PİRHA- Alevi gençlerden Merve Demir, zorunlu din derslerinde yaşadığı sıkıntılardan kaynaklı psikolojisinin bozulduğunu ve bilinçlenerek bu süreci atlattığına işaret ederken, Umutcan Özen de, “Okuldaki din dersinden rahatsızım. Aleviyim ve okulda söylenenleri hayatımda yapmıyorum ama okula gidince bunu yapıyormuş gibi davranmak zorunda bırakılmaktan rahatsızlık duyuyorum” dedi.
Zorunlu din dersi dayatması ulusal ve uluslararası mahkemelerde alınan kararlara karşın artarak sürüyor. Yürütülen kampanyalar ve hak talepleri on yıllardır görmezlikten gelinirken, AKP döneminde ‘dinselleştirilmiş’ eğitim modeline geçildi. Bunun sonucu olarak da Alevi öğrenciler nefret diline ve ayrımcılığa maruz kaldı, kalmaya devam ediyor.
Müfredatın bir bütünen dinselleştiği tepkisinde bulunan eğitimciler ve eğitim sendikalarının yanı sıra Alevi yurttaşlar da çocuklarının din derslerinin zorunlu olmasına karşı çıkıyorlar.
Zorunlu din derslerine maruz kalan ve kalmaya devam eden Alevi gençler yaşadıklarını Can TV’ye anlattılar.
Merve Demir, zorunlu din derslerinin çelişkilerle dolu olduğunu belirterek, “benim için hem çelişkiler yumağı hem de o kadar zorluk yaşarken burnumu sürte sürte bilinçlendim” dedi.
“GÜNAHKAR, CEHENNEMDE YANACAKSIN” SÖZLERİ PSİKOLOJİMİ BOZDU”
Ailesinin Alevi olduğunu her yerde söylememesini ifade ettiğini aktaran Merve Demir, “Bundan dolayı da küçükken Alevi bir arkadaşımı gördüğümde çok mutlu oluyordum. Bu durum ilkokulda Alevi olduğumu öğrenen arkadaşlarım bana karşı küçümseyici tavırlara, kınayıcı sözlerin söylenmesine neden oldu. Bu durum benim için ortaokulda kırılma noktasına yol açtı. Namaz kılma, sure okuma gibi durumlara maruz kaldım” dedi.
Din dersi hocasının söylediği “Günahkar, cehennemde yanacaksın” sözler psikolojisinin bozulmasına yol açtığını ifade eden Merve Demir, şunları aktardı:
“1 hafta boyunca ağlayarak uyuduğumu bilirim, annem fark etmişti durumumu bende açıklamak zorunda kalmıştım ve psikologla görüşmüştük. Obsesif Kompulsif teşhisi kondu. O dönemi ilaçlar yardımıyla atlattım. Bu hastalığı atlattıktan sonra hem düzenin nasıl olduğunu hem de aslında bizim hayatımızdan neleri çaldıklarını deneyimleyerek öğrendim. Benim durumumla birlikte ailem ve yakın çevremde öğrenmiş oldu. Bu sayede aslında bizim böyle kurumlara gelmemiz gerektiğini ve ne kadarda dik başlı olmamız gerektiğini öğrendim. Uzun bir süreç içerisinde hakların kazanılacağına inanıyorum. Çünkü çok fazla bedel ödedik.”
“BÜTÜN DİNLER VE İNANÇLAR ORTAK BİR ŞEKİLDE VERİLMELİ”
Umutcan Özen de, din derslerinde ayetler ezberletilmeye ve namazın uygulanış şekillerini uygulamaya zorlandığını vurgulayarak, “Sünni bakış açısıyla hayata bakmak zorunda olduğumu gösteren sorular soruldu. Aslında genel olarak ben din derslerine karşı değilim ancak bütün dinlerin bakış açısıyla birlikte olmalı. Bütün dinlerin ve inançların ortak bir şekilde verilmesini doğru buluyorum” diye konuştu.
Okuldaki din dersinden rahatsız olduğunun altını çizen Umutcan Özen, “Ben Aleviyim. Okulda söylenenleri hayatımda yapmıyorum ama okula gidince bunu yapıyormuş gibi davranmak zorunda bırakılmaktan zorluk çektim. Benim dönemimde dersin kredisi bu kadar yüksek değildi o yüzden umursamaz davranabiliyordun ama bugünkü din derslerini görmüş olsaydım bende travma yaratırdı” ifadelerine yer verdi.
Rohat EMEKÇİ- İsmail SİVASLI-Cihan BERK/PİRHA
İLGİLİ HABERLER
1-‘Zorunlu din dersinde ayrımcılığa uğradık, sınıfta kalmamak için sure ezberledik’
2-‘Namaz kılmadığımız için dersten atıldık, şiddet gördük’
3-‘Ne kadar üzerimize gelinirse gelinsin inancımızı sürdüreceğiz’
4-‘Zorunlu din dersleri bizde travmalara neden oldu’
5-‘Ayrımcılığa uğramamızın en büyük nedeni din-devlet-eğitim işlerinin birbirinden ayrılmaması’
6-‘Fişlendik, zorla sureler ezberletiliyordu, namaza zorlanıyorduk’
Yoruma kapalı.