PİRHA – DEM Parti ve HDK’nin 25 Şubat’ta İstanbul’da yapacağı ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Aleviler’ konulu konferansa dair konuşan DEM Parti İstanbul Milletvekili Celal Fırat, “Devlet bizi kendine benzeştirmeye gayret gösteriyor. Biz de ‘Biz varız, kendi kimliğimizle, inancımızla, dilimizle, sözümüzle, sazımızla, semahımızla biz buradayız’ diyeceğiz. 25 Şubat’ta biz bütün bu meseleler üzerinde söz kurduracağız. Bu konferans güzelliklere vesile olsun” dedi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 25 Şubat Pazar günü saat 09.00-18.00 arasında İstanbul’da Cemil Candaş Kültür Merkezi’nde ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Aleviler’ konulu konferans gerçekleştirecek.
Konferansın açılış konuşmalarını HDK Eş Sözcüleri Esengül Demir, Cengiz Çiçek ve DEM Parti Eş Başkanları Tülay Hatimoğulları, Tuncer Bakırhan yapacak.
Konferansta; ‘Erken cumhuriyet döneminden bugüne siyasal sistem ve Aleviler’, ‘Toplumsal değişim dinamikleri bağlamında muhalefet ve Aleviler’ , ‘Siyasal katılım arayışları, siyasal özne olma ve yerel yönetimlere katılım ve temsil’, ‘Aleviler nasıl bir gelecek istiyor ve güncel sorunlar’ başlıklı konular konuşulacak. Konferans, öneriler ve sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla sona erecek.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat, ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Aleviler’ konulu konferansın neden yapıldığına ve Aleviler açısından önemine dair PİRHA’ya konuştu.
“HER SENE ALEVİLERE YÖNELİK KONFERANSLAR YAPIYORUZ”
DEM Parti ve HDK olarak her sene Alevilere yönelik konferanslar yaptıklarını söyleyen Fırat, “Özellikle Alevi toplumunu iyi anlamak, Alevilerin sorunlarını, sıkıntılarını anlatıp bundan sonraki çalışmalarımızda kendimize referans olması açısından böyle çalışmalar yapılıyor”dedi.
Fırat, Yol bir sürek binbir kavramını Alevilerin çok kullandıklarına değinerek genellikle bu tür konferanslarda daha çok Alevi temsiliyet düzeyinde konuşulduğuna dikkat çekti. Fırat, “Bu sefer ocaklarımızın da farklı ritüellerini gelip anlatmalarını arzuluyoruz. Babalar, Bektaşilerin Babaları, Kızılbaş Alevilerin Ocak gelenek görenekleri, sürekleri, Türkmen ve Kürt Alevi temsilcileri gibi pirlerimizin ocaklarımızın da burada olmalarını arzuluyoruz ve davet ettik. Bunun özellikle sonuç bildirgesine de etkin bir çerçevede etki yapmasını biz arzuluyoruz” diye konuştu.
“TÜRKİYE’DE SİVİL BİR ANAYASADAN BAHSEDİLİYOR AMA O MASADA ALEVİLER YOK”
Türkiye’de sivil bir Anayasadan bahsedildiğini ama o masada şu an Alevilerin olmadığını da belirten Fırat, “Aleviler de bu konuyla alakalı düşüncelerini söyleyeceklerdir ve söylemeleri de gerekiyor” dedi.
Yerel yönetimlerle ilgili bir sunumun da yapılacağına vurgu yapan Fırat, “Tabii yerel yönetimlerle ilgili Alevi toplumunun yaşadığı en büyük sorun cemevlerinin büyük bir bölümü her anlamda şu an sıkıntılar yaşıyor. Bir çoğu arsalarından, yaptıkları cemevlerinden dolayı mahkemelik ve ciddi bir şekilde sıkıntı yaşıyorlar. Bu meselelerle ilgili sorunlarını da dillendirmelerini arzuluyoruz”diye konuştu.
“BU KONFERANS GÜZELLİKLERE VESİLE OLACAK”
Fırat, Alevilerin kendi sorunlarını kendilerinin anlattığına değinerek şunları ifade etti:
“Alevi itikadının içerisinde zakiri vardır, dedesi vardır, semahçısı vardır. 12 hizmet diyoruz ya 12 hizmetlerin bütün temsilcilerinin o gün orada gelip birkaç kelam kullanmalarını istiyoruz. Bütün dostlarımızı biz o gün konferansımıza bekliyoruz. İnanıyorum ve umut ediyorum ki bu konferans güzelliklere vesile olacak. Bizim pirlerimiz ilimle gidilmeyen yolun sonunun karanlık olduğunu, her gövdenin kaşındığı yeri bildiklerini söylerler. Alevi halkı sorunlarını da sıkıntılarını da kendileri anlatırlar. Aleviler de gelecek, sorunlarını sıkıntılarını dillendirecekler, kendilerinin sorularına cevaplar bulmaya gayret göstereceğiz.”
“DEVLET BİZİ KENDİNE BENZEŞTİRMEYE GAYRET GÖSTERİYOR”
Hızır günleri içerisinde bulunduklarını kaydeden Celal Fırat, “Hızır Günleri içerisinde çok yoğun bir şekilde her yerde cemler, hizmetler yapılıyor, oruçlar tutuluyor, lokmalarını pay ettiriyorlar. Biz her kesimin kardeşçe yaşayabileceği bir ülkede yaşamalarını arzularız ama maalesef şu an herkes ötekileştiriliyor, Aleviler de ciddi bir şekilde sıkıntılar yaşıyor. Alevilerin birinci öncelikleri kendilerini kendi kimlikleriyle ifade edebilmeleri”dedi.
Birçok sorunun dışında Alevi köylerinin boşaltıldığına dikkat çeken Fırat, şöyle devam etti:
“Ama boşalmayan köylerin dışında medyada bir haber görmüştüm. Erzurum’da bir Alevi köyünde cami yapılmış, semah dönülerek temeli atılmış. Bunu bile Alevilerin çok etkin bir şekilde düşünmeleri gereken bir mesele olarak görmek gerekiyor. Devlet bizi kendine benzeştirmeye gayret gösteriyor. Biz de ‘Biz varız, kendi kimliğimizle, inancımızla, dilimizle, sözümüzle, sazımızla, semahımızla biz buradayız’ diyeceğiz. 25 Şubat’ta da biz bütün bu meseleler üzerinde söz kurduracağız. Hızır her canımızın yoldaşı olsun diyorum ve her canımızı da konferansımıza bekliyoruz.”
Devrim FINDIK/İSTANBUL
Yoruma kapalı.