Alevi Haber Ajansi

Habibler Cemevi Başkanı ve Dedesi yaşadıkları sıkıntıları ve çalışmaları anlattı

PİRHA-Habibler Cemevi Başkanı Orhan Satılmış ve Cemevi Dedesi Nazım Elmas, cemevinde maddi imkansızlık nedeniyle eksiklikler olduğunu, hizmetleri yerine getirirken bazı zorluklar yaşadıklarını anlattılar. Gençlerin ve kadınların cemevine daha çok geldiğini anlatan Nazım Elmas Dede, yapılan bağışlarla lokma verdiklerini kaydetti. 

Dünyada ve Türkiye’de aylardır süren koronavirüs salgını nedeniyle cemevleri de sınırlı koşullarda faaliyetlerini sürdürüyor.

Habibler Cemevi Başkanı Orhan Satılmış ve Habipler Cemevi Dedesi Ağuçan Ocağı’ndan Nazım Elmas, cemevindeki çalışmalar konusunda PİRHA’ya konuştular.

Hacı Bektaş Kültürü ve Yaşatma Derneği Cemevi, İstanbul Sultançiftliği’nin kuzeyinde bulunan Habibler Mahallesi’nde 2006 yılında yapıldı. 2000 haneli Habipler Mahallesi’nde 70-80 kadar Alevi aile yaşıyor.

Her türlü baskı, saldırı ve ekonomik koşulların yarattığı sıkıntılara rağmen, Alevi inanç ve kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını belirten Nazım Elmas Dede, “Cemevimizde gençlerimize kültür ve inanç ritüellerimizi öğretiyoruz” dedi.

“GERÇEK İNANÇSAL BOYUTTA, ALEVİLİĞİ ANLATMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Nazım Elmas, cemevinde pandemi nedeniyle hizmetlere ara verdiklerini belirterek, konuşmasına şöyle sürdürdü:

“Cem hizmetlerimizi her perşembe günü yapmaya çalışıyoruz. Ancak Pandemiden kaynaklı olarak hizmetlerimize ara vermiş bulunuyoruz. Muharrem ayının 4. günü lokma hizmetini cemevimizde verdik. Canlarımızla beraber her gün muhabbetlerimizi, Muharrem cemlerimizi, aşuremizi, kurbanlarınızı kesip, ibadetimizi inancımızı yerine getirmiş olacağız. Hızır oruçlarımızı tutup Hızır cemimizi yapacağız. Abdal Musa, Hacı Bektaş Veli, ulularımızla, pirlerimizi ziyaretle ilgili çalışmalarımız var. Aynı zamanda cemevimizde gençlerle ilgili eğitim çalışmaları yapıyoruz. Gerçek inançsal boyutta Aleviliği anlatıyoruz, kültürümüzle ilgili eğitimler veriyoruz. Sadece gençlerimize değil, kim katılmak isterse önünü açıyoruz. Eğitimlerimizde, 12 hizmetin yürütülmesi, Alevi inancımızın gereği cem erkanı ile ilgili detayları anlatmaya çalışıyoruz. Cemevimizde kültürel çalışmalar da yapılmaktadır. Yöneticilerimizle beraber, toplumsal birlikteliği unutmamak adına piknik gibi faaliyetlerle gençleri bir araya getirip sosyal yardımlaşmayı daha fazla nasıl geliştirebiliriz noktasında, çalışmalar yapmaya gayret gösteriyoruz. Cemevinde cenaze hizmetleri yapılmaktadır. Cenaze ekranlarıyla birlikte lokma ve kırk yemekleri de vermekteyiz. Cemlerimizi ve cenaze ekranlarımızı yürütürken kendi kültürümüzde olduğu gibi ‘cemal cemale’ yapmaya çalışıyoruz.”

“KADINLAR VE GENÇLERİMİZİN KATILIMI YOĞUN; MADDİ SIKINTIMIZ VAR” 

Habipler Cemevi Dedesi Nazım Elmas, cemevinin ekonomik sıkıntılar da yaşadığını söyledi. Elmas, “Cemevimizdeki çalışmalara daha çok kadınlarımız ve gençlerimiz katılım sağlamaktadır. Maddi imkansızlıklardan kaynaklı zaman zaman yetersiz kalıyoruz. İmkanlarımız yeterli olmuş olsa daha çok iş yapardık, gençlerimizi ve kadınlarımızı buraya çekmek daha kolay olurdu. Onların istekleri ve taleplerine daha rahat cevap vermiş olurduk. Habibler cemevi olarak, yöneticiler, hizmet yürütücüler ve Habipler halkı olarak elimizden geleni yapıyoruz. Ancak henüz yeterli düzeyde katılım ve hizmet veremiyoruz. Çünkü cemevimizin diğer cemevleri gibi geniş ekonomik kaynağı yok. 12 hizmet ve diğer hizmetleri yürütürken sadece halkın kendi cebinden yapmış olduğu bağışlar ve lokmalarıyla yerine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

“CEMEVİ BİR KAÇ KEZ SALDIRIYA UĞRADI”

Habibler Cemevi Başkanı Orhan Satılmış; Habipler bölgesinde yaşayan yurttaşların cemevine çok iyi destek verdiğini söyledi. Satılmış, “Cemevimiz daha önce birkaç kez saldırılara maruz kaldı. Saldırıda camlarımız kırıldı ve büyük hasar gördü. Bu davranışlar bizim inancımıza, kültürümüze saldırıdır” dedi.

“MADDİ İMKANLARIMIZ KISITLI, HİZMETLERİ YERİNE GETİREMİYORUZ”

Cemevinin bulunduğu alanın çok büyük olduğunu belirten Orhan Satılmış, ancak eksiklikler olması sebebiyle sıkıntılar yaşadıklarının altını çizdi.

Satılmış, cemevinde yaşanan sıkıntıları şöyle sıraladı:

“Cenaze erkanı yaptığımız yerde canlarımız yazın sıcak altında, kışın yağmur altında kalıyorlar. Bir kadın tuvaletimiz bile yok. Bu bölgede yaşayan halkımız yoksul olduğu için eksiklerimizi tamamlamak maddi yetersizlikler dolayısıyla mümkün olmadı. Hizmetlerimizi zor şartlarda yerine getirebiliyoruz, istenildiği düzeyde hizmetlerimizi yapamıyoruz. Yine maddi imkansızlıklardan dolayı cemevinde çalışanımız yok. Kendi maddi imkanlarımız ile birini çalıştıramıyoruz. Cemevinde halkımız, dostlarımız ve yöneticilerimiz temizlik dahil tüm işlere kendi imkanları dahilinde katılıyorlar. Cemevimizin bir yemekhanesi var. Fakat küçük ve yetersiz. Kırk yemeklerini ve lokmaları burada zor koşullarda veriyoruz. Yemekhane ile mutfak birleşik olduğu için yapılan yemeklerin kokusu doğal olarak salona yayılıyor. Bu durumu da maddi yetersizlikten çözemedik. Yönetim olarak eğitim, kültürel faaliyetler, gençlere yönelik kültürümüzü anlatan dersler yapmak istiyoruz. Bunar için dersliklere ihtiyacımız var. Cemevimiz için ekonomik desteğe ihtiyacımız var.”

 Cebrail ARSLAN/Ayhan KARDAŞLAR /İSTANBUL

 

 

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak