PİRHA-Tarihçi Namık Kemal Dinç’in 3 Ağustos 2014 tarihinde başlayan ve Irak’ın Şengal bölgesinde yaşayan Ezidileri hedefleyen soykırım sürecinin konu edildiği, ‘Êzîdîlerin 73. Fermanı ŞENGAL SOYKIRIMI’ kitabı çıktı.
Yazar Namık Kemal Dinç’in, 3 Ağustos 2014’te IŞİD saldırısından kaçan Ezidilerin anlatımlarından oluşan “‘Êzîdîlerin 73. Fermanı ŞENGAL SOYKIRIMI’ kitabı raflarda yerini aldı.
Diyarbakır, Batman ve Siirt’te bir yıl süren saha çalışmasının ürünü olan ‘‘Êzîdîlerin 73. Fermanı ŞENGAL SOYKIRIMI’ kitabı, IŞİD saldırıları nedeniyle Şengal’den kaçmak zorunda kalan Êzîdîlerle sözlü tarih yöntemine dayalı yapılan derinlemesine mülakatları neticesinde yazılmış.
IŞİD saldırısında kaçan 46’sı kadın 54’ü erkek 100 kişi ile yapılan görüşmeler çözümlenmiş ve analize tabi tutulmuş. Yapılan her bir görüşme soykırıma tanıklığın somut bir belgesi niteliğinde.
21. yüzyılın iletişim araçlarının sağladığı imkânlar sonucunda dünyanın gözleri önünde gerçekleşen Şengal Soykırımının ayrıntıları ve bütün safhaları ayrı başlıklar halinde kitapta yer alıyor.
İki ana kısımdan oluşan kitabın Birinci Kısmında; Êzîdîler kimlik ve nüfusları hakkındaki bilgilerin yanında Şengal coğrafyası ve kısa tarihi hakkında önemli bilgiler yer alıyor. Modern Irak Devleti’nin kuruluşunun incelendiği bölümde Irak’ta ulus yaratma politikalarının Êzîdîleri ve Şengal coğrafyasını nasıl etkilediği anlatılıyor.
Soykırıma giden sürecin irdelendiği bölümde; Saddam Hüseyin sonrası Irak’ta ortaya çıkan kaos ortamı; Êzîdîlere dair inanç temelli tarihsel düşmanlığın tekrardan hortlaması; Şengal’in statüsüne yönelik tartışmalar; 2007 yılında Şengal’e bombalı saldırıların düzenlenmesi; Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Şengal politikaları ve IŞİD’in Musul’u ele geçirdikten sonra Şengal üzerinde artan baskısı ele alınıyor.
Devamında ise soykırımın nasıl gerçekleştiği ve maruz kalınan saldırılar ayrıntılarıyla tanıkların dilinden aktarılıyor ve analiz ediliyor. İŞİD’in bu saldırılarına Êzîdî toplumunun tutumu ne oldu; Kürdistan Bölgesel Yönetimine bağlı peşmergeler nasıl bir tavır aldı; köylerin boşaltılması ve kaçış sürecinde neler yaşandı, kaç(a)mayıp esir düşenlerin akıbeti ne oldu; Şengal Dağına sığınan on binlerce insanın yaşadığı zorluklar; açlık, susuzluk ve ölümle karşı karşıya kalan bu insanların oluşturulan Yaşam Koridoru vasıtasıyla nasıl tahliye edildiği; sonrasında göçten mülteciliğe uzanan hayat hikayeleri, kamp yaşamları, Türkiye’ye ve geleceğe dair düşünceleri kitapta detaylı bir şekilde anlatılıyor.
Kitabın Birinci Kısmı, tarihsel arka plan, nüfus, coğrafya ve kimlik hakkında bilgilerle birlikte soykırıma dair ayrıntılı bir anlatı ve analizden oluşurken; İkinci Kısım görüşme yapılan Êzîdîlerin kişisel hikayelerine yer vermekte. Altısı kadın altısı erkek on iki Êzîdînin soykırımı nasıl deneyimledikleri, neler yaşadıkları, zorluklarla, zulümle nasıl başa çıktıkları bütünlüklü bir şekilde anlatılıyor.
Yoruma kapalı.