PİRHA – Milletvekili Celal Fırat, kırsaldaki öğrencilerin eğitimlerini olumsuz yönde etkileyen ‘tasarruf tedbirleri’ kararını eleştirdi. Fırat, taşımalı eğitimin ücretli hale getirilmesi nedeniyle okul terklerinin arttığına vurgu yaptı. Milletvekili Fırat, Bakan Yusuf Tekin’e “Taşımalı eğitim hakkını kaldırmakla ne amaçlanmaktadır?” sorusunu da yöneltti.
AKP-MHP Hükümetinin, ‘Tasarruf Tedbirleri’ kapsamında yürürlüğe koyduğu uygulamalar arasında, kırsalda yaşayan öğrencilerin ücretsiz ulaşım hakkı da iptal edildi.
Karara tepki gösteren aileler, fahiş servis ücretlerini ödeyemeyeceğini belirtti. Eğitim sendikaları ve Öğrenci Veli Derneği de ilgili karar nedeniyle öğrencilerin cemaat-tarikat yurtlarına teslim edileceğini ve okul terklerinin artabileceğine işaret etti.
“TAŞIMALI EĞİTİM YAPILAN OKULLARDA SIRALAR BOŞ”
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Celal Fırat da konuya ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesi sundu.
Milletvekili Fırat, 17 Mayıs 2024’te Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ‘tasarruf tedbirleri’ kapsamında taşımalı eğitime sınırlama getirilmesine dair şunları kaydetti:
“Önce köy okulları kapatılarak öğrenciler taşımalı eğitime maruz bırakılmıştı. Şimdi de tasarruf adı altında yapılan düzenlemeyle taşıma hizmeti de kaldırılmış ve öğrenciler pansiyon, otel ve yurt gibi barınma alanlarına mecbur bırakılmışlardır.
‘Anayasa’nın 42. Maddesi’nde eğitim hakkı herkes için eşit şekilde sağlanmalıdır’ ibaresi yer almaktadır. Bu bağlamda köyde yaşamını idame ettiren ailelerin çocukları eğitime ulaşmakta zorluk yaşamaktadır, bu zorluklar nedeniyle eğitim görememektedir. Son 22 yılda 19 bin 708 köy okulu kapatıldı. Eğitime erişim ilkesi eğitimin temel ilkesidir. 25 yıl önce taşımalı eğitimde 305 öğrenci varken 2018-2019 eğitim-öğretim yılında taşımalı eğitimle okullara ulaşan öğrenci sayısı 1 milyon 325 bin 289’a ulaşmıştır.
Anayasa’nın 41. Maddesi: Devlet, çocukların korunmasını ve eğitimlerini sağlamakla yükümlüdür. 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla beraber taşımalı eğitim yapılan okullarda sıralar boş, veliler ulaşımın pahalılığı nedeniyle servis ücretlerini karşılayamamakta, okul terkleri her geçen gün artmaktadır. Bu kapsamdaki çocuklara taşımalı eğitim hakkı sağlanmazsa, bu yönetmelik değişikliği geri çekilmezse köylerdeki tüm çocukların zorunlu okul terki ile karşı karşıya kalacağı görülmektedir. Yoksulluk ve eşitsizlik arttığında, okula erişim hakkı ortadan kaldırıldığında eğitim hakkından ilk “vazgeçilen” kız çocuklarının eğitim hakkı olmaktadır. Bununla birlikte eğitime sınırlı erişebilen özel eğitim gereksinimli çocuklar da okuldan tamamen kopacak.
Bütün bu sorunlardan etkilenen öğrencileri bekleyen diğer bir tehlikede, barınma için gittikleri şehir merkezinde; hayat pahalılığı ve var olan ekonomik kriz koşullarından dolayı cemaat ve tarikat yurtlarına mecbur bırakılmalarıdır. Birçok şehirde devlet yurtları bulunmuyor. Kamusal, parasız, laik, eşit ve erişilebilir eğitim hakkı için taşımalı eğitim yaşam hakkının temel güvencesidir.”
“NE AMAÇLANMAKTADIR?”
Milletvekili Celal Fırat, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından cevaplandırılması talebiyle şu soruları yöneltti:
“*Türkiye genelinde taşımalı sistemle eğitim gören öğrenci sayısı kaçtır?
*Taşımalı eğitim sisteminin ülke genelinde maliyeti ne kadardır?
*Köy okullarının kapatılmasının asıl sebebi nedir, köyde yaşayan çocuklarının taşımalı eğitim hakkını kaldırmakla ne amaçlanmaktadır?
*Şehirlerde ilk ve orta öğretim öğrencileri için yurtlar yapılması planlanmakta mıdır?
*Köyde yaşam süren insanların, tarım ve üretim açısından desteklenmemesi nedeniyle şehirlere göç edeceği düşünülürse bunun önüne geçmek için bir planlamanız var mıdır?
*Yurtlara mecbur bırakılan çocukların yaşadığı güvenlik sorunlarını çözebilecek bir çalışma mevcut mudur?
*Defalarca değiştirilerek içi boşaltılan eğitim sistemi ile birlikte, taşımalı eğitime vurulan bu darbe, eğitimin laik ve bilimselliği kapsamında ne tür sonuçlar doğuracağı bilinmekte midir?”
PİRHA/İSTANBUL
Yoruma kapalı.