PİRHA-Erzurum Hınıs’a bağlı Ilıca, Kalecik, Hayran ve Güzeldere köylerini kapsayan HES projesine köylüler tepki gösteriyor. Yapımı devam eden barajlar nedeniyle zaten birkaç köyün baraj altında kalacağı bölgedeki HES’e karşı muhtarlar dilekçeler ile itirazda bulundu.
HABERİN VİDEOSU
Erzurum’un Hınıs ilçesinde Hayran Deresi ile Kalecik Deresi’nden elektrik üretilecek Ilıca Hidroelektrik Santrali olan HES projesi gündemde. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 2016’nın Eylül ayında Ilıcasu HES için “Çevresel Etki Değerlendirmesi ÇED Gerekli Değildir” kararı vermişti. Bölgede yapımı süren baraj projesi ile tarım alanları ve yerleşim yerleri sular altında kalacak köylüler bir de HES projeleri ile köylerinin yaşanmaz hale geleceğinden endişeli.
Milli eğitimden emekli olan Kali Gül, Hınıs’ın Ilıca köyünde yaşıyor. 2000 yılında emekle olup köye yerleşen Gül, 3 sene önce HES projesi için mühendis olduğunu söyleyen birinin, “Biz burada çayırlarla motorla bize bir yol verin yerini öğrenmek için gidiyoruz. Sizin çayırların ne kadar zararı varsa ödeyelim” dediğinin fakat buna karşı çıktıklarını söyledi.
DİLEKÇE İLE İTİRAZDA BULUNDULAR
Topraklarını bırakmayacaklarını söyleyen Gül, HES projesi gerçekleştirilmesi istenen tüm köy muhtarlarının dilekçeyle itirazda bulunduklarını da sözlerine ekledi.
HES’i istemediklerini belirten Gül sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim köyün üst tarafından 200-300 m çermiğin (kaplıca) üzerinden tekrar çayırın üstüne bırakıyor. Yani bize gelen su kesiliyor sadece bir araziye kadar su bırakıyorlar. Zaten o su kesildikten sonra balık kalmıyor hayat kalmıyor HES’de biliyoruz zehirlidir. Biz istemiyoruz. Köyümüzün doğal güzelliğini kaybetmesini istemiyoruz. Ormanlarımız gidiyor 20 sene 30 sene önce ormanlarımız rengi başkaydı şimdi başka Sadece bizim köyler değil yani Hınıs’da çok sayıda köy de etkileniyor. Karadeniz’de de karşı çıktılar olaylar oldu.”
Zaman zaman torunlarının ve akrabalarının ziyaretine geldiğini söyleyen Gül, kışın 3-4 kışı kaldıklarını belirterek, “Kışın bekçi tutuyoruz köyümüzün doğal güzelliğini kaybetmesini istemiyoruz” dedi.
“KÖYÜMÜZÜN GÜZELLİKLERİNİN YOK OLMASINI İSTEMİYORUZ”
Hassi Gül de, barajların yaşam alanlarını yok edeceğinden söyleyerek şöyle konuştu:
“İnsanlara zarar veriyor. Alabalık gidiyor. Ormanlar bitkiler zarar görüyor insanlar kanser oluyor her şey oluyor. İnsanlar neden kanser oluyor? İlaç sıkıyorlar insanlar tüketiyor ve hasta oluyorlar. Yapılmasın, biz istemiyoruz, dilekçe veriyoruz. Köyümüzün doğal güzelliğinin kaybolmasını istemiyoruz. Yazık olur. İstemiyoruz.”
Mehmetcan Targay da, doğup büyüdükleri yerleri terk etmeyeceklerini söyledi. Targay, “HES olsa biz nereye gideriz burası bizim vatanımızdır. Buradan başka bir yere gidemeyiz. Burada doğduk büyüdük ve yaşıyoruz” dedi.
“DİRENECEĞİZ”
HES’in kurulacağı yerlerden olan Kalecik’te muhtarlık yapan İmam Polat ise, bu projeye ilişkin valiliğe dilekçe verdiklerini söyledi. “Bize cevabı geldi yapılacak herhangi bir müdahale yapsan da yapılacak” denildiğini ifade eden Polat sözlerini şöyle sürdürdü:
“Biz yine de direneceğiz bırakmıyoruz. İstemiyoruz devlet bize çözüm bulsun. Bu derelerin suyu kurursa bu hayvanların bu insanların hali ne olacak? Bundan dolayı istemiyoruz. 4 köyde Alevi köyüdür. Alevi köyü garibandır itiraz etmiyorlar ondan dolayı devlet yapar ama biz gerekeni yaparız müdahale ederiz. Tarımla uğraşıyoruz köylüler hayvan besliyor bu HES barajı yapılırsa insanlar her hastalığı kapar. O zaman burada hiç yaşamayalım. Bütün arazilerimizi bırakıp kaçalım ama nereye kaçacağız devlet buna çare çözüm bulsun. HES barajı nedeniyle köyümüz ortadan kalkabilir. Halkla birlikte direneceğiz.”
Semra ACAR/Sevim KAHRAMAN
ERZURUM
Yoruma kapalı.