Milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay, HDP eş başkanlarının da katıldığı bir basın toplantısı ile TİP’e geçtiklerini duyurdu. Erkan Baş bunun bir ayrılık değil, birlikteliği güçlendirmek anlamına geldiğini söylerken, Pervin Buldan ise “TİP’in yeniden meclise dönme zamanı gelmiştir. TİP’in mecliste olmasını önemsiyor ve destekliyoruz” dedi.
24 Haziran seçimlerinde HDP’den milletvekili seçilen Erkan Baş ve Barış Atay, HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli’nin de katıldığı bir basın toplantısı ile Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) geçti.
TİP’in İstanbul İrtibat Bürosu’nda düzenlenen basın toplantısında ilk sözü Erkan Baş aldı.
Türkiye’de sesi kısılmak istenenleri, kadınları, gençleri merkezlerine almak istediklerini söyleyen Baş, 24 Haziran öncesinde HDP’den gelen ittifak önerisi doğrultusunda hareket ettiklerini belirtip “Biz bugün bunu ayrılık olarak değerlendirmiyoruz. Daha da güçlendirme, iktidar karşısında emekçi hareketini büyütmektir. HDP’nin yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
“TİP’İN YENİDEN MECLİSE DÖNME ZAMANI GELMİŞTİR”
Pervin Buldan, kuruluşunu Türkiye demokrasi güçlerinin mücadelesi, örgütsel birlikteliği ve dayanışması üzerinden şekillendiren partilerin HDP açısından bugün önemli bir gün olduğunu söyledi. Türkiye’nin yüz akı olan sosyalist ve sol hareketin bugüne dek birlikteliklerden ziyade ayrılıklarla anılır olduğuna dikkat çeken Buldan, bunun kader olmadığını HDP’nin kanıtladığını, HDP ile TİP arasındaki ilkeli birlikteliğin de bunun bir başka örneği olduğunu dile getiren Buldan şöyle devam etti:
“Gelinen aşamada Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) resmi düzeyde de kuruluşunun tamamlanmış olması, bu birlikteliğin yeni bir aşamaya geçirilme fırsatını bize sunuyor. TİP deneyimi parlamenter sistem mücadele açısından tarihi bir deneyim ve örnektir. Behice Boranların, Mehmet Ali Aybarların, Sadun Erenlerin, Tarık Ziya Ekincilerin, 1965 yılında mecliste yükselttiği mücadele deneyimini HDP olarak kuruluşumuzdan bu yana değerli bulduk ve o geleneğe sahip çıktık.
Ama şimdi artık TİP’in yeniden meclise geri dönme zamanı gelmiştir. HDP milletvekilleri olarak seçilen ve parlamentoya giren iki arkadaşımız kendi partilerine geri dönerek TİP’i mecliste temsil edeceklerdir. TİP’in mecliste olmasını önemsiyoruz ve destekliyoruz.
TİP’in yeniden yaşatılması, gelişmesi ve Türkiye halkları için güçlü bir mücadele mevzisi olması için HDP elinden gelen her türlü desteği vermeye hazırdır. Kesinlikle bu bir ayrışma değil, kurumsal düzeyde daha sağlam bir buluşmanın, herkesin kendi rengi ile tam da HDP projesine uygun biçimde bir arada durma kararıdır. Gerçek bir güç birliği, dayanışma ve yeni koşullara göre daha güçlü yol arkadaşlığı geliştirme kararlılığıdır.”
“İŞÇİ SINIFI SÖZÜNÜ SÖYLEYECEK, KÜRT HALKIYLA DAYANIŞMA SÜRECEK”
Buldan’ın ardından TİP Merkez Komitesi tarafından hazırlanan metni Barış Atay okudu. 7 ay kadar önce farklı geleneklerden sosyalistlerin ve devrimcilerin, işçilerin, gençlerin ve aydınların imzacı olduğu “Gel kardeşim” açıklamasıyla kuruluş çağrısı yaptıklarını ve “Türkiye işçi sınıfının söyleyecek sözü, görecek hesabı var” diyerek kurulma adımını attıklarını söyledi.
Bu zaman zarfında kuruluş çalışmalarını, kuruluş meclisleri eliyle ülkenin dört bir yanına yaydıklarını ve Kuruluş Konferası’nı yaptıklarını aktaran Atay, “Türkiye İşçi Partisi, Türkiye’de ve dünyada işçi sınıfı mücadelesinin ve sosyalist hareketin tüm mirasını bir değer olarak sahiplenmekle birlikte, geçmişte söz konusu olmuş tartışma ve ayrışmaları, bugünün devrimci görevleri ışığında değerlendirmeyi tercih etti. TİP için öncelik, Saray Rejimi’ne ve sermaye egemenliğine karşı mücadelenin güçlendirilmesi ve örgütlenmesi oldu” dedi.
İttifak ve seçim süreçlerinde her türlü desteği veren, anlayış gösteren ve hatta eleştirilere göğüs geren HDP’lilere teşekkür eden Atay, şöyle devam etti:
“Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da TİP ile HDP arasındaki dostluk ve yoldaşlık korunacak; sokakta olduğu gibi mecliste de faşizme karşı ortak mücadelemiz sürecek; Kürt halkının özgürlük mücadelesi ile dayanışmamız devam edecektir.
Türkiye İşçi Partisi, ülkemizin dört bir yanında işçi sınıfının mücadelesine atılacak, en ön saflarda kavga verecek, sömürüye ve sefalete mahkum edilen halkımızın gücüyle, partimizin sözüyle bu karanlığı yırtıp atacaktır.
Eşitlik, özgürlük, adalet, kardeşlik ve barış içinde yaşayacağımız günler için her zaman, her yerde dostlukla, yoldaşça, omuz omuza mücadele edeceğiz.
Selam olsun dünyanın ve Türkiye’nin aydınlık geleceğine!”
TİP, MECLİS’TEKİ 9. PARTİ OLDU
Baş ve Atay’ın TİP’e geçmesiyle birlikte TİP, Meclis’in 9. partisi oldu. Meclis’teki son milletvekili dağılımı şöyle:
- AKP – 290
- CHP – 144
- HDP – 65
- MHP – 50
- İyi Parti – 40
- TİP – 2
- Saadet Partisi – 2
- Demokrat Parti – 1
- BBP – 1
- Bağımsız – 1
Yoruma kapalı.