz olarak toplandığı defalarca tespit edilmiştir. İstanbul’a bakacak olduğumuzda ise, Kurtköy-Pendik orman hattı âdeta “sokak köpeği havzası”na dönüştürülmüş durumdadır” diye konuştu.
Önceki gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Ataşehir’den 18 sokak köpeğini topladığını belirten Akbaş, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ve Türkiye’deki tüm yerel yönetimlere sesleniyoruz: Türk Ceza Kanunu’nda suç olmasına rağmen, yetkisiz ve vasıfsız işçilerinize hayvanlara uygulattığınız anestezik maddeleri kamu güvenliğini de hiçe sayarak kullanmaya son verin. Vicdandan, meslek etiğinden, temel hayvan sağlığı prensiplerinden uzak bir şekilde okak hayvanlarına soykırım boyutlarında uyguladığınız ve hiçbir utanma belirtisi göstermeden adına “rehabilitasyon” dediğiniz kısırlaştırmalara derhal son verin” dedi.
Toplantıda söz alan CHP eski milletvekili Melda Onur ise kendisinin de komisyonunda çalıştığı 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’nda değişiklik öngören yasa tasarısının olumlu olduğunu, ancak Meclis gündemine gelmediği için kadük kaldığını söyledi. Onur, önümüzdeki günlerde konuyla ilgili eylem planları hazırlamayı önerdi.
HAYVAN HAKKI İHLALİNDE ÇARPICI RAKAMLAR
HAKİM tarafından açıklanan rapora göre aylara göre yaşanan hayvan hakkı ihlalleri en az olmak üzere şöyle;
– Mart ayında 16 bin 560 yaşam hakkı ihlâli, 1040 işkence vakası, 232 özgürlüğü kısıtlama vakası, 50 beden dokunulmazlığını ihlâl, 138 cana kasıt vakası, 40 bin 120 zorunlu göçe tâbi tutma olayı. (Bu rakam, 3. köprü projesiyle hayata geçirildikten sonra göç etmek zorunda kalan kaplumbağaları ifade ediyor.)
– Nisan ayında; 7 milyon 392 bin 152 yaşam hakkı ihlâli, 105 işkence vakası, 1 cinsel şiddet vakası, 576 özgürlüğü kısıtlama vakası, 60 beden dokunulmazlığını ihlâl, 7 cana kasıt vakası ve 40 terk etme vakası ile karşılaşılmıştır.
– Mayıs ayında ise 1797 yaşam hakkı ihlâli, 24 işkence vakası, 103 özgürlüğü kısıtlama vakası, 1 cana kasıt vakası, 2 beden dokunulmazlığını ihlâl, 35 zorunlu göce tâbi tutma ve 105 terk etme vakası ile karşılaşılmıştır.
– Haziran ayında ise 104 bin 589 yaşam hakkı ihlâli, 27 işkence vakası, 1516 özgürlüğü kısıtlama vakası, 1 cana kasıt vakası ve 10 terk etme vakası ile karşılaşılmıştır.
– Temmuz ayında ise 800 bin 136 yaşam hakkı ihlâli, 248 işkence vakası, 342 özgürlüğü kısıtlama vakası ve 14 cana kasıt vakası ile karşılaşılmıştır.
KISIRKAYA’NIN YIKILMASI İÇİN BAŞVURU
İstanbul Sarıyer’deki Kısırkaya hayvan barınağıyla ilgili gelişmeler de toplantıda kamuoyuyla paylaşıldı. Daha önce hakkında iptal kararı verilen proje hâlâ faaliyetlerine devam ediyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri hakkında İstanbul Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izni verilmesine karar vermişti. Hayvan Hakları İzleme Merkezi de, İstanbul 3. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuruda bulunarak söz konusu tesisteki yasadışı yapıların kaldırılmasını talep edeceğini ve tazminat davası açacaklarını duyurdu.
(Evrensel)
Yoruma kapalı.