PİRHA- Hacıbektaş ilçesinde Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde ‘Gerici Eğitim Politikalarına Karşı Laik ve Bilimsel Eğitim’ konulu panel gerçekleştirildi. Panelde okullara imam atanmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe ve Eğitim-Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu, kapsamlı bir mücadelenin gerekliliğine vurgu yaptılar.
60. Ulusal 34. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında ‘Gerici Eğitim Politikalarına Karşı Laik ve Bilimsel Eğitim’ paneli yapıldı. Alevi kültür Dernekleri Genel Başkanı Seher Şengüllü Yılmaz‘ın yönettiği panelde Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe ve Eğitim-Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu konuşmacı olarak yer aldı.
CUMA ERÇE: OKULLARA İMAM ATANMASI SADECE ALEVİLERİN SORUNU DEĞİL
Okullara imam atanmasını kapsayan ÇEDES projesi gibi çok sayıda projelerin yürütüldüğüne dikkat çeken Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, “Okullarda kuran kursu açmaya, mescit yapmaya başladılar. Karma eğitimi ortadan kaldırarak, karma eğitimi ortadan kaldırmaya çalışacaklar. Yaşamın tümden dinle gericilikle yönetilmesi anlamında ciddi bir çalışma var” diye konuştu.
ÇEDES projesine sadece Alevilerin karşı çıkmaması gerektiğini ifade eden Erçe, topyekün bir mücadelenin şart olduğunu belirterek şu sözleri kullandı:
“Bugüne kadar özellikle zorunlu din dersleri, eğitimde gericileşme konusunu Aleviler hep gündemlerinde tuttular ama bunlar sadece Alevilerin meselesi değil. Bugüne kadar kapsamlı bir mücadele yapılamadı. Bu ülke karanlığa doğruluyor ise hepimiz boğulacağız. O yüzden hep birlikte mücadele etmekten başka çaremiz yok.”
SİNAN MUŞLU: EĞİTİM İKTİDARLARDAN ÖZERK BİR YAPIDA OLMALI
Eğitim-Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Sinan Muşlu da, muhafazakar bir toplum yaratmaya dair kapsamlı bir kuşatma olduğunu, bunun da eğitim yoluyla yaygınlaştırılmaya çalışıldığını ifade etti.
Türkiye’de her iktidarın kendi politikalarına göre eğitimi şekillendirdiğini söyleyen Muşlu, “Eğitim alanı iktidarlardan özerk bir yapıda olmalıdır. Her iktidar kendi eğitim politikalarını dayatıyor. ÇEDES de dayatmalara bir örnek. Değerler eğitimi denilerek zararsız bir forma sokmaya çalışıyorlar. ÇEDES’in değerler eğitimine baktığımız zaman inanç, dua, ibadetler, peygamber sevgisi gibi başlıkların olduğunu görüyoruz. Oysa ki bunlar uluslararası evrensel değerler içinde yer almıyor” dedi.
Muşlu, tüm bu saldırılara karşı mücadele vurgusu yaparak, konuyla ilgili 16 Eylül’de İzmir’de Alevi kurumlarının öncülüğünde yapılacak olan mitinge çağrı yaptı.
Panel, soru cevap kısmından sonra sona erdi.
PİRHA/ HACIBEKTAŞ
Yoruma kapalı.