PİRHA-Üçüncü kez açılan Gezi davasında Osman Kavala hakkında bugün görülen duruşmada da tutukluluğunun devamı yönünde karar verildi.
2017 yılında tutuklanan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı ve iş insanı Osman Kavala hakkında bugün görülen Gezi Davası’nda tutukluluğuna devam kararı verildi. Üçüncü kez açılan birleştirilmiş Gezi Davası kapsamında aralarında Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişi ve Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın 35 üyesi ile Amerikalı akademisyen Henri Barkey’nin de bulunduğu toplamda 52 kişi başta “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” olmak üzere birçok suçlama nedeniyle yargılanıyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesi üzerine duruşmalara katılmayacağını açıklayan Kavala hakkında bugün görülen duruşmada da tutukluluğunun devamına karar verildi.
DURUŞMADAN NOTLAR
Çarşı davası avukatlarından Ersan Şen müvekkili Cem Yakışkan yönünden dosyanın ayrılması talebinde bulundu. Mahkeme başkanı, yaptığı savunma sırasında sesini yükselten Av. Ersan Şen’i uyardı. Bunun üzerine Av. Ömer Kavili de, mahkeme başkanına tepki gösterdi.
‘ER MEYDANI’ NİTELEMESİNE TEPKİ
Çarşı davası avukatlarından Yıldız İmrek ise meslektaşı Ersan Şen’in mahkeme salonunu “er meydanı” şeklinde nitelendirmesini “Bir kadın olarak bunu kabul etmiyorum” diyerek eleştirdi. İmrek’in sözleri, salon tarafından alkışlandı.
Çarşı davasının diğer avukatı Efkan Bolaç, bir taraftar grubunun hükümete darbe yapmaya teşebbüs ettiği iddiasının absürt olduğunu belirtti. Osman Kavala’nın 1500 gündür tutuklu olduğunu hatırlatan Bolaç, “Bu yargılamanın neden yapıldığına dair ne sizin, ne de savcılık makamının bir fikri olduğunu düşünüyorum. Hukuken bu absürtlüğe son verilmesini istiyorum” diye konuştu.
Kavala’nın avukatı Tolga Deniz Aytöre de, Kavala’nın duruşmalara katılmama kararını desteklediklerini vurgularken; “Çünkü masumiyet karinesi açıkça ihlal edildi. Ülkenin kozmik odasına girildi ve giren kişiler hakkında beraat kararı verildi. Osman Kavala’ya gelince sivil toplum faaliyetleri suçlama oldu. Casusluk suçlaması yapıldı” ifadelerini kullandı.
ERDOĞAN’IN, ‘SOROS ARTIĞI’ İFADESİ
Aytöre, Henri Barkey ile görüşmenin olmadığını söyledi. Kavala’nın avukatlarından Köksal Bayraktar da müvekkilinin tahliye edilmesini talep eden AİHM kararının uygulanmasının, ‘anayasal bir zorunluluk’ olduğuna dikkat çekti. Bayraktar, “Anayasaya göre milletlerarası anlaşma olan AİHS kanun hükmündedir” diye konuştu.
Kavala’nın 4 yıldır 4 duvar arasında olduğunu kaydeden Av. Bayraktar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kavala hakkındaki “Soros artığı” ifadesine tepki göstererek, “Müvekkilim ve biz siyasi baskı altındayız. Hiçbir siyasinin ‘şunun ya da bunun artığı’ demeye hakkı yoktur” dedi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.