PİRHA- Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu (FDG) idam edilmelerinin 80. yılında Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğunu sordu.
FDG’nin yaptığı açıklamada, “Artık biliniyor ki, Dersim’de 1925 yılından itibaren planlanan bir Alevi soykırımı yaşanmıştır. Artık biliniyor ki, 4 Mayıs 1937 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla başlayan „Tedip Ve Tenkil Harekâtı“ 1938’in yazında köylerinde yasayan sivil insanlar toplatılıp elleri kolları bağlanarak topluca kurşunlanmış veya üzerlerine gazyağı dökülerek yakılmışlardır. Canını kurtarmak için kaçıp mağaralara, ormanlara sığınanlar ise Almanya’dan gönderilen zehirli gazlarla yok edilmişlerdir” denildi.
“DEVLET DERSİMLİLERDEN ÖZÜR DİLEMELİDİR”
Devletin resmi rakamlarına göre yaklaşık 13 bin 800 Dersimli’nin öldürüldüğü belirtilen açıklamada,
“Artık biliniyor ki, Türkçü-İslamcı Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Dersim’e saldırısını meşru göstermek için ürettiği “Dersim’de isyan/Kürt isyanı” vardı türünden iddiaların hepsi birer resmi yalandır” ifadelerine yer verildi.
TALEPLER…
Dersim Tertelê’si nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti devletinin Dersimlilerden, Türkiye toplumundan ve insanlık ailesinden resmi olarak özür dilemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, devletten talepler şu şekilde sıralandı:
- Dersim ismi iade edilmelidir.
- Dersimlilerin dili, inancı, yaşam tarzı, coğrafyası üzerindeki baskı ve asimilasyon politikasına son verilmelidir.
- Dersim-Merkez’de bir insanlık müzesi kurulmalıdır.
- 4 Mayıs TERTLÊ ANMA GÜNÜ olarak kabul edilmelidir. Dersim’de katliam yerlerine anıtlar dikilmelidir.
- Tanzim edilme bahanesiyle açıklanmayan yaklaşık 210 bin gizli belge ve tüm gizli arşivler TBMM dilekçe komisyonu tarafından hemen açıklanmalıdır. Ayrıca bu dava da iki taraf vardır. Mağdur edilen tarafın muhatapları Dersimlilerdir. Belgelerden kuşku duyulmamalı, Dersim halkı adına Dersim’in temsilcileri ve uzmanları da mutlaka bu komisyonda görev almalıdır.
- Elâzığ’da 1926’da idam edilen Dersim önderlerinden Nuro ve arkadaşlarının, 1937’de idam edilen Sey Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklanmalıdır.
- Zorla evlatlık verilen erkek ve kız çocukların, hizmetçi yapılan kayıp kızlarımızın listesi açıklanmalıdır.
- Dersim’de toplu katliam yerlerinde ki kemiklere DNA testleri yapılmalıdır.
- İbret alınması için Dersim-38 dramı orta okuldan itibaren fakültelere kadar tüm okulların tarih kitaplarına konulmalıdır.
- Katliam ve sürgünlerden dolayı yok olma sürecine giren Kırmancki/Zazaca dilinin yaşaması için gerekli tedbirler alınmalıdır.
- 1937-38 yıllarında ırkçı zorbalar yüzünden Dersim’de oluşan maddi zararlar için ödenecek olan tazminatlar bir fonda toplanıp Dersim’in kalkınmasına harcanmalıdır.
- Şu anda Dersimde yapılmakta olan ve yapılması planlanan amacı Dersimi sular altına gömmek olan barajlara, heslere ve çevreye zarar veren siyanürle altın aranmasına, güvensizlik yaratan KALEKOL’lara mevcut hükümet tarafından bir iyi niyet göstergesi olarak son verilmelidir.(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.