Alevi Haber Ajansi

Garip Dede Dergahının eğitmenleri konuştu: Semah eşitliğin, dayanışmanın dışa vurumudur

PİRHA-Garip Dede Dergahında semah ve bağlama kursları 26 Eylül günü başlıyor. Kurslara ilişkin olarak PİRHA’ya konuşan eğitmenler, “Semah eşitliğin, adaletin, insan sevgisinin, dayanışmanın, kadın erkek eşitliğinin 72 millete aynı nazarda bakmanın bütünlüğü içerisinde aşk ile şekil almış halinin dışa vurumudur. Geçmişten günümüze Alevi Bektaşi geleneğini ve kültürel mirasını günümüze taşıyan türkülerimiz ve deyişlerimizdir” ifadelerini kullandılar.

İstanbul Küçükçekmece’de bulunan Garip Dede Dergahında, semah ve bağlama kursları 26 Eylül günü başlayacak. Kurslara kayıtlar devam ederken; semah ve bağlama eğitmenleri PİRHA‘ya açıklamalarda bulundu.

Semah kursu Mehmet Aydoğmuş, Özge Acaray ve Elif Katırcı eğitmenliğinde yürütülecek. Bağlama derslerini ise Berfin Coşkun verecek.

“SEMAHLARIMIZDA ALEVİLERİN ÇEKTİĞİ ZULÜMLERİ DE GÖRÜRÜZ”

“Semah sözcüğü samah, zamah, semah, samak gibi çeşitli isimlerde söylenmektedir” diyen Acaray ile Katırcı, semahın ortak görüş ile tanımlanması gerektiğini ifade ettiler. Semahın, Aleviliğin yaşamı ve duruşu olduğunu belirten Acaray ve Katırcı şöyle konuştu:

“Semah Alevi inancının ibadet yeri olan cemevinde cem esnasında zakirin söylediği miraçlamanın bir dörtlüğünde; “Ol şerbetten biri içti, cümlesi de oldu hayran, mümin müslüm üryan büryan, hep girdiler semaha” dizeleri söylenmeye başlanınca cemde oturan canların meydana gelerek, zakirin bağlamasının melodisi ve bağlamanın ritmine, sözlere uyarak el, kol, beden hareketleri yürümeye çarh etmeye başlaması halidir. Burada her yöre kendi kültürüne göre Kırklar Semahını dönmüş olur.

Alevi semahları, Alevilerin dünya görüşüne, yaşamsal değerlerine uygun figürler ile bütünleşir. Müzik de halkın müziğidir. Semah dönen semahcılar da oluşan aşk haline ‘Hak ila Hak’ olmak denir. Bu hal semahcının kendi halinden, benliğinden coşkun biçimde semahla bütünleşme halidir.

Manevi anlamda birlikteliğini geleceğe taşıyan Alevi kültürünün en önemli yapı taşlarından birisidir semah. Semahlarımızda Alevilerin çektiği zulümleri de görürüz. Dik duruşunu da görürüz. Sevgi muhabbetle sarılıp kucaklaşmayı da görürüz. Birine sırt çıkıp destek olmayı da görürüz. Yani Aleviliğin yaşamı, duruşudur semah.

“SEMAH; EŞİTLİĞİN, ADALETİN, DAYANIŞMANIN DIŞA VURUMUDUR”

Kısacası; semah eşitliğin, adaletin, insan sevgisinin, dayanışmanın, kadın erkek eşitliğinin 72 millete aynı nazarda bakmanın bütünlüğü içerisinde aşk ile şekil almış halinin dışa vurumudur. Fakat bizler Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli’nin de söylediği gibi semahı bir oyun olarak görmeyiz. ‘Aslını bilmektir hüner’ deriz ve dünyayı sevgiyle yorumlarız.”

“ALEVİ GELENEĞİNİ GÜNÜMÜZE TAŞIYAN TÜRKÜLERİMİZ, DEYİŞLERİMİZDİR”

Bağlama eğitmeni Berfin Coşkun ise kurslarla ilgili olarak “Geçmişten günümüze Alevi Bektaşi geleneğini ve kültürel mirasını günümüze taşıyan türkülerimiz ve deyişlerimizdir. Halkın yaşadığı toplumsal olayları her yönü ile dile getiren ozanlarımızın izinden gidiyor, usta çırak ilişkisiyle onların yaktığı bu ışığı gelecek nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Sizler de eğer bu güzel fikrin bir parçası olmak istiyorsanız, her pazar saat 9.00-17.00 arasında yapılacak olan bağlama kurslarımıza bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

PİRHA/İSTANBUL

Bunları da beğenebilirsin

Yoruma kapalı.

Web sitemiz, deneyiminizi daha iyi hale getirmek amacıyla çerezler kullanmaktadır. Bu durumda herhangi bir sıkıntı yaşamayacağınızı düşünüyoruz, ancak isterseniz çerezleri devre dışı bırakma seçeneğiniz her zaman mevcuttur. Kabul ediyorum devre dışı bırak