PİRHA-PSAKD Ataşehir Şube Başkanı Gülsev Kaya, Alevilerin eşit yurttaşlık hakkı ve zorunlu din derslerinin kaldırılması için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.
Yeni eğitim öğretim yılı kademeli olarak başladı. Zorunlu din dersi laiklik ve eşit yurttaşlık ilkesine ters olsa da hala müfredatta.
Türkiye, zorunlu din dersleri konusunda AİHM kararlarına rağmen bugüne kadar hiçbir adım atmadı. Zorunlu din derslerinin eşit yurttaşlık ilkesine aykırı ve tekçi-Sünni bir anlayış olduğunun altına çizerek temel hakların çiğnendiğini belirten Alevilerin zorunlu din derslerine yönelik tepkileri ise sürüyor.
Ataşehir Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Başkanı Gülsev Kaya, eğitim öğretimin kademeli olarak başladığını belirterek, Alevilerin eşit yurttaşlık talebi etrafında zorunlu din derslerinin kaldırılacağı güne kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Gülsev Kaya, “Din dersleri kaldırılsın diye çok büyük, örgütlü Alevi mitingleri yapardık. Tarih olarak bunlar dünde kalmış gibi gözükse de, biz bu hakları hala elde edemesek de, dönem dönem durağanlaşsa da bu yanıyla hak arama mücadelesi devam edecektir. Zorunlu din dersleri pandemi de olsa gündemimizde. Biz Alevilerin her dönem eşit yurttaşlık talebinin bir alt dalı olarak olmazsa olmazımızdır” dedi.
“DİN DERSİNİN KALDIRILMASI İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Dinde zorunluluk olmaması gerektiğini belirten Gülsev Kaya, şöyle devam etti:
“Eşit yurttaşlık talebi etrafında ördüğümüz zorunlu din derslerinin kaldırılması mücadelesi bu hak kazanılıncaya dek devam edecek. Ülkenin kozmopolitik yapısından da kaynaklı her dilden, her dinden, her kültürden insanın bir arada olduğu aslında ne kadar tek tipleştirilmeye çalışılsa da coğrafyası gereği renkli bir ülke. Aslında bütün insanların kendi dininin eğitimini aldığı bir din dersi olmalı.
“ALEVİLİK BİR SAYFA İLE İFADE EDİLECEK BİR İNANÇ DEĞİLDİR”
Din zorunlu olan bir şey olamaz. Din derslerinin zorunlu olması devletin aslında kendi baktığı şeyi bütün farklı inançlara öğretmesi anlamını taşıyor. Bunu hepimiz okullarda görmüşüzdür zaten. Biz Aleviler olarak kendi kültürümüzü, kendi inancımızı kendi eğitim veren insanlarımızdan almamız lazım. Son zamanlarda verilen mücadelelerle birlikte müfredatın içine Alevilik konusu konuldu. Bununla da övünülür hal var. Ama bir sayfadan oluşan, din dersinin son sayfasına konulan bir Alevilik. Alevilik, Din Kültürü Ahlak Bilgisi kitabının içerisine bir sayfa ile ifade edilecek bir inanç değildir.”
Burcu ANIL/İSTANBUL
Yoruma kapalı.