PİRHA – PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe, Anayasa Mahkemesi’nin, Madımak Katliamı sanıklarından Yunis Karataş’a tahliye yolu açan kararını eleştirdi. Erçe, mahkeme kararını “Alevi toplumuna yönelik hala düşmanlığın devam ettiğinin göstergesidir” sözleriyle kınadı.
Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), 2 Temmuz 1993’te 33 canın katledildiği Madımak Oteli’ndeki yangını başlattığı belirtilen sanık Yunis Karataş’a tahliye yolu açan kararına tepkiler sürüyor.
Mahkeme, Karataş’ın örgüt bağı kanıtlanamadığı için ‘terör suçlusu’ sayılamayacağını belirtirken, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Cuma Erçe, kararın Alevi toplumunu incittiğini söyledi.
“DİĞER SANIKLAR İÇİN DE EMSAL NİTELİĞİNDE KARAR”
Cuma Erçe, AYM’nin kararına dair “Katliamı ve katliamcıları korumadan başka bir anlam ifade etmiyor” diyerek şunları söyledi:
“Aslında sadece bir sanığın değil, bu emsal teşkil ederek diğerlerinin de tahliyesinin önünü açan bir sürecin başlangıcıdır. Zaten katliamdan bu yana bizim, ‘Sivas için adalet, herkes için adalet’ şiarı ile 30 yıldır sürdürdüğümüz mücadelede, bizzat devletin ve onun mahkemelerinin bu katliamın üzerini örten, katliamla hesaplaşmak yerine halının altına süpürüp gerçek sorumluların açığa çıkarılmasını engelleyen tutumları var. Bu tutuma rağmen bir de katliamcıları koruyan, katliamcıların avukatlığını yapan, bizzat katliamda rol alanları savunanların devletin önemli kademelerine yerleştirilerek milletvekili, belediye başkanı ve benzeri yerlere getirildiği süreç var. Bir takım yasal değişiklikleri bahane ederek geçmişte haklarında idamla yargılanmalarına rağmen, serbest bırakılıp kaçmalarına neden olan gelişmeler de var. Sanıkların birçoğu bir şekilde kaçırılmıştır. Onun dışında geçtiğimiz yıllarda bizzat katliamda rol oynadığı ortaya çıkan sanıklardan birinin Cumhurbaşkanı affıyla serbest bırakılması durumu söz konusu. Yine katliamda çok önemli rol oynayan Cafer Erçakmak’ın, kırmızı bülten ile aranmasına rağmen evinde cenazesinin ortaya çıktığı iddiası söz konusu. Mahkemenin vermiş olduğu zaman aşımı kararı da var. Yine bu süreç içerisinde aranan sanıklar yönünden sürdürülen davanın zaman aşımına uğratılması riski ile karşı karşıyken ve aranan sanıkların Almanya’da ikamet ettiklerinin her yönüyle açıkta olduğu gerçeği ortada duruyorken bir de şimdi bu Anayasa Mahkemesi kararıyla karşılaştık.”
“DÜŞMANLIĞIN DEVAM ETTİĞİNİN GÖSTERGESİ”
Cuma Erçe, AYM kararının bilinçli verildiğini belirterek sözlerini şu cümlelerle sürdürdü:
“Alevi toplumuna yönelik hala tarihi hıncın, aslında düşmanlığın devam ettiğinin göstergesidir. Aleviler ısrarla adalet isteyip hukuku savunurken, hukukun içerisinde yer alanların ne yazık ki uluslararası evrensel hukuk normlarına ve insan haklarına aykırı kararlarla katliamcıları korumaya devam ettiğini görüyoruz. Üzgünüz ama mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Çünkü biz mahkemeden ya da hakimlerden adalet bekleyen değil, halkın vicdanından adalet bekleyen bir yerde duruyoruz. Bu halkın vicdanı er ya da geç bu katliamları da katliamcıları da yargılayacaktır, hesaplaşılacaktır, diye düşünüyoruz.”
11 MAYIS, KRİTİK DURUŞMANIN TARİHİ!
PSAKD Genel Başkanı Cuma Erçe 11 Mayıs’ta görülecek Sivas Katliamı davasının duruşmasına ilişkin de katılım çağrısı yaparak “Tüm dostlarımızı, demokrasiden yana olan tüm kesimleri duruşmaya davet ediyoruz. 11 Mayıs, bunların zihniyeti düşünüldüğünde zaman aşımı kararının verileceği duruşmadan bir duruşma öncesi oluyor. Dolayısıyla esas duruşmanın seçim sonrasına bırakılacağını düşünüyoruz. 11 Mayıs’ta tüm dostlarımızı burada adliyede yan yana olmaya çağırıyoruz. Çünkü bu mesele sadece Alevi kurumları ya da sadece Sivas’ta katledilen canlarımızın aileleri ile ilgili değil, tüm toplumu ilgilendiren bir durum. Sivas öncesi ve sonrasında yaşanan katliamları da ilgilendiren, hepsi ile tarihsel bir yüzleşmeyi gerekli kılacak bir dava bu. Aslında Sivas ile hesaplaşmak tüm katliamlarla hesaplaşmanın önünü de açacaktır” diye konuştu.
Eren GÜVEN/ANKARA
Yoruma kapalı.