HDP Milletvekili Oya Ersoy, 26 yıl önce Fehmi Tosun’u kaçıran aracın plakasının araştırılmamasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, 26 yıl önce 19 Ekim 1995 sabahı evden çıktıktan sonra kendisinden haber alınamayan 35 yaşındaki Fehmi Tosun’u kaçıran plakanın araştırılmamasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a soru önergesi verdi.
Ersoy, Tosun’un eşi ve çocuklarının gözleri önünde 34 UD 597 plakalı beyaz bir araca zorla bindirilerek kaçırılmasının ardından plakanın araştırılmasına ilişkin başvuruların reddedilmesini soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.
20 YILIN SONUNDA DOSYA KAPATILDI
Ersoy, Fehmi Tosun’un kaçırılması ve kaybedilmesiyle ilgili soruşturmanın Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1997/13776 soruşturma dosyası ile başlatıldığını ve 2015/25023 karar numarası ile de kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiğini belirtti. Ersoy, Tosun’un avukatlarının soruşturma boyunca olayın aydınlatılması için ileri sürdüğü tüm taleplerin yerinde görülmediğini, adeta zamanaşımı süresinin dolmasının beklendiğini ve 20 yılın sonunda dosyanın kapatıldığını kaydetti.
“YAPILANLAR HUKUK DIŞI”
Tosun’un kaçırıldığı aracın plakasının bulunduğu halde savcılık tarafından araştırılmadığını ifade eden Ersoy, Tosun’un avukatları tarafından aracın kimin adına kayıtlı olduğu bilgisinin İçişleri Bakanlığı’na sorulmasına rağmen, “özel hayatın gizliliği gerekçe gösterilerek” bilgi edinme talebinin reddedildiğini vurguladı. Yapılanların hukuk dışı olduğunu belirten Ersoy, olayın ortaya çıkarılması ve Fehmi Tosun’un akıbetinin açıklanması için söz konusu plakanın olay tarihinde kimin üzerine kayıtlı olduğu bilgisinin dava süreci için önem taşıdığını vurguladı.
Ersoy, yanıtlanması talebiyle Fuat Oktay’a şu soruları yöneltti:
“*34 UD 597 plakalı araç 19.10.1995 tarihinde kimin adına kayıtlıdır?
*34 UD 597 plakalı aracın kimin adına kayıtlı olduğu bilgisi Fehmi Tosun’un ailesi ve avukatlarına niçin verilmemektedir?
*Aracın kimin adına kayıtlı olduğuna ve olayla ilgisine dair de bir araştırma yapılmış mıdır?
*Olayın ortaya çıkarılması açısından son derece önemli olan söz konusu plakanın, olay tarihinde kimin üzerine kayıtlı olduğunun yaşamsal önemine rağmen bilgi edinme yasası çerçevesinde avukatlara bilgi verilmemesinin dava sürecini sekteye uğratacağını düşünüyor musunuz?”
(HABER MERKEZİ)
Yoruma kapalı.