Özgür Gazeteciler İnisiyatifi, ekim ayındaki basına ve gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu basına sundu.
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), ekim ayındaki basına ve gazetecilere yönelik hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu İHD Diyarbakır Şubesinde düzenlediği basın toplantısı ile paylaştı.
Açıklamanın Kürtçesini İnisiyatif Sözcüsü Hakkı Boltan, Türkçesini ise Gazeteci Zuhal Atlan okudu. Boltan, 2 Kasım Gazetecilere Karşı Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Uluslararası Günü’nü hatırlattıktan sonra ekim ayı hak ihlalleri raporunu sundu.
Geçtiğimiz yıl 29 Ekim’de yayımlanan OHAL KHK’siyle 12 televizyon ve radyonun kapatılmasının yıl dönümü olduğunu anımsatan Boltan, “Geride bıraktığımız bir yıl bize gösterdi ki basın, topyekün iktidarın çok planlı saldırısıyla karşı karşıyadır. Özelde de özgür basın” diye kaydetti.
“GAZETECİLER HEDEF TAHTASINA KONULDU”
Basın kuruluşlarının kapatılmasıyla “Ben basını kapatırım, kendi cumhuriyetimi ve kendi devletimi kurarım” mesajı verilmeye çalışıldığına işaret eden Boltan, “Bu amaç için basın kurumları kapatıldı. Mallara ganimet misali el konuldu ve taraftarlarına servis edildi. Taraftarlar bu mallarla palazlandırıldı. Bir yandan devlet ve diğer yandan bu taraftar güruhu azarcasına basını hedef tahtasına koydu. Her gün hedef gösterilenlerin evleri basıldı, darp ve işkenceler yapıldı, gözaltına alındı ve zindana konuldular. Bugün zindanlar ve nezarethaneler dolu olmasına rağmen kimse sinmedi, dayanışma büyüdü. Çalışma azmi bilendi ve ne ile karşı karşıya olunduğunun bilincine varıldı. Ona karşı dayanışmayı ve beraber eylem gücü olmayı öğrendik. Bugün eğer en aktif habercilik yapılıyorsa, halkın haber alma hakkı ne pahasına olursa olsun yerine getiriliyorsa mevcut durumu bilince çıkarmayla doğrudan bağlantılıdır” dedi.
“TÜRKİYE’DE 171 GAZETECİ TUTUKLU”
Türkiye’de her gün biraz daha savaşı kızıştıran ve barışı örseleyen bir iktidar anlayışının hakim olduğuna dikkat çeken Boltan, “Yaptıklarıyla dünyada tecrit olan, istenmeyen devlet ve hükümet derecesine düşmesine rağmen vazgeçmiş değil. Ekim ayı sonu 171 gazeteci meslektaşımız cezaevinde en ağır hak ihlalleri altında tutulmakta. Türkiye bu kadar tutuklu gazeteci sayısı ile sadece dünyanın en çok gazetecisini zindanlarda tutan ülke ve devlet değildir. Aynı zamanda bu sayı ile neredeyse tüm dünyada tutuklu gazeteci sayısı kadar gazeteciyi zindanlara koymuş bir ülke ve devlet konumundadır. Türkiye’yi gazetecilerin zindanı haline çevirmekle Türkiye’de herhangi bir toplumsal istem ve sorun çözülmedi. Hatta her şeyi baltaladığını canlı canlı gördük ve yaşadık. Türkiye’yi kötürüm bir ülke haline getirdiğine tanıklık ettik. Bu da herkese gösteriyor ki doğru olan gazetecileri serbest bırakmaktır” şeklinde konuştu.
“GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR”
Ekim ayında Rojava’da öldürülen ANHA Muhabiri Dilîşan Îbiş, ve Hogir Mihemed, Malta’da öldürülen Daphne Caruana Galizia ve Irak Kürdistan Bölgesi’nde öldürülen Kürdistan TV Kameramanı Ekrem Şerif Kerkük’ün ailelerine başsağlığı dileyen Boltan, “Bu katledilen gazeteciler için dayanışa duygularımızı ifade ediyoruz ve ailelerine İnisiyatif olarak baş sağlığı diliyoruz. Sonuç olarak Özgür Gazeteciler İnisiyatifi basın özgürlüğünden taviz vermez. Biz gazeteciyiz. Gazetecilik suç değildir ve gazetecilik yapmaya devam ediyoruz. Gelin gazetecileri zindandan çıkaralım ki Türkiye özgürleşsin” dedi.
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.