PİRHA- Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) Yol Erkan Kurulu Başkanı Metin Doğan dede, Muharrem orucunun başlaması dolayısıyla bir açıklama yaptı. Doğan “Muharrem orucu sürecinde Kerbela şehitleri ve insanlık tarihi boyunca katledilen cümle mazlumların yasını çekip onların yaşadığı acıları sessiz sedasız saygıyla yüreğimizde hissetmeye çalışacağız” dedi.
Muharrem ayına girilmesiyle birlikte Alevilerin matem orucu bugün başladı. 22 Eylül Cumartesi günü ise Muharrem orucu sona erecek.
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) Yol Erkan Kurulu Başkanı Metin Doğan dede, yazılı bir açıklama yaparak, “Muharrem orucu sürecinde Kerbela şehitleri ve insanlık tarihi boyunca katledilen cümle mazlumların yasını çekip onların yaşadığı acıları sessiz sedasız saygıyla yüreğimizde hissetmeye çalışacağız” dedi.
Dede Metin Doğan, Matem süresince hanelerimizde, cemevlerimizde Kerbela şehitleri aşkına uyandırılan çerağlarla, verilen gülbanklarla gösterişsiz sade sofralarımızda lokmalarımızı pay ederek oruçlarımızı açacağız” diyerek, şunları kaydetti:
“Tarih boyunca yaşadığımız tüm acıları Kerbela hırkasının altında biriktiren biz Aleviler, matem günlerinin ardından aşurelerimizi kaynatıp, cemlerimizi bağlayarak birliğimize dirliğimize vesile olması temennisiyle bu kutsal günlerdeki hizmetlerimizi tamamlayacağız.
“ZALİMİN ZULMÜ BİTMEDİ”
Toplumsal belleğimizde bir travma yaratan Kerbela olayının üzerinden neredeyse 1400 yıl geçmesine rağmen ne zalimin zulmü bitti, ne de zulme karşı direnenler tükendi. Tarihte bunlar hep başka isimlerle karşımıza çıktı ve günümüze kadar Kerbelalar daima varoldu. Yezit, Muaviye, Yavuz Selim gibi, Dehak, Nemrut, Firavun gibi zalimlerin karşısına Şah Hüseyin gibi, Pir Sultan, Kalender Çelebi, Demirci Kava ve Bedreddin gibi insanlığa ışık tutan nice değerlerimiz çıkarak mücadeleleriyle bize umut olup yol gösterdiler. Kâlu beladan bugüne kadar karanlık ile aydınlığın, haklı ile haksızın, doğru ile yanlışın, ezen ile ezilenin mücadelesi devam edip sürüp geldi. Biz Aleviler açısından, ‘zalimlerle birlikte varlık içinde yaşamayı alçaklık, zalime karşı durarak bulacağım ölümü ise yücelik sayarım’ diyen İmam Hüseyin ve Kerbela, haksızlığa karşı başkaldırının simgesi oldu. Hüseyin, karanlığa ışık tutmak için kendisini ve ailesini feda etti. Bu anlamda bizlerin, İmam Hüseyin ve yoldaşlarının çektikleri acılara rağmen gösterdikleri onurlu duruştan dersler çıkarıp, günümüzde yaşanan Kerbelalara karşı nasıl bir duruş sergilememiz gerektiğini daha iyi anlamamız gerekiyor.”
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF) Yol Erkan Kurulu Başkanı Metin Doğan dede, 600’lü yıllarda İmam Hüseyin’in aile efradına, yoldaşlarına ve ehlibeyte yönelik yapılan zulüm ve katliamların benzerleri bugün başta Suriye ve Ortadoğu olmak üzere dünyanın değişik coğrafyalarında yaşanmaya devam ediyor.” dedi.
“GRİ PASAPORTLU DEDELERE DİKKAT EDİLMELİ”
Metin Doğan dede açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu kritik süreçte bizleri bekleyen tehlikeler ve zorluklar karşısında biz Aleviler kenetlenerek, birlik beraberlik içerisinde örgütlülüğümüze, dergahlarımıza, ocaklarımıza, kurumlarımıza daha da fazla sahip çıkmak zorundayız. Avrupa’da yaşayan Alevileri asimile etmek amacıyla özellikle Diyanet işleri tarafından gönderilen Gri pasaportlu dedelere dikkat edilmelidir. Bu yol düşkünlerinin kurumlarımızda herhangi bir hizmet yürütmesine müsade edilmemelidir.
“SARAY DAVETLERİNE KATILANLAR KINANMALI”
Matem süresince Türkiye’de İftar mevlütleri adı altında saray davetlerine katılan, iktidarın kulu kölesi olan sözde inanç önderleri ve yöneticiler kim olursa olsun kınanmalıdır. İnancımızın dört bir taraftan kuşatma altına alındığı bu süreçte Aleviliği bile kabul etmeyenlerin sahte davetlerle yaptıkları asimilasyon oyunlarından uzak durulmalıdır.”
“İNANCIMIZDA SAHURA KALKMAK VE İFTAR GİBİ GELENEK YOK”
Dede Metin Doğan 12 gün tutulan matem orucu boyunca yapılması gerekenleri de şöyle ifade etti:
“Kul Nesimi’nin, ‘abdestimiz katlanmak, namazımız sabretmek, biz bir oruç tutarız ramazana benzemez’ diye belirttiği gibi bizim orucumuz diğer anlayışlardan farklıdır. Matem orucu başka inançlarla yarış yapmak anlayışıyla tutulmamalıdır, sadece yemeden içmeden oruç tutarak değil, bir ömür boyu olması gerektiği gibi elimize, dilimize, belimize sahip olarak, düşeni kaldırarak, yetimi doyurarak, ihtiyacı olanlara yardım etme anlayışıyla bugünlerin tamamlanması gerekmektedir. 12 gün boyunca her türlü gösteriş, şatafat, eğlence ve düğünlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca inancımızda sahura kalkmak ve iftar gibi bir gelenek olmadığı gibi, oruç açımı (ağız mührü bozumu) dakika aranmaksızın günbatımıdır.”
Dede Metin Doğan, Matem günlerinin sevgiye, hoşgörüye, tüm insanlığın birliğine ve kardeşliğine vesile olmasını diledi. (HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.