PİRHA -Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, koronavirüsle mücadele kapsamında evde kalma zorunluluğu nedeniyle pek çok kadının şiddete maruz kaldığını belirterek, karantinadan itibaren 13 kadının evlerinde öldürüldüğünü söyledi. Kav, kadınların şiddetten kurtulması için acil durum hatlarının güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Koronavirüs salgınıyla birlikte birçok yurttaş, evlerinden çıkmayarak bir nevi kendi karantinalarını oluşturuyor. Evlerine çekilen kadınların yaşadığı iş yükü ve ev içi şiddeti, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav’a sorduk.
Koronavirüs salgını sürecinde kadınların yaşadığı sorunlara ilişkin PİRHA’ya konuşan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, sözlerine salgın sebebiyle yaşamını yitirenleri anmakla başladı. Kav, kadınların bu süreçte evde maruz kaldıkları şiddeti, emek sömürüsünü ve bunlarla mücadele yöntemlerinden söz etti.
Kav, “Bütün olağanüstü hallerin kadına yönelik şiddeti arttırdığını biliyorduk. Bu yaşadığımız öyle bir olağanüstü hal ki, tedbir olarak kadınları, onlar için en tehlikeli yer olan evde kalmaya zorluyor” dedi.
“HALK SAĞLIĞI SORUNU OLAN KADINA YÖNELİK ŞİDDET KARŞISINDA DA HAYATTA KALMALIYIZ”
Gülsüm Kav, geçtiğimiz günlerde yayımladıkları kılavuzun içeriğine değinerek, bu yönde çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, “Koronavirüs karşısında hayat mücadelesi nasıl temel ise, bunun kadar yaygın bir halk sağlığı sorunu olan kadına yönelik şiddet karşısında da hayatta kalmalıyız” mesajını verdi.
Kav, konuşmasında tüm dünyada yaygın bu virüsün yol açtığı şiddete karşı diğer ülkelerin çalışmalarından örnekler vererek şunları söyledi:
“Yetkililer gerekli tedbirleri almalı. Bizler Türkiye’de kendi birimlerimizi ve raporlarımızı oluşturuyoruz, son raporumuza göre karantinadan itibaren maalesef 20 kadın hayatını kaybetti, bunların 13’ü evlerinde öldürüldü.”
Kav, adli işlemlerle ilgili sınırlamalarda kadınlar için işlenen suçların ayrı ele alınası gerektiğine, bununla ilgili gündeme gelen Ceza İnfaz Yasasında kadına ve çocuğa yönelik suçların kapsam dışı bırakılması gerektiğine dikkat çekti.
“KADINLARIN EKONOMİK OLARAK GÜÇSÜZLEŞTİRİLME TEHLİKESİ VAR, ÖNLEM ALINMALI”
Salgının Türkiye ekonomisine olumsuz yansıyacak olmasına dikkat çeken Kav, “Türkiye’de kadınlar ciddi bir ekonomik şiddet altında ve işsiz, ayrıca gerekli istihdam koşullarına da sahip değil. Salgınla birlikte ekonomik bedel de gelecek, kadınların ekonomik olarak güçsüzleştirilme tehlikesi var. Bu yüzden buna özel önlemlerin alınmasını istiyoruz.” dedi.
“ACİL DURUM HATLARININ DAHA DA GÜÇLENDİRİLMESİ GEREKİYOR”
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Sözcüsü Gülsüm Kav, “Kendini evden dışarı atıp, şiddetten kurtulan kadınlar “Şu anda evden çıkamıyorum” diye başvurular yapıyor. Böyle durumlarda acil durum hatlarının daha da güçlendirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.
Eylem BABAYİĞİT/İSTANBUL
Yoruma kapalı.