Alevi Haber Ajansi

Gazetecilere dönük hak ihlalleri ekim ayı raporu: 15 gözaltı, 42 yargılama, 1 ölüm

PİRHA- 172 basın mensubunun tutuklu bulunduğu Türkiye’de gazetecilerin baskı ve tehdit altında çalıştıklarını belirten ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Ekim ayında 1 gazetecinin öldürüldüğü, 15 gazetecinin gözaltına alındığı ve 1 gazetecinin ise tutuklandığını söyledi. 

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), gazetecilere yönelik hak ihlallerini içeren Ekim ayı raporunu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesinde açıkladı. Raporun Türkçesini ÖGİ Sözcüsü Hakkı Boltan, Kürtçesini ise Gazeteci Roza Metina okudu. Boltan, 2 Ekim’de Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda yaşanan Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetini kınayarak, suçluların ve suç ortaklarının derhal yargı önüne çıkarılmasını talep etti.

KAŞIKÇI CİNAYETİ 

Gazeteci Kaşıkçı’nın katilleri bilinmesine rağmen uluslararası çelişki ve çatışmanın gölgesinde tam bir muammaya dönüştürüldüğünü belirten Boltan, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Elimizde belgeler yok değil. Acele etmiyoruz, zamanı gelirse açıklarız” sözlerini hatırlatarak, hükümetin bir an önce Kaşıkçı cinayetinde kamuoyunu aydınlatacak idari ve hukuki açıklama yapması gerektiğini kaydetti.

“KADRİ BAĞDU CİNAYETİNDE BİR ARPA BOYU YOL ALINMADI”

Ekim ayında gazetecilere yönelik gerçekleştirilen baskı ve katliamlara dikkat çeken Boltan, yaşamını yitiren gazetecileri andı. Boltan, Adana’nın Seyhan ilçesinde 14 Ekim 2014’te bisikletle gazete dağıtımı yaptığı sırada silahlı saldırıya uğrayan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Azadiya Welat Gazetesi çalışanı Kadri Bağdu cinayetini hatırlatarak, “Bağdu cinayetinde hala bir arpa boyu yol alınmamış olmasını bir kez daha kınıyoruz. DAİŞ’li Servet Koç’un itiraflarına rağmen Bağdu cinayetinin aydınlatılmamış olmasını siyasal perspektifin bir engeli olarak görüyoruz. Yine 29 Ekim’de özgür basın çalışmalarına uzun yıllar emek veren Mamoste Kadri Kaya’yı amansız bir hastalık sonucu kaybettik. Değerli meslektaşımız Kadri Kaya’ya Allahtan rahmet, acılı ailesine, özgür basın emekçilerine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz” dedi.

“GAZETECİLER TEHDİT ALTINDA”

Yine, gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik keyfi tutumlar, kesilen idari ve hukuki cezaların kangrene dönüştüğünü vurgulayan Boltan, “Muhalif medya uydu üzerinden yayın yapmak için frekans alamıyor ve yayın yapamıyor. Kâğıda gelen fahiş zamlardan kaynaklı yazılı basında her geçen gün bir yenisi kapanıyor. Gazeteciler üzerinde cezai işlemler pervasızca uygulanıyor. Kimi gazeteciye ‘adli kontrol şartı’ konularak yazmasını engellenirken, kimisi de para cezaları ile yıldırılmaya çalışılıyor. Birçok gazeteci mahkeme kapılarında süründürülmeye devam ediliyor. Tutuklanan meslektaşlarımız dışarıda çalışanlar üzerinde bir tehdit olarak gösteriliyor. Her türlü zorluğa rağmen çalışmalarını sürdüren gazeteciler ise, her an evinin ve çalıştığı işyerinin basılması tehdidi altındadır” diye konuştu.

15 GÖZALTI, 42 YARGILAMA, 1 ÖLÜM

Ekim ayında Türkiye’de tutuklu bulunan gazeteci sayısının 172 olduğuna işaret eden Boltan, bu ay içnde 15 gazetecinin gözaltına alındığı, 1 gazetecinin tutuklandığı, 1 gazeteci hakkında dava açıldığı, 42 gazetecinin yargılandığı, 5 gazeteciye 12 yıl, ay, 27 gün hapis cezası verildiği, 1 gazetecinin öldürüldüğü, 1 gazetecinin sürgün edildiği, 2 gazetecinin tahliye edildiğini ve 6 gazetecinin işine son verildiğini açıkladı. (HABER MERKEZİ)

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak