PİRHA – Erzurum Tekman’a bağlı 7 Alevi köyünden biri olan ve en kalabalık nüfusa sahip Çatkale (Mergezer) Köyü sakinlerine PİRHA mikrofonunu uzattık. Halk, hizmet alamadıklarını belirterek, yol, su, alt yapı ve telefon vericisi gibi sorunlarının olduğunu söyledi.
Erzurum Tekman’a bağlı Alevi köylerini bozuk ve asfaltsız yollardan anlamak mümkün. Çatkale (Mergezer) Köyü de Tekman’a bağlı en kalabalık nüfusa sahip olan, kışın 60 yazın ise 200 haneye kadar çıkan Alevi köylerinden biri. Her Alevi köyünde olduğu gibi sorunların bitmediği, AKP hükümetinin sadece seçim zamanı hizmet vaatleriyle uğradığı ancak seçim sonrası hiçbir hizmetin gitmediği bir köy Çatkale Köyü. Köyde yaşayanlara mikrofon uzattık.
“OY YOKSA HİZMET DE YOK”
Bir önceki dönem köy muhtarlığı yapan Ayvaz Demir 45 yaşında, köyde yaşıyor. Hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Demir, köy sorunlarının çok olduğuna dikkat çekiyor. Bugüne kadar herhangi bir hizmetin gelmediğini belirten Demir, köyde su, yol ve telefon vericilerinin olmadığını söyledi. Alevi köylerine hizmetin verilmediğini, bunun sebebini ise seçimlerde AKP’ye oy çıkmamasına bağlayan Ayvaz Demir şunları belirtti:
“Seçimden önce gelip yollarınızı asfalt yapacağız, verici getireceğiz diyorlar ama seçim bitikten sonra kimse bizi tanımıyor. AKP açık açık bize oy verirseniz size hizmet gelir vermezseniz hizmet de yok diyor. Bir önceki muhtarlık dönemimde aynı sorunları ve söylemleri ben de yaşadım. Burası Alevi bir köy. Kimse AKP’ye oy vermiyor o sebeple bize hizmet gelmiyor. Bu konuda belediye başkanıyla, kaymakam ile görüştük. Önceki Evet, Hayır oylamasında da kaymakam açık açık oy istedi. Oy verirseniz hizmet gelir yoksa hizmet gelmez dedi.”
Son olarak geçinemediklerini söyleyen Demir, “Devlet sadece destek olarak koyun parası veriyor, koyun başı 25 lira veriyorlar. Bu da 400-500 lira kadar tutuyor. Neye yetecek ki, geçinmek çok zor” dedi.
“ÜRÜNLERİMİZİ UCUZA ALIP KENDİ ÜRÜNLERİNİ PAHALIYA SATIYORLAR”
Hatice Yıldırım ise 37 yaşında üç çocuk annesi. Kışın köy yollarının açılmadığını, hastaneye gidip gelirken çok zorlandıklarının altını çiziyor Yıldırım. “Yollarımız, suyumuz, evlerimiz yok” diyen Yıldırım, “Yolların olmaması bizi her türlü etkiliyor. Öğrencilerimiz var, yollarımız açılmıyor, hasta olunca ambulans gelemiyor. Kışın yollar açılmadığı için birkaç kere hastaneye giderken çok zorlandım. Çocuklarımız da Tekman’da okula gidiyor, eskiden yurtta kalıyorlardı ama artık bırakmıyoruz çünkü yurtlarda da sorunlar oluyor” dedi.
Köyde hayvancılık yaparak geçimi sağlayan ve ürettiği ürünlerin değerinde satılmadığına da veryansın eden Hatice Yıldırım, “Sadece hayvancılık yapıyoruz, başkada bir şey yok. Fabrika yok iş yok. Süt sağıyoruz öyle gidiyor, gelen meyve, sebze satan arabalar, ürünlerimizi alıyor ama ucuz alıyor. Peynirin kilosunu 2-3 liraya veriyoruz ama kendi malını bize 5-6 liraya satıyor” diye konuştu.
“ALEVİ OLDUĞUMUZ İÇİN HİZMET ALAMIYORUZ”
Çatkale Dernek Yöneticisi olan ve İstanbul’da yaşayan Hayri Han ise köy sorunlarını şöyle anlatıyor:
“Köyün sorunları çok. Alt yapısı, yolları yok. Sularımız ise doğru dürüst akmıyor. Köyde telefon vericisi yok, telefon açmak için köyün uzağında bir yerlere gitmek zorunda kalıyoruz. Alevi olduğumuz için devlet buraya hizmet getirmiyor. Tekman’ın en kalabalık Alevi köyüyüz yazın 150 haneden daha fazla oluyor” dedi.
Canpaşa Aslan ve Ağgül Aslan’a da yolda giderken rastlıyoruz. Ana dilleri olan Zazaca, Türkçe şöyle anlatıyorlar:
“Köyümüz çok kabalık ve güzel. Köyümüzün yolları yok, alt yapısı yok. Burada kaç tane Alevi köyüyüz hiçbirinin yolu yok. 20 yıldır bu yollar hep böyle.Köyümüz çok güzel, Mal var davar var ama ağaç, kavak yok. Yollarımız hep toprak, yapmıyorlar.”
“KÖYDE OKULUMUZ YOK”
İki çocuk annesi Nurgül Özdemir de geçim sıkıntısı yaşadığını söyleyerek, köyde okulun olmadığını bu sebeple çocuklarını Tekman’a gönderdiklerini belirtiyor.
Özdemir, “Evlerimiz yok. Köyde okul olamadığı için çocuklarımız Tekman’a okula gidiyorlar. Telefon vericisi olmadığı için dağa gidip telefon açmaya çalışıyoruz. Köyde herkes geçim sıkıntısı çekiyor” dedi.
“Biraz da bize hizmet versinler” diyor köyde yaşayan Leyla Özdemir. “Devamlı köyde kalıyorum. Sorunlarımızı görüyorsunuz; yol yok, sularımız yok, telefonumuz yok. Neden bizim köylere hizmet etmediklerini bilmiyorum ama her neyse kimse bize sahip çıkmıyor” diyor.
Semra ACAR-Sevim KAHRAMAN / ERZURUM
Yoruma kapalı.