Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu üyesi ve HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Irak’ın Şengal bölgesinde IŞİD katliamından kaçarak Türkiye’ye sığınan Ezidilerin, Diyarbakır’da kaldıkları Fidanlık Kampı’ndan zorla başka bölgelerdeki AFAD kamplarına gönderilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Diyarbakır Yenişehir Belediyesi ve kent halkının yardımıyla ayakta duran, Ezidilerin kaldığı Fidanlık Kampı’nın boşaltılması kararının, 7 Aralık’ta Yenişehir Belediye Başkanlarının tutuklanmasının ardından 9 Aralık’ta belediyeye kayyum olarak atanan Yenişehir Kaymakamı Mehmet Özel’in aldığı belirtildi.
Konuyu Meclis’e taşıyan HDP’li Uca, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.
KAYYUMUN ATANDIĞI GÜN AFAD BAŞKANI KAMPA GELMİŞ
Kampın bulunduğu Yenişehir Belediyesi’ne kayyum atandığı 9 Aralık tarihinde, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı’nın (AFAD), Ankara’dan Diyarbakır’a gelerek, Fidanlık Kampı’nın kapatılacağını ve burada kalan Ezidilerin AFAD’ın farklı kamplarına dağıtılacağını bildirmesi ise dikkat çekti. Görüşmeden birkaç gün sonra da Diyarbakır AFAD İl Başkanı ailelerle bir toplantı yaparak kampın AFAD’a bağlandığını, bu nedenle burada kalmalarının mümkün olmadığını ve AFAD’a bağlı kamplardan birine geçmelerini söylediği öğrenildi. Kaldıkları kamptan ayrılmak istemeyen ailelere Midyat, Nusaybin, Maraş Antep ve Malatya kamplarına gitmelerinin istendiği kaydedildi.
EZİDİLER YENİDEN YERLERİNDEN EDİLİYOR
HDP’li Uca, uğradıkları soykırım sonrası hala kaygı ve güvensizlik, çaresizlik, değersiz hissetme, nefret ve öfke, suçluluk duygusu, utanç ve gece uyumakta zorluk çekme gibi travmalarla karşı karşıya olan Ezidilerin sürgün edilerek başka bölgelerdeki AFAD kamplarına gönderilmek istenmesine ilişkin Başbakan Yıldırım’a şu soruları yöneltti:
Bu bilgiler doğrultusunda:
“1. Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı’nın Êzidîlerin kaldığı Diyarbakır Fidanlık Kampını ziyaret ederek bu kampın kapatılacağını ve burada kalan Êzidîlerin AFAD’a bağlı farklı kamplara gönderileceğini söylediği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise 1029 Êzidî’nin kaldığı kamp ne amaçla kapatılmak istenmektedir? Ne zaman kampın kapatılması planlanmaktadır?
2. Diyarbakır Fidanlık Kampının AFAD’a bağlanmasının gerekçesi nedir?
3. Diyarbakır Fidanlık Kampında kalan Êzidîler AFAD’a bağlı hangi kamplara gönderilmesi planlanmaktadır? Midyat, Nusaybin, Kahramanmaraş, Gaziantep ya da Malatya kamplarına gönderileceği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise Êzidîler için yeni bir kamp mı inşa edilecek yoksa Êzidîler Suriyeli sığınmacılar ile aynı kampta mı kalacak?
4. Diyarbakır Yenişehir Belediyesine atanan Kayyumun Êzidîlerin kaldığı Diyarbakır Fidanlık Kampına başkan olarak atandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu karar hangi gerekçe ile alınmıştır? Kampta başkan olarak atanan kayyumun görev alanı nedir?
5. İki buçuk yıldır Fidanlık kampında maddi, manevi, fiziki ve sağlık açısından destek sunan ve Êzidî halkı ile dayanışma içerisinde olan Diyarbakır Yenişehir Belediyesi meclis üyelerinin ve Diyarbakır halkının kayyumun atanmasıyla kampa girişlerinin yasaklandığı iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu kararın yasal gerekçesi nedir? Benzer şekilde, bir yıldır kampta psikososyal hizmet desteği veren ve gıda yardımı yapan “Hayata Destek İnsani Yardım Derneği’nin yürüttüğü çalışmanın durdurulduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise söz konusu uygulamanın gerekçesi nedir?
6. DAİŞ uyguladığı soykırımdan kaçıp ülkemize gelen ve iki buçuk yıldır Diyarbakır Yenişehir Belediyesi, Diyarbakır halkı ve uluslar ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının psikolojik desteği ile hayatta kalan Êzidî toplumunun halkla olan ilişkilerinin kesilerek, halktan koparılarak, cezaevi koşullarına benzer koşullara tabi kılınmasının amacı nedir?
7. Fidanlık Kampının AFAD’a bağlanması ile dini inançlarından dolayı soykırıma maruz
kalarak ülkemize gelen bu kişilere psikolojik desteğin sağlanması konusunda ne gibi planlamalarınız var?
8. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda Mayıs 2015 tarihinde 30 erkek çocuk kamp çalışanlarınca cinsel istismara maruz kalmıştır. Benzer vakaların Êzidîlerin kalacağı AFAD kamplarında benzer vakaların yaşanamaması için Bakanlığınızın aldığı özel önlemler var mıdır? Bunlar nelerdir?
9. Êzidîlerin kalacağı AFAD kamplarında Êzidîlik inancının korunması ve devam etmesi için bakanlığınızın aldığı özel tedbirler var mıdır? Aldığınız tedbirler varsa bunlar nelerdir?
10. Diyarbakır Fidanlık Kampı AFAD’a bağlandıktan sonra İŞİD’in hedefinde olan bir inanç topluluğunun kaldığı bu kampın güvenliğinden hangi kurum ya da kuruluş sorumlu olacaktır?
11. Diyarbakır Fidanlık Kampı AFAD’a bağlandıktan sonra Suriyeli sığınmacılara verilen yasal statünün benzerinin Êzidîlere de verilmesi bakanlığınız tarafından planlanmakta mıdır?
12. Bilindiği gibi 2015 tarihinde AFAD’a bağlı Nusaybin Kampına devletin kolluk kuvvetleri yerleştirilmiş daha sonra kamp boşaltılmıştır. Êzidîlerin kalacağı AFAD kamplarında benzer bir uygulamanın oluşmaması için bakanlığınız herhangi bir tedbir almış mıdır?
NE OLMUŞTU?
IŞİD, 3 Ağusos 2014’te Ezidilerin ana yurdu olarak bilinen Irak’ın Şengal bölgesine büyük bir saldırı başlatmış, yüzlerce Ezidi soykırıma dönüşen bu saldırıda hayatını kaybetmişti. Bu katliamından sonra binlerce Ezidi Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış, Diyarbakır Fidanlık Kampının da aralarında bulunduğu, Batman ve Mardin, Şırnak ve Urfa’daki kamplara yerleştirilmişti. 7 bine yakın kişinin yerleştirildiği kampın masrafları iki buçuk yıl boyunca, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile Diyarbakır Yenişehir Belediyesi tarafından karşılanmış, Şengal’in IŞİD’den kurtarılmasının ardından dönüşler başlamış, 1029 kişi ise Fidanlık Kampı’nda kalmaya devam etmişti.
Belediyeye atanan kayyumun, Diyarbakır Yenişehir Belediyesi ile Diyarbakır halkının desteği ile ayakta kalan kampa ilişkin maddi manevi her türlü sorumluluğu üstlenen belediye görevlileri ile siyasi parti temsilcilerinin kampa girişleri yasakladığı ortaya çıktı. Belediyeye atanan kayyumun ilk icraatı, katliamdan kaçarak kente sığınan Ezidileri skandallarla gündeme gelen AFAD’ın başka bölgelerdeki kamplarına sürgün etmek istemesi oldu.
Diyarbakır Barosu, Şubat ayında hazırladığı hak ihlalleri raporunda, Ezidilere sağlık hizmetine ulaşmada ayrımcılık yapıldığı belirtilmiş, Sağlık Bakanlığı’nın talimatıyla Suriyeli mültecilere ücretsiz sağlık hizmeti sağlanırken, Şengallilere ise ücretli olarak tedavi verildiği tespit edilmişti.
Yoruma kapalı.